2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialIncalzirea cu panouri radiante cu infrarosu, sub lupa

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu, sub lupa

Un sistem de incalzire relativ nou pe piata autohtona, incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu, se impune din ce in ce mai mult in piata de profil din Romania. In aceeasi masura inca sunt destui romani care sunt sceptici cu privire la aceasta tehnologie, iar urmatoarele randuri sper ca vor ajuta cititorii sa inteleaga mai bine mecanismul de functionare.  Practic, scopul acestui articol este de a dezbate, cu ajutorul celor de la www. panouri-radiante-infrarosii.ro. (profesionisti in domeniu), diferitele pareri existente deja pe diferite forumuri despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu.

1.Primul MIT. Incalzirea cu panouri radiante e mai scumpa?

,,Cu incalzirea centralizata plateam in jurul a 200-220 de lei pentru incalzirea unui apartament cu doua camere. Acum, cu panouri radiante cu infrarosu platesc undeva cu 40 % mai putin, la 100-120 de lei”, a explicat recent inginerul Ovidiu Popescu intr-un articol aparut pe un site de specialitate.

Este posibil, dar totusi greu de obtinut asemenea performante. Performantele respective se pot obtine doar in anumite conditii. Depinde de volumul incalzit si gradul izolatiei. Daca este vorba de un volum mai mic de 100 mc, apartament foarte bine izolat si daca se intentioneaza mentinerea constanta a unei temperaturi ambientale de cel mult 20 grade C, declaratia domnului Ovidiu Popescu poate fi catalogata ca intemeiata.

,,Fratele meu are un astfel de panou radiant cu infrarosu, pe care a dat vreo 10 milioane si iarna nu face fata absolut deloc. E vanat de frig cand vine iarna. Si e dimensionat in raport cu volumul camerei in care e amplasat conform recomandatiilor producatorului. Consuma relativ putin 700-800 w.”, scrie Emilia Boca, 0 cititoare pe un forum despre produse de incalzire.

Aici clar este vorba de o dimensionare gresita. Chiar daca doamna Boca spune ca dimensionarea a fost facuta conform volumului camerei, asa cum a recomandat producatorul, clar s-a apreciat ceva gresit. Producatorul, in specificatia tehnica recomanda un anumit panou radiant cu infrarosu pentru un anumit volum, luand in calcul o casa cu izolatie buna. Dimensionarea finala si corecta se face de catre distribuitor, luandu-se in calcul caracteristicile individuale, concrete, ale fiecarei camere.

Pentru a se constientiza cat de importanta este pentru incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu o dimensionare corect facuta, am considerat relevant a prezenta modul in care fac dimensionarea cei de la www.panouri-radiante-infrarosii.ro, luand in calcul doar un singur detaliu ce influenteaza negativ incalzirea, respectiv ca apartamentul este situat la ultimul etaj, cu terasa neizolata . Datorita pierderile mari de caldura ce au loc in astfel de conditii, specialistii de la www.panouri-radiante-infrarosii.ro recomanda panouri radiante cu infrarosu de puteri cu 40-50% mai mari. In aceleasi conditii, daca se izoleaza plafonul, surplusul de putere scade la 20-25%.

Avand in vedere importanta dimensionarii in cazul incalzirii cu panouri radiante cu infrarosu, prima masura si cea mai importanta, prealabila achizitionarii, este de a apela la un comerciant serios.

Cu o dimensionare corecta, panourile radiante cu infrarosu pot incalzi si spatii cu izolatie extrem de slaba. Unii folosesc panouri radiante cu infrarosu pentru crearea unui anumit confort termic in terase deschise.

Concret, cele mai bune performante se obtin daca locuinta este izolata termic, dar sunt multi oameni care folosesc cu succes panouri radiante cu infrarosu pentru a incalzi spatii neizolate termic.

In cazul in care locuinta nu este izolata termic, automat costurile aferente incalzirii cu panouri radiante cu infrarosu vor fi mai mari, dar aceste costuri vor creste proportional si in cazul altor sisteme de incalzire.

Ca si concluzie, expresia panourile radiante cu infrarosu reduc consumul de energie cu 50% fata de sistemele clasice de incalzire are legatura si cu modul in care sunt folosite si amplasamentul lor.

O prezentare originala a consumului de energie aferent incalzirii prin panouri radiante cu infrarosu se poate vedea la urmatoarea adresa: http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro/panouri-radiante-infrarosu-consum/.

,,Salut, nu am folosit pana acum panouri radiante cu infrarosu, insa am vazut intr-un hypermarket unul si doar cand treci prin dreptul lui simti caldura. Din cate am inteles, consumul se reduce cu 30-50% decat in cazul incalzirii conventionale ( lemne, gaze etc.) si nici nu ar fi daunator organismului, insa nu mi-as achizitiona un astfel de sistem dintr-un singur motiv: acesta incalzeste doar corpurile care contin molecule de apa, prin urmare toate lucrurile din camera raman reci, fiindca functioneaza pe principiul cuptorului cu microunde”.

Foarte gresit modul in care a fost pusa problema. Este de asteptat ca intr-un hypermarchet de sute metri patrati sa simti caldura doar in apropierea panoului. Doar nu avem pretentia ca un panou de cateva sute de watti sa incalzeasca un hypermarket.

In ceea ce priveste comparatia dintre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu si cuptoarele cu microunde, raspunsul a venit pe masura:

,,Nu incalzesc doar corpurile ce contin apa. Comparatia cu un cuptor cu microunde e neinspirata. Mai degraba se aseamana cu incalzirea venita de la Soare.

Panoul radiant cu infrarosu incalzeste intr-adevar directionat, incalzind cu precadere corpurile din camera (nu apa din ele, ci obiectul in sine), la fel cum se incing si corpurile expuse direct luminii solare. Aceste corpuri radiaza mai departe caldura acumulata. Distributia caldurii intr-o camera se face astfel mai eficient decat de la un calorifer aflat intr-un colt, care incalzeste aerul”.

Mai multe informatii despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu se gasesc AICI. Daca se doreste mai mult, informatii calitative despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu se gasesc si in ACEST ARTICOL.

Cele mai citite

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul – Mii de credincioși, așteptați la Mănăstirea Bistriţa

Mii de credincioși sunt așteptați miercuri, 20 noiembrie 2024, la Mănăstirea Bistrița din comuna Costești, pentru a sărbători pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Cu...

Grupul FutureLife își extinde rețeaua din România prin achiziția clinicii Gynatal din Timișoara

Praga/Timișoara, 19 noiembrie 2024 – FutureLife, furnizor de top la nivel paneuropean de servicii de fertilizare in vitro (FIV) și genetică, care realizează anual...

FIFA menține sancțiunile! Rusia exclusă de la tragerea la sorți pentru Mondialul din 2026

Naționala Rusiei nu va participa la preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026, după ce FIFA a decis să prelungească interdicția aplicată în urma invaziei...
Ultima oră
Pe aceeași temă