În pofida scandalurilor din domeniul energiei, de la sechestrul impus de DNA asupra conturilor LukOil și cererea companiei ca în ancheta din România să intervină Comisia Europeană, la sentința ÎCCJ potrivit căreia Mol a încălcat legea concurenței, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, s-a deplasat totuși la Galați pentru ca împreună cu primarul Marius Stan să anunțe reluarea furnizării apei calde menajere.
Primarul Galațiului anunțase încă de marți că joi va fi reluată furnizarea apei calde, care fusese sistată în aprilie, pe fondul falimentării sistemului de termoficare din cauză că zeci de mii de gălățeni nu și-au plătit facturile la întreținere. Așa că nu era nevoie de vizita ministrului, mai ales că deocamdată nu a fost găsită forma juridică pentru soluția identificată pentru încălzirea orașului în iarna viitoare, o asociere între municipalitate și CET-ul Electrocentrale, aflat sub autoritatea Ministerului Energiei.
De altfel, în cadrul conferinței de presă, Andrei Gerea a fost întrebat dacă gălățenii vor avea sau nu căldură la iarnă și dacă vizita sa nu ar putea fi asociată cu un exercițiu de imagine. „Sigur, dacă ar exista probleme de orice fel, legate de lipsa căldurii la iarnă, la Galați, la București sau în altă parte, bănuiesc că ținta dumneavoastră ar fi ministrul. În condițiile în care ministrul își face treaba și are și succes, eu zic că nu trebuie să vă deranjeze faptul că vine să menționeze că «uite, este rodul muncii noastre acest lucru», ca și al primarului și al colegilor din Consiliul Local. Trebuie să ne obișnuim și cu lucruri de genul acesta. Să lăsăm ca un om ales sau numit pe o funcție publică să își prezinte și rezultatele pozitive ale muncii sale“, a răspuns Gerea.
În apărarea ministrului a sărit și primarul Marius Stan, care a acuzat jurnaliștii că bagatelizează un subiect extrem de important: „Încercați să duceți în derizoriu un subiect care, într-adevăr, e banal a furniza apă caldă, dar este extraordinar faptul că se furnizează apă caldă când nimeni nu plătește. Este extraordinar și este un moment care trebuie punctat. Și dacă și continuă să funcționeze sistemul și să trezim conștiința oamenilor, chiar este o realizare, dar, iarăși, darul acesta…, de a duce tot ce se realizează într-un derizoriu absolut…“, a spus primarul Galațiului, care a mai adăugat că ministrul a venit la Galați și la rugămintea sa: „Aș vrea să completez, dar nu ca să îl ajut pe domnul ministru. Nu e nimic forțat că a venit aici. A venit la Galați și la rugămintea mea, pentru că și dânsul este unul din artizanii acestui succes, pentru că îl consider un succes. De câte ori am fost la București, săptămânal, săptămânal ne-am întâlnit, săptămânal și-a făcut timp pentru problema Galațiului. Și nu vă supărați, până acum nu țin minte prin alte mandate să fi stat vreun primar și că oricând, când sună, să fie primit de un ministru, de un prim-ministru sau un vicepremier. Iar pentru lucrul ăsta trebuie să îi apreciem pe oamenii ăștia care vor să demonstreze că Galațiul contează“, a concluzionat Marius Stan. „Încercați să duceți în derizoriu un subiect care, într-adevăr, e banal a furniza apă caldă, dar este extraordinar faptul că se furnizează apă caldă când nimeni nu plătește“, Marius Stan, primar Galați.
Asocierea municipalității cu CET
Soluția pentru pornirea sistemului de termoficare în iarna viitoare este restructurarea sistemului, prin formarea unei asocieri între municipalitate și CET-ul Electrocentrale SA, aflată în portofoliul Termoelectrica, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei. Municipalitatea ar urma să fie acționar majoritar, pentru ca ulterior să angajeze un credit de la Banca Europeană pentru Investiții pentru modernizarea sistemului. Varianta pentru care insista de doi ani primarul Galațiului, ca CET-ul să fie scutit de datorii și trecut în administrarea municipalității nu este posibilă, ca și în cazul Elcen București.
„În cazul Galațiului, aceasta este soluția posibilă și care va pune municipalitatea în postura de acționar majoritar. Sperăm că această nouă asociere va reuși să gestioneze problematica extrem de dificil de la nivelul municipalității, acolo unde se înregistrează restanțe foarte mari la plată. Nimeni nu poate oferi gratis apa caldă sau căldura“, a precizat Andrei Gerea.
Ministrul Andrei Gerea a sugerat că singura soluția pentru ca gălățenii să aibă căldură este asocierea dintre munnicipalitate și CET.