Marele observator spaţial australian, unde se află mai multe telescoape internaţionale, era ameninţat, duminică, de incendiile provocate de temperaturile caniculare şi rafalele violente de vânt, au anunţat serviciile de combatere a incendiilor.
Serviciile rurale de combatere a incendiilor din New South Wales (RFS) au emis un avertisment din cauza unui incendiu care se îndrepta spre Observatorul Siding Spring, situat pe vârful unui lanţ muntos izolat, Warrumbungle, la 500 de kilometri nord-vest de Sydney.
„Aproximativ zece locuri izolate de pe muntele Woorut, între care observatorul Siding Spring, pot fi ameninţate” de flăcări, a declarat RFS. „Este vorba despre un incendiu de vegetaţie important şi periculos (…). Poliţia evacuează zona. Pompierii şi avioanele Canadair sunt la faţa locului”.
Siding Spring regrupează zece telescoape gigantice, exploatate de echipe de oameni de ştiinţă australieni, polonezi, britanici, coreeni şi americani.
Gestionat de departamentul de astronomie şi astrofizică al universităţii naţionale din Australia, acesta este unul dintre cele mai mari şi mai sofisticate observatoare din lume şi numărul unu în Australia.
O purtătoare de cuvânt a universităţii a precizat că tot personalul a fost „numărat şi evacuat”.
Temperaturile ating în această zonă peste 40 de grade Celsius, iar vântul suflă cu 60 de kilometri pe oră. Frontul incendiului se întinde pe patru kilometri.
Un alt observator australian, situat pe muntele Stromlo în apropiere de Canberra (sud), a fost distrus de un incendiu în ianuarie 2003, care s-a soldat cu moartea a patru persoane şi distrugerea a 500 de locuinţe.
Acest incendiu a pus capăt unei serii de proiecte în curs la această locaţie, între care o cartografiere digitală a cerului din emisfera sudică.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, circa 40 de incendii de vegetaţie s-au declanşat în nordul statului New South Wales, departe însă de zonele locuite.
Ultimul bilanţ al RSF anunţa, duminică seara, 134 de incendii active în New South Wales, dintre care 43 sunt în afara controlului.
În statul Queensland (nord-vest), legăturile feroviare au fost suspendate duminică de teama deformării şinelor de cale ferată sub efectul căldurii potrivit Meidafax.ro
Australia este devastată de peste 15 zile de zeci de incendii, din cauza unei creşteri a temperaturilor şi a rafalelor violente de vânt.
Aproximativ 100 de case au fost distruse pe insula australiană Tasmania, iar zeci de mii de hectare au fost arse, în special în statele New South Wales şi Victoria (sud), dar până în prezent nu s-au înregistrat victime.
Incendiile de vegetaţie au provocat moartea a 173 de persoane în ianuarie 2009, într-o zi denumită de atunci „sâmbăta neagră”.