Un sondaj Gallup sugereaza ca in aproape toate fostele republici sovietice oamenii au impresia ca in tara lor opiniile politice nu se exprima destul de deschis. Mai mult, aceasta perceptie pare sa se fi adancit de la un an la altul, in loc sa dispara pe masura ce tarile respective avanseaza pe calea democratiei – relateaza Radio Europa Libera.
Cercetarea Gallup a vizat 14 foste republici sovietice, de la cele mai putin democratice, cum sunt cele din Asia Centrala, pana la cele care fac deja parte din Uniunea Europeana si din NATO, de pilda Lituania.
In jumatate din tarile cercetate, respondentii cred ca multi dintre concetatenii lor evita sa-si exprime liber opiniile politice. Altfel spus, ca climatul libertatii cuvantului s-ar fi inrautatit, sau ca unii, politicienii de exemplu, nu spun pe fata ce gandesc, din ratiuni electorale.
Proportia celor care nu sunt multumiti variaza de la o tara la alta. In Tajikistan, de pilda, 70 la suta din cei chestionati cred ca opiniile politice nu sunt exprimate liber, de teama represaliilor.
In Moldova, procentajul este de 65 la suta.
In Georgia, de 55 la suta, la fel ca in Lituania, tara membra in Uniunea Europeana.
Cristopher Walker, analist al organizatiei Freedom House, care promoveaza valorile democratice in lume, a comentat ca indicatorii din sondajul Gallup sugereaza ca in tarile din fosta Uniune Sovietica au existat si continua sa existe presiuni institutionale care contribuie la sentimentul de absenta a libertatii de expresie.
Sondajul Gallup sugereaza ca in aproape toate tarile cercetate, din Georgia pana in Uzbekistan, procentajul celor care se plang de transparenta politica din tarile lor a crescut din 2006 pana in 2007.
Autorii sondajului spun ca in tarile vizate, toate in tranzitie spre democratie, perceptiile publice se schimba dramatic. Un rol important in inrautatirea lor il are senzatia ca oamenii politici una spun si alta fac, sau ca nu-si tin promisiunile. Aceasta ar fi explicatia tendintei din Georgia de pilda.
Dupa un start furtunos spre democratie si prosperitate de tip occidental, regimul lui Mihail Saakasvili a dezamagit cu timpul multi georgieni, inclusiv prin intoleranta lui crescinda fata de opiniile altora.
In schimb, in Kirghizstan sondajul arata o tendinta inversa, anume de sporire a increderii ca in tara se vorbeste liber.
Explicatia este ca cercetarea a fost facuta dupa demonstratiile de protest de la inceputul lui 2007, cand kirghizii aveau impresia ca asista la o revolutie, si ca pot pentru prima oara sa se exprima liber.
Intr-o tara ca Tadjiskistanul, perceptia ca nu se vorbeste liber se bazeaza, mai mult decat in Georgia sau Moldova, pe teama ca daca spui ce gandesti, n-o sa-ti fie bine. O teama intemeiata, intr-o tara condusa de 14 ani de acelasi presedinte, tot mai autoritar.