Printr-o adresa, Ministerul Finantelor ameninta Inalta Curte de Casatie si Justitie cu blocarea deschiderilor de conturi daca propunerile de buget pentru 2006 nu se vor incadra in limitele aprobate de Guvern. Adresa suna amenintator: primul ministru „a dispus, in cazul lipsei de colaborare, intr-o prima etapa, sa blocheze deschiderile de credite bugetare aferente lunii octombrie”, conducerea instantei supreme fiind „raspunzatoare de situatiile ce se vor crea ca urmare a acestor masuri”.
Conform art. 65 din Legea privind organizarea Inaltei Curti, aceasta isi elaboreaza si isi aproba singura bugetul, Ministerul Finantelor avand dreptul doar la un vot consultativ. Prevederea legii a fost facuta in mod special pentru respectarea principiului separatiei puterilor in stat. In acest mod, ICCJ nu poate fi influentata prin nici un mijloc. Actualul Executiv invoca, insa, lipsa banilor.
Magistrati de la ICCJ ne-au relatat ca bugetul a fost scazut treptat-treptat, de catre Guvern, pana a ajuns cu totul insuficient. Inalta Curte a cerut un buget de 450 de miliarde, iar, in prezent, Executivul l-a limitat la 350 de miliarde.
Conducerea Inaltei Curti afirma ca aceasta suma nici pe departe nu va acoperi nevoile stricte ale unei bune functionari. „Suntem la limita supravietuirii”, a declarat un magistrat din conducerea ICCJ. Exista inca drepturi salariale neachitate, nu sunt bani pentru achitarea celor sapte salarii compesatorii pentru 15 magistrati de la ICCJ care s-au pensionat, despre sporurile prevazute de lege nici nu se pune problema. Parcul de masini este cu totul nefunctional – se trage de niste Dacii care au sute de mii de kilometri parcursi. Principala repercusiune a acestei reduceri drastice a bugetului va fi, insa, neindeplinirea sarcinilor asumate vizavi de reforma Justitiei, conditie primordiala pentru integrarea Romaniei in UE. Inalta Curte va trimite, la randul sau, o adresa Ministerului Finantelor in care va cere reglementarea situatiei.