Comisia Europeana se gandeste sa inceapa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei in iunie, previzionand o deteriorare a situatiei bugetare. Ministrul Varujan Vosganian e convins ca nu va fi cazul.
Un val de atentionari din partea comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, s-a abatut in ultimele zile asupra Romaniei. Cea mai recenta a venit de la purtatoarea de cuvant a comisarului, Amelia Torres, citata de NewsIn: "Comisarul Almunia se asteapta ca situatia bugetara a Romaniei sa se deterioreze atat de semnificativ in acest an incat deficitul sa depaseasca 3% din PIB si ar putea lua masuri, conform Pactului de Crestere si Stabilitate Economica, in iunie. Potrivit prognozei de primavara a Comisiei, deficitul Romaniei va fi de 3,2% din PIB, daca politica bugetara nu se modifica".
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si-a exprimat insa convingerea ca nu va fi nevoie de aceasta sanctiune. El se bazeaza pe revigorarea ritmului de colectare a veniturilor bugetare din luna aprilie si pe cresterea economica, ce va depasi asteptarile cu 0,5%. In plus, Vosganian a adaugat ca evaluarile Comisiei Europene se bazeaza pe rezultatele bugetare in declin ale Romaniei, din primele trei luni ale lui 2007. In urma cu ceva timp, tot Vosganian declara ca "ministerul nu mai poate face fata initiativelor legislative ale Parlamentului, cu impact negativ asupra bugetului de stat". El a avertizat Parlamentul ca in timp ce cheltuielile bugetare au crescut cu 40%, veniturile au scazut cu 20%.
Mai multe tari UE se confrunta cu o astfel de sanctiune. Masura presupune o monitorizare atenta a statului respectiv timp de cel putin doi ani, dar si sanctiuni financiare. Initial, acestea sunt stocate intr-un cont fara dobanda al CE si pot atinge un maximum de 0,5% din PIB. Daca dupa doi ani situatia nu se remediaza, banii din cont sunt retinuti ca amenda. Romania se mai poate confrunta si cu inghetarea fondurilor regionale.