22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialÎncepe Ars Hungarica

Începe Ars Hungarica

Cultura şi tradiţia maghiare vor fi reflectate prin concerte, expoziţii şi simpozioane.

Cel mai important eveniment al maghiarilor din judeţul Sibiu, dar şi din întreaga Transilvanie se desfăşoară în acest an la finele lunii noiembrie. Între 25 şi 28 noiembrie, festivalul Ars Hungarica va readuce în Sibiu concerte şi spectacole specifice maghiarilor cu unii dintre cei mai îndrăgiţi solişti. Festivalul se va deschide oficial joi 25 noiembrie, la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Primul spectacol al festivalului va fi susţinut de Corpul de Balet Sibiu. Spectacolul „Raymonda” este regizat de Valentin Barteş, iar un bilet costă 10 lei. Biletele pentru toate evenimentele din cadrul Ars Hungarica pot fi cumpărate de la Biroul Cultural Maghiar.

Vineri are loc vernisajul expoziţiei de fotografie Kepekf 2010, în Piaţa Mică, iar de la ora 12.30, vernisajul expoziţiei Sibiu – Pecs – Paralele între Capitale Culturale, la Galeria Habitus. La ora 13.00 se deschid lucrările unui simpozion cultural, tot la Galeria Habitus, iar seara, de la ora 19.00, este programat un spectacol de gală, susţinut de Tamás Gábor şi invitaţii acestuia, Varga Miklós, Vincze Lilla şi Homonyik Sándor, preţul biletelor fiind de 30 de lei. Sâmbăta începe tot cu un vernisaj, artistul Istvan Orth urmând să expună la Centrul Cultural Hungarica. La ora 17.00, la Sala Thalia, nouă designeri îşi vor prezenta creaţiile în cadrul unui program internaţional numit Revalorificarea Poveştilor.

În ultima zi de festival, în Galeria Bisericii reformate vor avea loc o prezentare de carte şi un vernisaj, iar în Biserica Catolică din Piaţa Mare, un spectacol oferit de Brigitta Bajka, „Împreună în Spirit”. În afara biletelor pentru spectacole, cei care doresc să participe la toate evenimentele festivalului pot cumpăra şi abonamente, în valoare de 50 de lei. Pentru studenţi, elevi şi pensionari, abonamentul costă doar 35 de lei.  

 

Sărbătoare marcantă

Ars Hungarica a ajuns la cea de-a patra ediţie. După ediţia-pilot din anul 2006, festivalul maghiarilor a fost una dintre atracţiile programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007, când la Sibiu s-au jucat spectacole pentru copii, au avut loc concerte de muzică clasică şi populară maghiară, iar fiecare zi a festivalului a purtat numele unei personalităţi marcante a culturii maghiare universale.

Cele mai citite

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...
Ultima oră
Pe aceeași temă