1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialIncepe blocarea dosarelor grele?

Incepe blocarea dosarelor grele?

» Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, vrea sa-l debarce pe procurorul Doru tulus.

» Principalele dosare de politicieni corupti au trecut prin mana acestuia.

» Daniel Morar il acuza pe Chiuariu de imixtiune in activitatea procurorilor.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a solicitat sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii avizul pentru demiterea lui Doru Tulus, procuror-sef de sectie la DNA, fara a pune la dispozitia acestuia motivele pentru care a solicitat revocarea sa. De solicitarea-fulger a ministrului Chiuariu nu au stiut nici procurorul general Laura Codruta Kovesi, nici procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. Potrivit Legii 304/2004, demiterea unui procuror-sef poate fi ceruta si de ministrul Justitiei, in baza unei evaluari a activitatii acestuia, evaluare ce poate fi facuta de catre inspectorii CSM. Avizul CSM este consultativ, iar demiterea este parafata de catre presedintele tarii, in prezent Nicolae Vacaroiu.
Ministrul Justitiei a recunoscut in plenul sedintei sectiei de procurori a CSM ca nu are un raport de control special pe activitatea procurorului tulus, dar ca a solicitat schimbarea acestuia in baza bilanturilor de activitate ale DNA pe anii 2005 si 2006. "In Romania exista mare coruptie, dar nu exista corupti si nu exista nici o hotarare judecatoreasca de condamnare a unui mare corupt", a sustinut ministrul Chiuariu. Ministrul nu a reusit sa explice cum poate un procuror sa dea hotarari de condamnare in locul judecatorilor. De asemenea, ministrul nu a reusit sa spuna ce instrumente are un procuror anchetator pentru a putea bloca hotararile judecatorilor de a trimite dosarele penale la Curtea Constitutionala, unde zac si cate sase luni de zile.
In schimb, ministrul Chiuariu a lansat alte acuzatii potrivit carora foarte multe dosare penale au fost returnate de instantele de judecata sau inchise pe motiv ca nu au fost bine instrumentate de catre procurorii din subordinea lui Tulus, dar nu a dat nici un exemplu concret in acest sens.
In apararea lui Tulus a intervenit procurorul general Laura Codruta Kovesi, care a amintit membrilor sectiei de procurori ai CSM ca activitatea DNA pe anul 2006, inclusiv a sectiei coordonate de Tulus, a fost apreciata ca fiind foarte buna si ca ea nu intelege de ce este demis un procuror cu rezultate bune, in conditiile in care exista multe locuri vacante de procurori-sefi deoarece magistratii nu se prezinta la concursurile pentru ocuparea posturilor. Kovesi i-a cerut ministrului sa prezinte public motivele pentru care solicita demiterea lui tulus.
Lui Daniel Morar, procurorul-sef al DNA, i-a fost interzisa interventia de doua ori de catre Dan Chiujdea, seful sectiei de procurori a CSM, pe motiv ca nu este membru CSM. Plenul sedintei CSM a acordat o amanare pentru judecarea lui Tulus, programata in data de 17 mai, pentru ca pana atunci "invinuitul" sa ia la cunostinta de motivele pentru care i se solicita demiterea si sa aiba posibilitatea sa-si organizeze apararea
Daniel Morar a obtinut o "audienta" pentru o discutie cu membrii sectiei de procurori a CSM. Dupa iesirea de la aceasta intalnire, Daniel Morar a declarat ca l-a acuzat pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, de imixtiune in activitatea procurorilor DNA. "Domnul ministru mi-a cerut telefonic sa stie anumite dosare inainte de a aparea in presa, iar in perioada de suspendare a presedintelui ne-a cerut sa nu iasa dosare pentru ca sa nu politizam institutia".
In replica, ministrul Chiuariu a sustinut ca Daniel Morar minte, ca n-a cerut decat sa nu se faca publice anchetele in dosare cu actori politici pentru a nu se implica in campania electorala din perioada suspendarii presedintelui.

OPINIE » Restauratia din justitie

Scenariile potrivit carora in perioada interimatului la Cotroceni al lui Nicolae Vacaroiu se va incerca schimbarea unor procurori-sefi si blocarea dosarelor de coruptie ale demnitarilor prind consistenta prin cererea de revocare a procurorului Doru tulus, seful Sectiei a II-a din DNA. El este cel care i-a trimis in judecata pe toti parlamentarii pesedisti care instrumenteaza dosarele lui Dan Voiculescu, Marko Bela, George Copos, Ilie Morega, lideri din partidele coalitiei antiprezidentiale. Multe sunt dosare noi, aflate in lucru, iar Voiculescu sau Bela nu au avut reticente in a face presiuni indirecte. Potrivit unor informatii, in afara de Marko Bela, mai sunt pusi sub urmarire penala inca un deputat, un secretar de stat si presedintele Consiliului Judetean din Satu Mare, toti de la UDMR.
Noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut revocarea procurorului fara a respecta legea potrivit careia este necesar un raport al CSM in care sa existe o acuzatie concreta de management defectuos. Mai mult, ministrul a incercat sa impuna CSM-ului luarea unei decizii intr-o singura zi.
Presiunile politice au fost devoalate si de procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, care a dezvaluit faptul ca ministrul Chiuariu i-a cerut sa nu mai finalizeze nici un dosar de politician in aceasta perioada. Din informatiile noastre, comisarul european pe Justitie, Franco Frattini, va reactiona extrem de dur.
Reamintim ca la inlaturarea din functie a Monicai Macovei comisarul a atras ferm atentia ca, in situatia in care dosarele de coruptie vor fi stopate, exista riscul unui raport defavorabil in iunie si chiar al activarii clauzei de salvgardare. "Nu va atingeti de Morar" este unul dintre cele mai serioase avertismente ale lui Frattini. (Andreea Pora, sef departament)

Chiuariu impune oamenii lui Fenechiu
ministrul chiuariu provine de la iasi, din asa-numitul "grup al tinerilor liberali", patronat de deputatul PNL Relu Fenechiu.
Din gruparea de la Iasi mai fac parte noul ministru al Invatamantului, Cristian Adomnitei, Mugur Cozmaciuc, ajuns director la Cadastru pe municipiul Iasi, si Oanea Orest, director de putina vreme la Cadastru pe tara. De cand a ajuns ministru, Chiuariu si-a mai adus un prieten pe functia de secretar de stat in Ministerul Justitiei, respectiv Costel Zaharia. Sotia lui Zaharia, judecatoarea Nicoleta Bosoc, este asteptata in scurt timp sa ocupe o functie in acelasi minister.
Un alt prieten de la Iasi a lui Chiuariu este procurorul George spaiuc, ce a fost detasat, pentru o perioada de trei luni, la conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Monica Macovei: "O incercare de a opri dosarele de coruptie"
» Cum considerati cererea de revocare a procurorului tulus?
— Este clar o imixtiune politica in activitatea DNA si este un atac la independenta procurorilor. De asemenea, aceasta cerere facuta peste noapte, nemotivata potrivit legii si fata de care ministrul a cerut si sedinta secreta la CSM, ceea ce inseamna ca avea ceva de ascuns, arata ca mesajul public al ministrului si al premierului in sensul continuarii luptei impotriva coruptiei a fost unul mincinos.

» Ce se urmareste in mod concret?
— Se urmareste schimbarea unui om care a condus o sectie din cadrul DNA, care a facut dosare cu politicieni, care a trimis cativa parlamentari in judecata anul trecut si care are in lucru dosarul cu domnul Voiculescu, dosarul cu Marko Bela, dosare cu primarii liberali Morega si Anghel si dosare cu alti politicieni.

» Credeti ca Tulus va fi in final revocat, ca vor urma si alti procurori?
— Este clar ca, daca va fi revocat, se va face o propunere noua de numire si sa vedem pe cine aduce acolo. Dar in acest moment nu exista nici un motiv obiectiv pentru revocarea lui. Aduc aminte tuturor ca eliminarea steagului rosu de pe coruptie, dar si integrarea Romaniei in UE in 2007 s-au datorat activitatii DNA, inclusiv a domnului tulus.
» Ce semnal este acesta pentru alti procurori care lucreaza pe dosare de mare coruptie?
— Semnalul care se vrea politic este unul prost: sa nu indrazniti sa mai cercetati politicieni! Eu cred ca procurorii vor ramane independenti si vor continua sa se comporte asa cum au facut-o in ultimii doi ani de zile. Reamintesc ca eu am avut controale facute de CSM in sectia de procurori atunci cand am propus revocarea procurorilor-sefi de la sectia a II-a de la DIICOT si altele. Deci nu peste noapte inventezi niste motive. Scopul este foarte clar: oprirea unor dosare sau facerea altora pe criterii politice. si mesajul catre procurori este clar: sa nu mai cerceteze politicieni. Este o incercare de a opri dosarele de coruptie.

Doru Tulus, procurorul politicienilor

Sectia DNA condusa de procurorul Doru Tulus are in lucru sau a finalizat mai multe dosare in care sunt implicati politicieni din tot spectrul politic.

