Deşi este judecat în două dosare pentru contractele încheiate de firmele sale cu instituţii publice şi chiar cu consiliul judeţului, preşedintele organizaţiei PSD şi al Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, îşi continuă seria afacerilor pe bani publici derulate de firmele sale, demonstrând că nu-i pasă de cele două procese cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pierdute la Curtea de Apel Bucureşti şi ajunse în recurs pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Dimpotrivă, contractele încheiate cu instituţii publice din Brăila de Concivia SA, firma de construcţii controlată de Bunea Stancu, sunt din ce în ce mai consistente. Chiar în aceste zile au fost demarate lucrările de consolidare şi restaurare a clădirii Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, după ce asocierea din care face parte şi Concivia SA a fost declarată câştigătoarea licitaţiei pentru contractul de 15.663.310 lei, fără TVA. Din asociere mai fac parte Pancronex SA Brăila şi LEN Co Electronic SRL Brăila.
Plus un contract din bugetul Casei de Pensii
Firma lui Gheorghe Bunea Stancu a încheiat un contract de 5 milioane lei cu Casa Judeţeană de Pensii şi Asigurări Sociale (CJPAS) Brăila concomitent cu investirea acestuia în cel de al treilea mandat de preşedinte al CJ Brăila, în iunie 2012. Este vorba de lucrările de consolidare şi restaurare a Palatului Asigurărilor Sociale, imobil de patrimoniu aflat în administrarea CJPAS Brăila. Directorul Sorin Enache, numit la conducerea CJPAS de PDL , nu a organizat o licitaţie, ci doar o depunere de oferte, din care cea câştigătoare urma să fie stabilită în baza criteriului “oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”. A fost depusă o singură ofertă, cea a firmei controlate de Bunea Stancu şi între CJPAS şi Concivia SA a fost semnat contractul nr 18.157/18.06.2012, în valoare de 5.875.436 lei fără TVA. Scriam în urmă cu un an şi jumătate că am putea lua în calcul şi ipoteza că prin semnarea acestui contract directorul CJPAS Brăila, Sorin Enache şi-a câştigat protecţia preşedintelui PSD Brăila, Gh Bunea Stancu, acesta fiind cel care îl poate menţine la conducerea CJPAS. Lucru care s-a şi întâmplat până acum, numai că au început să apară problemele: au apărut tergiversări din cauza consultantului din Focşani şi mai nou se pare că nu prea mai sunt bani. Afacerile pe bani publici implică şi asemenea riscuri.
Portofoliul penal al Concivia
Reamintim că în 2011 Bunea Stancu a fost trimis în judecată de ANI pentru că în calitate de preşedinte al CJ Brăila a semnat contracte de 600.000 de euro cu firma sa de construcţii, Concivia SA. Inspectorii ANI descoperiseră doar vârful aisbergului, pentru că în realitate contractele pe bani publici încheiate de Concivia SA în ultimii ani cu CJ Brăila, Primăria Brăila şi primăriile din judeţ, depăşesc 30 de milioane de lei. În 2012, ANI a descoperit un nou caz de corupţie a cărui principal protagonist e Bunea Stancu.
În calitate de preşedinte al CJ, el a iniţiat hotărârile de consiliu şi a semnat contractele de asociere între CJ Brăila şi SC Clubul de Fotbal Brăila SA, respectiv cu Asociaţia Sportivă Handbal Club „Dunărea” Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei. Ambele cluburi au ca acţionari majoritari firmele lui Stancu, Concivia SA şi Portul SC Hercules SA. Bunea Stancu deţine 62% din acţiunile Bursagrirom SA Brăila, firmă pe care a înfiinţat-o în 1995, obiectul de activitate al acesteia fiind “comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat”. Bursagrirom deţine 53% din acţiunile Concivia SA, 62% din acţiunile Portului Hercules SA din Brăila şi pachetul majoritar la fosta reţea de restaurante SC Istru SA Brăila. ANI a hotărât sesizarea instituţiilor de cercetare penală în cazul lui Gh Bunea Stancu, acuzat de săvârşirea “infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de CP, precum şi a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”. Contestaţia lui Gheorghe Bunea Stancu a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti.