Cinci protestatari care au participat la acțiunile violente de la mitingul din Piața Victoriei, la data de 1 februarie, au fost trimiși în arest preventiv, a decis, vineri, Tribunalul București.
Cei cinci fac parte din galeria „ultras” a unei echipe de fotbal.
Anterior, Judecătoria Sectorului 1 stabilise că aceste cinci persoane pot fi cercetate sub control judiciar și decisese arestarea unei singure persoane – Alexandru George Timinschi.
Începând de vineri, măsura controlului judiciar a fost înlocuită cu arestarea preventivă pentru Ionuţ – Cristian Dinu, Andrei – Lucian Dumitrescu, Razvan-Marian Radu, Alexandru Marius Boşcu și Daniel Ionuţ Ion.
Citește și: Opt persoane au fost reţinute în dosarul privind violenţele de la manifestaţiile din Piaţa Victoriei
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au anunţat, în 6 februarie, că au dispus începerea urmăririi penale pentru ultraj, folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii publice faţă de opt persoane,dintre care patru în stare de arest preventiv şi patru aflate sub control judiciar, în cazul violenţelor petrecute în Piaţa Victoriei în noaptea de 1 spre 2 februarie.
Ionuţ Cristian Dinu, Răzvan Marian Radu, Alexandru Marius Boşcu şi Daniel Ionuţ Ion sunt acuzaţi de complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar Andrei Lucian Dumitrescu este cercetat pentru complicitate la ultraj.
În acelaşi dosar, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au decis controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de Nicolae Bogdan Dobre, cercetat pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Mihai Călin, acuzat de instigare publică şi Marius Jijie, pus sub acuzare pentru ultraj contra bunelor moravuri.
Jandarmeria Română a anunțat joi dimineață că „în urma acțiunilor și intervenției jandarmilor din cursul nopții trecute 79 de persoane au fost reținute și conduse către secțiile de poliție în vederea stabilirii identității precum și a gradului de implicare sau vinovăție în ceea ce privește incidentele petrecute la nivelul Capitalei”.
Marile proteste au început în București la data de 31 ianuarie, în urma deciziei Cabinetului Grindeanu de a aproba OUG 13 / 2017 (ulterior anulată). Protestele au fost în general pașnice, cu excepția unor violențe comise, aparent, de persoane care fac parte din galeriile unor cluburi sportive.