Ministrul Educaţiei a găsit metoda de a sparge greva profesorilor: elevii care susţin bacalaureatul începând de astăzi vor fi supravegheaţi de bibliotecare şi laboranţi, iar în unele licee lucrările ar putea fi corectate de profesori de gimnaziu.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a dat asigurări că probele de bacalaureat care încep astăzi se vor desfăşura fără probleme, în ciuda grevei generale din sistemul bugetar, la care participă şi profesorii. Siguranţa sa de sine survine după ce, pe ultima sută de metri, la sfârşitul săptămânii trecute, a modificat printr-un ordin de ministru metodologia de desfăşurare a bacalaureatului. Astfel, pe lângă profesori, din comisiile de supraveghere a examenului vor putea face parte bibliotecarii, informaticienii, tehnicienii, asistenţii sociali şi instructorii-animatori. În cazul în care nu există destule cadre didactice, acestea vor putea fi aduse din alte unităţi şcolare.
Profesori de gimnaziu, corectori la bac
Sindicatele îl acuză pe Daniel Funeriu că a încălcat legea emiţând acest ordin şi ameninţă că vor acţiona instituţia în judecată. „Prin acest ordin, este posibil ca tot examenul de bacalaureat să fie declarat ilegal”, ameninţă secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop.
Sindicaliştii reproşează ministerului că a folosit practici „neortodoxe” pentru a pune piedici grevei, aducând astfel prejudicii elevilor. „În unele centre de examen, elevii vor fi supravegheaţi de contabilă, bibliotecară, laborant, administratori de liceu, adică personal didactic auxiliar. În cazul liceelor în care profesorii vor refuza să corecteze lucrările, vor fi aduşi profesori de gimnaziu. Aceştia nu au competenţa necesară, pentru că nu au predat materia respectivă”, explică liderul FSLI, Aurel Cornea, motivele pentru care consideră bacalaureatul din acest an un eşec. Constantin Ciosu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), consideră măsura lui Funeriu „un abuz de funcţie”, pentru că orice modificare a metodologiei trebuie discutată cu partenerii sociali şi trecută prin Consiliul de Dialog Social.
„Domnul ministru a făcut un ordin în cabinetul său, de unul singur. Probabil va răspunde în faţa organelor competente. În 20 de ani nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva”, spune Ciosu. Marius Nistor, liderul Federaţiei „Spiru Haret”, ne-a explicat că sindicatele intenţionează să atace ordinul ministrului Funeriu, pentru că „încalcă legislaţia cu seninătate”, eliminând dialogul cu sindicatele din modificarea metodologiei de bac.
Dascălii pun capul în pământ
Sindicaliştii nu mai sunt siguri pe ce forţe se bazează în greva generală de azi, pentru că mulţi au renunţat la proteste din cauza presiunilor făcute de minister. „S-a făcut şantaj, oamenii au fost ameninţaţi că-şi vor pierde slujbele. Nu ştiu câţi vor intra în grevă mâine (n.r. – azi). Compromisurile pe care le face ministerul sunt de neacceptat”, a spus Aurel Cornea, de la FSLI. Marius Nistor recunoaşte că mulţi dascăli „au pus capul în pământ şi au făcut pasul înapoi” şi ne-a declarat sincer: „Nu ştiu pe câţi oameni mă bazez. În ultimele zile văd doar teamă printre dascăli”.
Sindicaliştii ne-au explicat că metoda de intimidare a cadrelor didactice a funcţionat simplu, de sus în jos: ministrul Daniel Funeriu a tunat la inspectorii şcolari, care la rândul lor au sunat directorii de licee, iar aceştia au transmis presiunea mai departe, asupra profesorilor. „Au fost anunţaţi că pentru calificativele anuale se va ţine cont doar de cum se desfăşoară acest bacalaureat”, spune Constantin Ciosu, în timp ce Marius Nistor ne-a explicat că, în urma noii Legi a educaţiei, doar directorii şi consiliile de administraţie ale şcolilor „vor decide soarta profesorilor”. Ministerul Educaţiei a publicat ieri, pe site-ul instituţiei, lista celor peste 1.400 de centre de examinare din ţară, unde peste 200.000 de elevi vor susţine proba de competenţe într-o limbă străină.