» Centrul vechi al orasului ar urma sa capete un aspect occidental.
Primaria Oradea a initiat un proiect de reabilitare a cladirilor si monumentelor istorice. Cei care vor opta pentru reabilitarea cladirilor din centrul istoric al Oradiei vor fi scutiti de la plata impozitului pana la zece ani, vor beneficia gratuit de consultanta si de o parte din documentatie (certificatul de urbanism si obtinerea autorizatiei de construire), promite primarul Ilie Bolojan. Cei care insa vor neglija cladirile din aria protejata vor avea de platit, din anul 2010, o taxa de patrimoniu. Aceasta taxa va creste de la an la an. Fondurile obtinute din aceasta taxa vor fi utilizate printr-o fundatie pe care municipalitatea o va infiinta, pentru sustinerea proiectelor de reabilitare a cladirilor istorice. Primaria ii va sprijini astfel pe proprietarii care nu pot sa plateasca lucrarile din propriile fonduri. Ei vor rambursa in transe fondurile pe care le vor obtine.
Potrivit consilierului juridic Angela Lupsea, din cadrul Ordinului Arhitectilor Bihor, in cadrul acestui ONG va exista un birou de consultanta gratuita. Aici, cetatenii vor primi informatii referitoare la ce trebuie sa faca pentru a-si reabilita imobilele. Angela Lupsea a declarat ca, odata infiintata fundatia, "se va face si o fisa de evaluare a cladirilor de patrimoniu si se vor stabili o serie de criterii si componente din care sa rezulte starea cladirii. Comisia va stabili si care sunt cladirile cele mai afectate si la care trebuie sa se intervina cel mai repede". Angela Lupse a declarat ca majoritatea proprietarilor saluta initiativa Primariei Oradea. Problema arzatoare, precizeaza ea, sunt fondurile. "In cadrul primelor dezbateri s-a pus problema creditarii proprietarilor. Vom fi deschisi si la astfel de initiative. Dupa ce vom identifica cladirile vom discuta cu proprietarii in parte si vom cauta solutii impreuna cu ei", a declarat Angela Lupse.
In aceasta actiune a sa, Primaria Oradea a cooptat toate institutiile si organizatiile care au activitate legata de patrimoniul istoric.
INITIATIVA
"Directia Judeteana pentru Cultura a propus deja o corectare a limitelor Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea (in jur de 30 de strazi cu peste 75 de cladiri de patrimoniu neingrijite) si protejarea cladirilor cu valoare patrimoniala, neclasate, din acest Ansamblu Urban’’, a declarat Ligia Mirisan, directorul DJCCPCN. Istoricul Mircea Pasca a spus ca acest proiect protejeaza cladirile monument si va reusi sa conserve cladiri de valoare, mai ales ca in Oradea exista cladiri care dateaza din seclol XVIII (Cazarma Husarilor, una din cele mai afectate cladiri, Casa Forgacs, Biserica Sfanta Treime etc.) sau din Evul Mediu.