Dan Voiculescu si familia sa
In dosarul Loteria 2 este cercetat liderul Partidului Conservator (PC) Dan Voiculescu, cel care in urma cu putina vreme striga "lasati-mi familia in pace". In acest dosar Dan Voiculescu si fiica sa, Camelia, sunt cercetati deoarece o parte din suma de un milion de euro obtinuta ilicit prin vanzarea catre Loteria Romana a 38 de spatii comerciale din Cluj a fost spalata prin transferul banilor in conturile personale ale invinuitilor Camelia si Dan Voiculescu.

Copos, vicepremierul trimis in judecata
In dosarul "Loteria", fostul vicepremier conservator Gheorghe Copos a fost trimis in judecata de sectia procurorului tulus. Patronul echipei de fotbal Rapid Bucuresti este acuzat ca ar fi vandut Loteriei Nationale 38 de spatii comerciale la un pret supraevaluat. Prejudiciul adus statului se ridica la peste un milion euro. In acest moment, procesul este suspendat, asteptandu-se raspunsul Curtii Constitutionale in legatura cu niste exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocatii lui Copos.

Operatiunea "Morega, bani pentru partid",
Un alt dosar aflat in solutionare la aceeasi sectie este cel in care este anchetat Dan Ilie Morega, presedintele PNL Gorj. El este acuzat ca a cerut bani pentru campania electorala a partidului.

Marko Bela si romanele nepublicate
Presedintele UDMR Marko Bela are un dosar la sectia a II-a a DNA. Bela ar fi incasat drepturi de autor de la mai multe edituri, pentru carti editate sau care urmau a fi editate in urmatorii cinci ani. Marko Bela a primit, de la o singura editura, 900 milioane lei vechi reprezentand drepturi de autor.
Primar PNL cercetat pentru abuz in serviciu
In 27 octombrie 2006, procurorii anticoruptie condusi de Doru tulus au inceput urmarirea penala impotriva lui Anghel Cristian, primarul liberal al municipiului Baia Mare. Procurorii lui tulus il acuza pe Anghel ca a dispus cumpararea de catre Primarie a unui imobil supraevaluat, platind un pret de patru ori mai mare.

Ion Dumitru – un deputat, doua dosare
Deputatul PSD Ion Dumitru, fost director al Regiei Nationale Romsilva, este cercetat de DNA intr-un nou dosar penal in legatura cu achizitiile publice facute de Regie in 2004. Urmarirea penala a inceput in 5 mai a.c., Ion Dumitru fiind acuzat, alaturi de alte cinci persoane, de crearea unui prejudiciu de 750.000 euro. Acelasi Dumitru a fost deja trimis in judecata intr-un alt dosar, fiind acuzat de fapte de coruptie. Prejudiciul in acest al doilea dosar trimis in instanta a fost stabilit la 3 milioane euro.

Pesedistii Marza si Sireteanu
Un alt dosar instrumentat de procurorii din subordinea lui tulus a tratat faptele savarsite de presedintele Consiliului Judetean Suceava Gavril Marza si de deputatul PSD de Suceava Ion Stan. Cei doi au fost acuzati ca s-au folosit de functiile detinute in partid pentru a obtine foloase.
In perioada 2002-2006, Marza, in calitate de presedinte al Fundatiei Social Culturale "Armonia", impreuna cu Ion Stan, vicepresedinte PSD Suceava, au obligat pur si simplu mai multi agenti economici sa cotizeze "bani pentru partid".
Aceeasi sectie de procurori l-a trimis in judecata in iunie 2006 pe deputatul PSD Mihail Sireteanu, acuzat ca a fraudat cu 6 miliarde lei vechi fabrica de armament Mizil.

Deputatul PD Dutu si tunul de 3,3 milioane euro
In februarie 2007, deputatul PD Stelian Dutu a fost trimis in judecata de aceiasi procurori ai sectiei a II-a de la DNA.
Dutu a fost acuzat de fapte de coruptie pe care le-ar fi savarsit cand era presedinte al CJ Constanta, aducand un prejudiciu bugetului local de 3,3 milioane euro. (Virgil Burla)

Cele mai citite

Intervenții intense pentru Salvamont: 42 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, 12 transportate la spital

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Brașov, echipa de salvamontiști fiind solicitată de opt ori într-o zi Salvamontiștii au avut o zi...

Israel intensifică atacurile în Fâșia Gaza: bilanț tragic și evacuări de spitale

Atacurile aeriene ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 17 palestinieni, inclusiv opt persoane aflate într-o școală care adăpostea familii strămutate, conform...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă