Glorioasa odinioara industrie constructoare de masini din Brasov isi trage, in aceste ultimele zile de februarie, ultima rasuflare.
Dupa ce joi a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta 116/2006 privind platile compensatorii, modificata pe placul sindicalistilor, consiliile de administratie de la "Tractorul" si "Rulmentul", ambele din Brasov, au stabilit sa convoace Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor in aceeasi zi: 22 februarie. Pe ordinea de zi figureaza un subiect deja cunoscut: adoptarea hotararii de dizolvare si lichidare voluntara a celor doua societati. Cum statul roman este actionarul majoritar in ambele cazuri, iar autoritatile au decis, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ca aceste doua firme nu mai pot fi salvate, este foarte probabil ca uzinelor, odinioara faima industriei socialiste, sa le fie semnat certificatul de deces in aceeasi zi. si tot atunci aproximativ 4.000 de oameni isi vor pierde locurile de munca. Din cei aproape 20.000 de salariati, cat aveau cele doua intreprinderi in perioada lor de glorie, dupa o tranzitie cu disponibilizari succesive, in prezent doar 1.924 de persoane mai lucreaza la "Tractorul", iar alte 2.240 la "Rulmentul". Uzina de tractoare urmeaza sa-si disponibilizeze toti angajatii, inclusiv pe directorul Titu serban. Acesta a anuntat insa ca nu va beneficia de plati compensatorii precum ceilalti salariati, ci isi va da demisia.
Chiar daca ordonanta le asigura plati compensatorii, ca si in cazul colegilor lor disponibilizati de-a lungul timpului, liderul de sindicat din cadrul SC "Tractorul", Gheorghe Apostu, a declarat ca angajatii nu sunt deloc calmi, iar pentru saptamana viitoare pregatesc ample manifestatii de protest, de data aceasta legale. De altfel, liderii de sindicat au depus la primarie si prefectura cereri oficiale pentru obtinerea avizelor necesare pentru marsuri si mitinguri, care vor fi organizate in fiecare zi din saptamana viitoare, intre orele 13.00 si 14.00. Atat "Tractorul", cat si "Rulmentul" se afla in situatia de a nu-si mai putea continua activitatea din cauza ca nu mai au materie prima. Furnizorii de otel au sistat livrarile imediat dupa ce s-a luat in discutie lichidarea voluntara. In plus, la fabrica de tractoare a fost sistata si livrarea gazului metan de mai mult de o saptamana. Putinii salariati care au mai ramas lucreaza in conditii aproape inumane, in hale neincalzite si fara apa calda.