– interviu cu ministrul Justitiei, Monica Macovei –
– Ce sanse avem sa scapam, pana in aprilie, de „cartonasul rosu” privind coruptia?
– In masura in care toate institutiile implicate in combaterea coruptiei vor lucra eficient, Raportul din aprilie va mentiona acest lucru. Institutiile trebuie sa demonstreze ca pot lupta cu coruptia, mai ales cu marea coruptie. Comisarul Olli Rehn spunea ca nu avem condamnari in cazuri de mare coruptie. Pana la Raportul din primavara nu vom avea condamnari, pentru ca nu mai este timp. Ca sa avem condamnari in dosare de mare coruptie ar fi trebuit ca in prezent pe rolul instantelor sa se afle trimiteri in judecata in astfel de cazuri. Adica fostul PNA sa-si fi facut treaba si in anii anteriori sa fi finalizat rechizitorii, sa faca trimiteri in judecata. Acest lucru nu s-a intamplat. Ceea ce poate face Departamentul National Anticoruptie acum este sa finalizeze dosarele mostenite de la PNA si sa propuna trimiterea in judecata a unor persoane. Cat vor dura pe urma aceste procese vom vedea. Din declaratiile publice ale sefului DNA, am inteles ca in urmatoarele luni pot fi finalizate cu rechizitoriu 4-5 dosare de mare coruptie. Practic, „cartonasul rosu” este in mainile procurorilor.
– Cum veti interveni punctual pentru a misca lucrurile in activitatea procurorilor?
– Competentele ministrului Justitiei sunt reduse in acest sens. Ce a tinut de mine am facut: am modificat cele trei legi importante din domeniul Justitiei, statuand independenta procurorilor si judecatorilor, atat in interiorul sistemului, in raport cu sefii lor, cat si in exterior, fiind aparati de orice ingerinta. Am modificat competentele PNA, odata cu transformarea lui in Departament Anticoruptie: am crescut valoarea mitei la 10.000 euro si a prejudiciului la 200.000 euro, iar in cazuri de evaziune la peste un miliard de euro, i-am redat competenta de a cerceta parlamentari.
Saptamana aceasta m-am intalnit cu procurorii DIICOT pentru a le prezenta Raportul de Monitorizare al Comisiei Europene si a le spune ca vor veni incepand cu luna decembrie misiuni de monitorizare. Mesajul meu catre ei a fost sa fie onesti in relatia cu oficialii Comisiei Europene, sa colaboreze cu ei, iar, in ceea ce priveste activitatea lor, sa lucreze eficient, corect si repede. Am programate in perioada urmatoare si alte intalniri cu procurorii din tara, organizate de CSM, si intentionez sa ma intalnesc si cu judecatorii. Ii voi sprijini cu orice sta in puterile mele.
– Ati avut vreo discutie cu Daniel Morar, dupa Raportul de Monitorizare? Daca da, ce ati discutat referitor la acesta?
– Am avut o discutie cu domnul Morar dupa publicarea Raportului de Monitorizare, in care am discutat criticile aduse procurorilor in raport, precum si cerintele „cartonasului rosu”.
– Nu veti pregeta sa schimbati conducerea DNA, inclusiv pe Daniel Morar, in cazul unei ineficiente activitati a institutiei?
– Noua echipa de la DNA a fost numita pe baza noilor prevederi legale, care cuprind criterii clare de evaluare a activitatii procurorilor cu functii de conducere. Sunt criterii care masoara eficienta si bineinteles ca, daca dupa aceasta evaluare constatam ca DNA nu are rezultate, voi propune revocarea celor raspunzatori de eficienta institutiei. Va amintesc insa ca noua echipa de la DNA a fost numita in luna august, lucreaza efectiv de doar doua luni si este prematur sa spun acum ce merge si ce nu merge la Departamentul Anticoruptie. Pana una-alta, constatam cu totii ca DNA are deja rezultate: au fost evaluati procurorii, au fost facute schimbari de personal, au verificat dosarele mostenite de la fostul Parchet National Anticoruptie. Concluzia o stiti si dumneavoastra: din declaratiile sefului Anticoruptie, 4-5 dosare aflate in lucru la DNA pot fi considerate de mare coruptie si pot fi finalizate in perioada imediat urmatoare.
– Sunteti multumita de activitatea Parchetului General si a lui Ilie Botos? Veti cere schimbarea lui Botos si a conducerii?
– Am inceput evaluarea activitatii Parchetului General cu cea mai importanta directie, DIICOT, implicata, alaturi de fostul PNA, in combaterea coruptiei, a infractiunilor de criminalitate organizata. Aici am revocat fosta conducere, constatand activitatea ineficienta a Directiei, am organizat interviuri pentru ocuparea posturilor de conducere vacante si, in curand, voi propune CSM si presedintelui noi sefi. Tot la Parchetul General, am evaluat activitatea sectiei militare, unde, la fel, am propus revocarea sefilor si suntem in perioada de organizare a interviurilor pentru posturile vacante. Este o institutie mult mai ampla, iar evaluarea activitatii acesteia, a sefilor de la PG, se dovedeste a fi mai de durata decat la DNA. In momentul in care voi finaliza aceasta evaluare voi lua si o decizie in ceea ce-l priveste pe procurorul general Botos.
– Care este pozitia dumneavoastra vizavi de dezvaluirile Elenei Udrea?
– Nu stiu la ce anume va referiti cand spuneti dezvaluirile doamnei Udrea. Daca aveti in vedere telefonul pe care premierul i l-a dat procurorului general, am spus deja ca eu consider ca acel telefon nu trebuia dat. Chiar daca nu a existat intentia unei ingerinte in activitatea procurorilor, momentul in care a fost dat telefonul, adica chiar in ziua retinerii domnului Patriciu, a fost nepotrivit. Vreau sa precizez ca acesta nu este un raspuns politic, stiti foarte bine ca eu nu sunt membru de partid, vin din societatea civila si ma raportez la standardele acesteia.
– Nu numai procurorii sunt de vina de tergiversarea marilor cazuri de coruptie. Si un judecator poate scapa un mare corupt. Ce puteti face in acest caz?
– Am asistat cu totii la retineri ale unor persoane de catre procurori si la eliberari imediate de catre judecatori, care fie invocau insuficienta probelor, fie vicii de procedura. Pe de o parte, acesta este un semn ca Justitia functioneaza. Pe de alta parte, insa, aceste cazuri ar trebui atent analizate de CSM, singurul organism in masura sa verifice conduita procurorilor si a judecatorilor, pentru a vedea daca procurorul sau judecatorul a gresit.
Stiu ca pe umerii procurorilor si ai judecatorilor este acum o sarcina foarte grea, caci de ei depinde implementarea legilor, dar mesajul meu este sa lucreze corect si responsabil.
– Ca fost procuror, dati vreo sansa ca marile afaceri, pana la nivelul guvernarii PSD, sa fie anchetate si sa aiba finalitate sau credeti ca au lucrat extrem de bine acoperiti?
– Si ca fost procuror, si ca ministru va spun ca nu conteaza culoarea politica a celor care incalca legea. Nu stiu cine si cum a lucrat, nu eu sunt in masura sa cercetez acest lucru. Daca exista dovezi ca o afacere sau alta nu este legala, procurorii anticoruptie sunt singurii in masura sa aprecieze, iar judecatorii sa dea o solutie definitiva. Astept si eu rezultate in combaterea cazurilor de mare coruptie pentru care am primit cartonas rosu de la Comisia Europeana si sper ca Justitia va putea sa demonstreze ca acest fenomen poate fi invins.
– Va multumesc.