20.3 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialIncepe batalia procesoarelor cu zeci si sute de nuclee

Incepe batalia procesoarelor cu zeci si sute de nuclee

» Intel a reusit sa produca un procesor cu 48 de core-uri (nuclee). Acest chip futuristic asigura de 10 pana la 20 de ori mai multe motoare de procesare decat cele mai populare procesoare Intel Core existente la ora actuala.

 

Capacitatile de aplicare a acestui nou chip au fost relevate intr-o demonstratie publica, compania prezentand programul care "imbraca" utilizatorul in timp real, folosind modelul tridimensional al corpului acestuia. Practic, s-a demonstrat faptul ca procesoarele ar putea deveni suficient de inteligente pentru a permite laptopurilor sau PC-urilor viitoare sa "vada", cu mare acuratete, asa cum vad oamenii diverse obiecte si miscari, pe masura ce apar si se produc. Imaginati-va, de pilda, ca veti interactiona intr-o buna zi cu un computer pentru o lectie de dans virtuala sau pentru cumparaturi on-line, folosind camera 3-D si ecranul pentru a vedea "in oglinda" cum aratati purtand hainele care va intereseaza. Faceti o pirueta si priviti cum cade materialul in jurul vostru si cat de bine se potrivesc culorile cu nuanta tenului.

Tastaturile si telecomenzile vor fi eliminate
Acest gen de interactiune ar putea elimina nevoia de tastaturi, telecomenzi sau joystick-uri pentru jocuri. Anumiti cercetatori considera insa ca, in viitor, computerele ar putea chiar sa citeasca undele cerebrale, deci ar fi de ajuns sa va ganditi la o comanda, fara sa o spuneti cu glas tare – de pilda sa dictati niste cuvinte – si totul s-ar intampla fara sa rostiti macar un cuvant.
"Cu timpul, ma astept ca aceste concepte performante sa ajunga in zona dispozitivelor mainstream, la fel cum, treptat, toate masinile noastre au ajuns sa fie dotate cu tehnologii auto avansate, cum ar fi controlul electronic al motorului, air bag-urile si dispozitivul ABS, care impiedica blocarea franelor", a declarat Justin Rattner, presedintele Intel Labs si Chief Technology Officer, Intel.

Anul viitor, intra pe piata si procesoarele cu 6 si 8 core-uri
Consumul noului procesor nu este mai mult de 125 de wati la sarcina maxima si 25 de wati in regim obisnuit. Dar, principala provocare pentru realizarea acestor obiective consta in existenta aplicatiilor care nu sunt gata sa lucreze cu un astfel de numar de nuclee. Numai anumite sisteme de operare, inclusiv Mac OS X, cel putin partial sprijina procesorul multinucleu.
Colaborand, cercetatorii de la Intel, HP si Yahoo’s Open Cirrus au inceput deja sa importe aplicatii pe aceste chip-uri 48 IA, folosind Hadoop, un cadru software Java care suporta aplicatii solicitante, distribuite, dupa cum a demonstrat Rattner. Intel intentioneaza insa sa produca anul viitor 100 sau chiar mai multe chip-uri experimentale, care sa fie utilizate de zeci de colaboratori din domeniul cercetarii industriale sau academice, din intreaga lume, care isi propun sa dezvolte noi aplicatii de software si modele de programare pentru viitoarele procesoare multi-core. Tot in cursul anului 2010, producatorul american va introduce pe piata procesoarele cu sase si opt core-uri.

Insa, chip-ul cu 48 de core-uri este un element de referinta ce reprezinta, de fapt, cea mai recenta realizare a Programului de Cercetari Tera-scale Computing al Intel, care urmareste sa doboare barierele catre scalarea viitoarelor chip-uri pana la zeci si sute de core-uri. Programul a fost creat in colaborare de Intel Labs, in centrele sale de cercetari din Bangalore (India), Braunschweig (Germania) si Hillsboro, Oregon (SUA), iar detaliile referitoare la arhitectura si circuitele chip-ului urmeaza sa fie facute publice intr-o lucrare, in cadrul International Solid State Circuits Conference, care va avea loc in februarie.

» Un procesor cu 100 de nuclee, 400 dolari
O alta companie americana, Tilera, a anuntat luna trecuta ca va putea produce in serie, incepand cu anul 2011, un procesor cu 100 de nuclee. Compania are sediul la San Jose, California, SUA, si a fost fondata, in anul 2004, de catre dr. Anant Agarwal, cel care a condus echipa de cercetare in domeniul procesoarelor multi-core de la Massachusetts Institute of Technology.

Acesti cercetatori vorbeau inca din anul 1990 de procesoare multi-core, pentru ca, in 1997, Tilera sa lanseze chip-ul cu 16 nuclee, iar in 2007 sa poata demonstra functionarea procesorului cu 64 de nuclee, Tile64. Pentru procesoarele cu 100 de nuclee, ce vor fi produse in serie din 2011, se estimeaza un pret de 400-1.000 dolari. Unicitatea procesorului anuntat in aceste zile de Intel consta in faptul ca toate cele 48 de nuclee interactioneaza intre ele prin noduri de retea, astfel incat sarcinile inrudite pot fi executate pe core-urile invecinate, chiar transmitand rezultatele direct de la un core la urmatorul, la fel ca pe o linie de productie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă