Mihai Petre este secretar executiv al or-ganizatiei judetene a Partidului Democrat. Este tanar si crede in capacitatea organizatiei de a lasa loc tinerilor in politica, zona pe care unii o cred domeniul in care se pot manifesta doar seniorii. Evenimentele din ultima perioada au captat atentia opiniei publice, mai ales ca este vorba, printre altele, de dosarele aflate in grija CNSAS si de atitudinea unor membri ai Coalitiei aflate la guvernare. Mihai Petre are propria viziune cu privire la viata politica romaneasca.
– In ultima perioada de timp, Partidul Democrat a fost tinta unor atacuri venite atat din partea opozitiei, dar, mai ales, din partea colegilor de coalitie. Dan Voiculescu a dat „tonul” acestor atacuri cerand iesirea PD de la guvernare, idee sustinuta si de liderii PPCD. Cum comentati?
– Este o eroare sa comentezi afirmatiile liderilor a doua formatiuni politice ale caror procente adunate abia ating cota 2. In privinta lui Dan Voiculescu, orice declaratie a acestuia are un impact direct proportional cu gradul de credibilitate al partidului in randul electoratului, adica putin peste zero. Mai mult, avand in vedere ca afirmatia vine din partea unei persoane care, alaturi de Ion Iliescu, reprezinta unul dintre ultimele bastioane ale comunismului si neo-comunismului in Romania, nu poate face altceva decat sa starneasca amuzamentul si sa provoace aparatia unui zambet amar… Oamenii pot vedea foarte clar cum pentru un procent in plus politicienii nostri sunt in stare sa destabilizeze actul de guvernare. Locul unor astfel de personaje de trista amintire, dar si de trist prezent este in alta parte, in nici un caz in politica nationala. Realitatea de moment este evidenta: Romania are nevoie de o alta clasa politica, de politicieni tineri, a caror ascensiune, in ultimii 16 ani, a fost blocata de oameni tributari trecutului comunist.
– Legea lustratiei este un alt subiect extrem de controversat. Cat de necesara este o astfel de lege, la 16 ani de la revolutia din decembrie?
– Ar fi fost extrem de utila in 1992, la primele alegeri asa-zis libere… Daca urmarim cu atentie structura guvernamentala a Romaniei este evident ca o lege a lustratiei introdusa imediat dupa anul revolutiei ar fi condus la o asanare, poate chiar prea profunda, a clasei politice romanesti. Ar fi existat chiar „pericolul” ca tara sa nu poata fi guvernata. Subiectul in sine este extrem de delicat… Adoptarea, la 16 ani de la revolutie, a Legii lustratiei poate deveni instrumentul unei aiuritoare vanatori de vrajitoare. Texte de genul „comandantii de nava nu mai au dreptul sa candideze” te fac sa-ti pui intrebari de genul: „Daca Traian Basescu ar fi fost sofer de tir, oare nu cumva intreaga breasla a soferilor ar fi fost lovita de Legea lustratiei?” Pe de alta parte, este necesara, precum aerul, asanarea morala a clasei politice romanesti, si nu numai, in perspectiva anului 2007, anul marii integrari europene. O lege a lustratiei, conceputa in sensul unei curatiri corecte a fenomenului politic national, poate fi un veritabil punct de cotitura in promovarea unui nou tip de politician, a unei noi clase politice netributare nomenclaturii comuniste.
– Un alt scandal in care este vizat Partidul Democrat este cel al CNSAS. Acuzele formulate la adresa PD sunt multe si dure. Care este punctul dvs. de vedere?
– Nu as dori sa emit prea multe comentarii pe marginea acestui subiect care a generat, deja, reactii extrem de aprinse. Deconspirarea fostei Securitati este un act care, alaturi de Legea lustratiei, ar fi ajutat enorm evolutia societatii romanesti daca ar fi fost introduse in 1992. Nu spun ca nu ar ajuta acum. Cred doar ca agenda publica ar trebui orientata, cu precadere, catre bunastarea omului de rand, reforme reale si de substanta, protectie sociala, lupta impotriva coruptiei. Chiar daca a generat dezbateri aprinse, si chiar schimburi dure de replici, subiectul CNSAS nu ar trebui sa produca brese in functionarea Aliantei D.A. si sa o indeparteze de la aplicarea programului de guvernare. Solutia identificata pare sa fi linistit spiritele… Se pare ca nimeni nu mai are nimic de comentat, mai ales ca la nivel de conducere se vor perinda, la interval de sase luni, membrii CNSAS.
– Multe voci incep sa vorbeasca despre ruperea Aliantei D.A. Cum vi se pare acest scenariu?
– Doar un scenariu aruncat pe piata de bolnavii de scenarita. Nu cred in spargerea Aliantei D.A. Daca exista probleme punctuale in anumite filiale democrate si liberale, pot sa va spun, din cate cunosc, ca la nivelul judetului Constanta Alianta functioneaza foarte bine si intentionam sa mentinem lucrurile pe aceeasi linie. Procentele generoase cu care sunt creditate atat PD, cat si PNL in preferintele electoratului ar putea sa ne imbete cu apa rece. Daca maine s-ar da publicitatii un sondaj cu Alianta in jurul unui 25% sa vedeti ce repede vom strange randurile. Nu cred ca o conjunctura favorabila, de moment, trebuie sa ne duca cu gandul la inutilitatea Aliantei. Dimpotriva, mai mult ca niciodata, trebuie sa ne amintim ca PD fara PNL, dar si invers, si toti fara Traian Basescu nu ar fi castigat alegerile din decembrie 2004. Daca au fost identificate probleme punctuale cred ca exista si suficiente maturitate si discernamant pentru a realiza ca ratiunea de a fi a Aliantei PNL-PD trebuie sa primeze in fata oricaror probleme de moment. O spargere a Aliantei dublata de o reforma profunda a PSD ar duce la o sansa nesperata pentru revenirea la guvernare a social-democratilor. In plus, cred ca este util un exercitiu de memorie, pentru fiecare liberal sau democrat, cu privire la cizma pesedista simtita de toti in perioada anilor 2000-2004. Procentele in politica sunt precum puterea trecatoare. Nu trebuie sa te culci pe lauri numai pentru ca sondajele te situeaza intr-o anumita pozitie. Mai ales cand te afli la putere exista riscul sa te trezesti la baza piramidei si sa constati ca tot ce ai facut a fost perceput in alt fel decat cel pe care ti l-ai imaginat…