Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la deschiderea anului universitar, că „Dacă un politician este dovedit ca plagiator, trebuie să dispară din politică. Dacă un universitar este dovedit ca plagiator, trebuie să dispară din mediul universitar”.
Pe de altă parte, șeful statului a precizat că rezultatele anchetelor în cazul acuzațiilor de plagiat trebuie să fie anunțate public în cel mai scurt timp posibil.
„În chestiunea plagiatului este foarte important să avem un verdict clar și acest verdict să se găsească în timp util”, a afirmat șeful statului.
„Este dăunător pentru societatea românească ca astfel de discuții să se prelungească atât de mult. Domnule ministru, nu interesează pe nimeni cum se numește comisia care analizează (…), doar să avem un răspuns simplu și într-un termen rezonabil”, i s-a adresat șeful statului ministrului Educației, Mircea Dumitru.
–––––––––––––––––––––
Premierul Dacian Cioloș a declarat luni, la deschiderea anului universitar, că plagiatele demonstrate în ultimul timp afectează credibilitatea sistemului de învățământ doctoral din România.
–––––––––––––––––––––
Premierul Dacian Cioloș le-a transmis studenților Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj că așteaptă de la ei ca, atunci când vor profesa, să recâștige încrederea românilor în sistemul de sănătate, informează Agerpres.
„Așteptăm și de la dvs. ca, în momentul în care veți ajunge să profesați, să fiți în măsură, prin contribuția pe care o veți aduce, să recâștigați și să recâștigăm împreună încrederea în sistemul de sănătate. Și asta presupune în primul rând onestitate, presupune verticalitate, presupune curajul de a spune lucrurilor pe nume”, a afirmat Cioloș luni, în discursul rostit cu ocazia începerii noului an universitar la UMF Cluj.
Premierul a adăugat că trebuie spuse atât lucrurile bune care s-au făcut în sistemul sanitar dar și problemele care există în sănătate.
„Cred că nu trebuie lăsată presiunea publică să umbrească lucrurile bune care se fac în sistemul medical și de sănătate din România și să nu fiți împinși sau să fiți în situația de a trebui să plecați din țară pentru a spune că în sistemul medical din România se formează oameni performanți, oameni care știu să își facă treaba foarte bine, dar, în același timp, să știm împreună să identificăm atunci când sunt probleme, să avem curajul să vorbim despre ele și împreună să putem să găsim soluții”, a adăugat Cioloș.
–––––––––––––––––––-
În toate universităţile din ţară au loc, luni, festivităţi de deschidere a noului an universitar. Preşedintele Klaus Iohannis va participa la ceremonia de la Universitatea de Vest din Timişoara, iar premierul la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Printre modificările acestui an universitar se numără introducerea a 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în 22 de universităţi de stat, informează News.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis va merge, luni, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017 la Universitatea de Vest din Timişoara, unde va participa apoi la o dezbatere cu membrii comunităţii academice din Timişoara. Şi ministrul Educaţiei Naţionale, Mircea Dumitru, va merge la deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest din Timişioara, în timp ce premierul Dacian Cioloş va lua parte la ceremonia de la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca.
Printre modificările acestui an universitar se numără introducerea a 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în 22 de universităţi de stat, acreditate de ARACIS, iar pentru 59 de instituţii de învăţământ superior există modificări ale capacităţilor de şcolarizare pentru unele programe de studii. Trei instituţii de învăţământ superior – Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din Piteşti şi Universitatea Creştină ”Partium” din Oradea – îşi modifică structura, la solicitarea acestora, în baza hotărârilor Senatelor universitare.
Din acest an universitar, în Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare sunt introduse următoarele noi specializări: chimie farmaceutică, echipamente şi sisteme electronice militare, electronică – radioelectronică de aviaţie, media digitală, managementul sistemelor de supraveghere aeriană, leadership militar şi pedagogie socială.
Totodată, vor exista 64 programe de studii universitare de master noi la 31 de universităţi din sistemul naţional de învăţământ superior.
O altă noutate a acestui an universitar este că Ministerul Educaţiei a autorizat provizoriu şcolile doctorale care funcţionează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, urmând ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare şi evaluare periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern. Decizia a fost luată în condiţiile în care de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale, în 2011, şi până în prezent, şcolile doctorale nu au fost evaluate extern pentru acreditare.