Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca a fost cuprins, ieri, de flacarile unui incendiu care a izbucnit in nisa dintre cele doua corpuri principale ale institutiei medicale. Pacientii de la etajele III, IV, V si VI au fost evacuati in curtea unitatii, unii dintre ei, de curand operati, fiind scosi afara cu paturi cu tot. La acea ora, in spital se aflau vreo 360 de persoane internate.
„Pe la ora patru fara zece am auzit o bubuitura dupa care a inceput sa iasa fum pe coridoarele spitalului”, a spus o pacienta internata la etajul IV, de unde se presupune ca au pornit flacarile. Cinci echipaje ale pompierilor militari au ajuns in cel mai scurt timp acolo, alaturi de cei de la SMURD, Politie si Ambulanta.
Cauzele prezumtive ale incendiului sunt legate de faptul ca bitumul care era turnat in acea despartitura, larga de aproximativ 15 centimetri, s-a aprins de la un muc de tigara aruncat. Prima data s-a crezut ca au luat foc resturile ramase pe toboganul de evacuare a gunoiului, care nu mai este folosit de mult timp.
Aflat la fata locului, seful Directiei de Sanatate Publica (DSP), Florin Stamatian, a afirmat ca un incendiu similar s-a inregistrat cu 11 ani in urma. In legatura cu siguranta pacientilor din Spitalul de Recuperare, Stamatian a subliniat ca ar trebui luate masuri pentru ca imobilul sa fie renovat si reparat.
Spitalul de Recuperare are mai multe deficiente de constructie, una dintre ele fiind aceasta nisa dintre cele doua corpuri ale institutiei medicale, care ar fi trebuit sa fie unite. Directorul medical al unitatii a spus ca respectivele corpuri, initial unite, s-au departat in timp, astfel ca azi s-a ajuns la o deschizatura de 5-10 centimetri la baza si 15-17 centimetri la nivelul acoperisului.
Militarii pompieri, condusi de colonelul Dorin Ungur, au reusit sa neutralizeze incendiul dupa 30 de minute, care initial ardea cu flacara deschisa nivelul etajului IV si V. Unul dintre soldati a coborat in rapel pe peretele spitalului, cu un furtun de apa, reusind in final sa stinga focul din nisa respectiva.
Singura problema a fost cea a fumului inecacios ce provenea de la bitum si panica creata printre bolnavi.