14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialInamicul nr. 1: elevii georgieni

Inamicul nr. 1: elevii georgieni

Dupa impunerea unei blocade aeriene, maritime, postale si rutiere impotriva Georgiei, autoritatile ruse au trecut la expulzarea georgienilor, recurgand chiar la masuri extreme. Politia a cerut scolilor din Moscova sa furnizeze liste cu elevii care au nume georgiene, pentru a se ajunge, prin copii, la parinti si a se verifica daca acestia se afla legal in Rusia si daca isi platesc impozitele.
Departamentul pentru educatie al Primariei din Moscova a confirmat stirea, publicata de cotidianul de opozitie „Kommersant”, potrivit careia politia a cerut liste cu elevii cu nume georgiene. Purtatorul de cuvant al departamentului a declarat insa pentru AFP ca aceasta cerere a fost refuzata si ca nu se vor lua masuri impotriva elevilor georgieni si a familiilor lor.
Autoritatile ruse au declansat o adevarata ofensiva impotriva georgienilor. „In toate structurile Ministerului de Interne, a fost dat un ordin clar: concentrare asupra georgienilor”, a declarat pentru AFP o sursa de incredere din aceasta institutie. Au fost declansate verificari la oficiile care acorda vize. De asemenea, sunt verificate afacerile georgienilor, unele magazine si restaurante (inclusiv unele extrem de populare in Moscova) fiind inchise sub diferite pretexte. „In Rusia, daca se fac controale, se gaseste totdeauna ceva”, a declarat aceeasi sursa din Ministerul de Interne, pentru AFP.
Primii 200 de georgieni au fost expulzati din Rusia, iar autoritatile de la Moscova au anuntat ca preconizeaza sa le interzica accesul in Rusia georgienilor care doresc sa lucreze acolo. „Cetatenii Georgiei nu sunt cea mai buna categorie de imigranti, pentru ca incalca prea des legea”, a declarat seful serviciului rus al imigratiei, Mihail Tiurkin.
Presedintele Vladimir Putin se foloseste de criza din relatiile cu Georgia pentru a inaspri legislatia privitoare la rezidentii straini in Rusia in general. Putin a cerut guvernului rus sa „inaspreasca” pana la 15 noiembrie controlul strainilor care lucreaza in Rusia, acuzandu-i pe acestia de implicare in afaceri „semimafiote”. „Aceasta politica vizeaza unificarea poporului in jurul Kremlinului, impotriva unui inamic comun”: strainii, a estimat un expert de la centrul de studii Panorama, citat de AFP.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă