La 33 de ani de la masacrele din Cambodgia, ultimii trei supravieţuitori din rândul liderilor khmerilor roşii sunt aduşi în faţa legii, relatează BBC News.
Cu toate astea, cei mai mulţi cambodgieni de rând nici nu îşi mai amintesc bine ce s-a întâmplat în anii ’70, când Pol Pot a executat aproape două milioane de oameni, pentru că erau „duşmani ai revoluţiei”, constată corespondentul BBC News la Phnom Pen.
Ultimii trei lideri ai khmerilor roşii au fost aduşi în faţa tribunalului, după încheierea părţii procedurale a procesului, în luna iunie.
Nuon Chea, mâna dreaptă a lui Pol Pot, Khieu Samphan, fost preşedinte al Prezidiului de Stat şi Ieng Sary, ministrul pentru afaceri externe, au fost aduşi astăzi în faţa legii. Soţia lui Ieng Sary, Ieng Titirith, fost ministru al afacerilor sociale, a scăpat de proces, după ce a dovedit că suferă de Alzheimer.
Cei trei lideri rămaşi la judecată sunt acuzaţi, printre altele, de crime împotriva umanităţii şi genocid.
Procesul va trebui accelerat, întrucât foarte mulţi dintre supravieţuitorii ororilor khmerilor roşii au murit deja, constată BBC News, amintind de decesul, în septembrie, a lui Vann Nath, supravieţuitor al centrelor de detenţie maoiste.
De altfel, şi mulţi dintre torţionari au murit: Pol Pot a decedat în 1998, la numai un an după încarcerare (până în 1997, în perioada 1979-1997, a fost prizonierul unei facţiuni a propriei sale mişcări), iar Ta Mok, fostul comandant militar, a murit în custodie, în 2006.
„Procesele tribunalului sprijinit de Naţiunile Unite se desfăşoară extrem de lent”, constată şi BBC. De aceea, judecătorii au hotărât să organizeze o serie de procese pentru fiecare din cei trei acuzaţi, pentru ca verdictul să fie dat mai repede.
„Oamenii vor să ştie de ce khmerii roşii le-au făcut asta cambodgienilor. De ce semenii lor i-au omorât şi i-au torturat. Cambodgienilor le este greu să accepte că vecinii şi prietenii lor sunt cei care i-au omorât„, explică directorul Centrului de Documentare (DC-Cam), care a cercetat istoria regimului instituit de Pol Pot.
„Oamenii vor să audă că liderii judecaţi sunt responsabili pentru crimele din Cambodgia. Verdictele sunt foarte importante şi îi vor ajuta pe oameni să meargă mai departe”, a punctat Youk Chhang.
Tribunalul, a cărui denumire oficială este Camerele Extraordinare ale Curţii din Cambodgia, a început procesele în 2006. În primul proces, a fost judecat Kaing Guek Eav, cunoscut drept Duch, comandant al închisorii Tuol Sleng – din al cărui ordin au fost torturaţi şi omorâţi 16.000 oameni. Deşi a fost condamnat la 35 de ani de închisoare, pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război, sentinţa lui a fost redusă, ulterior, la 19 ani.
Premierul Cambodgiei, Hun Sen, probabil conştient că politicienii care au colaborat cu khmerii roşii pe vremuri, cum a făcut şi el, ar putea să fie, la rândul lor, judecaţi, a declarat că acesta este ultimul proces în care sunt judecaţi khmerii roşii, potrivit Time.