4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialIn numele mandatului

In numele mandatului

Daca doamna Musca nu mai candideaza la viitoarele alegeri, sa nu va inchipuiti ca va creste nivelul moralitatii in Parlamentul Romaniei. Sau ca avizul de urmarire penala, dat de Senat pentru seres si Pacuraru, ar putea inclina balanta in favoarea insanatosirii climatului etic in randul alesilor. Din pacate, vom vorbi de oameni patati si de acum inainte. Sita sistemului uninominal nu poate face minuni. Urmele lasate de listele de partid, care au raspandit molima imoralitatii in cea mai inalta institutie a statului, nu vor disparea curand. Ca atare, este gresit sa se creada ca refuzul fostului lider pedelist ar putea fi dat ca exemplu acelora care se gandesc sa redevina senatori sau deputati, mizand pe faptul ca votul uninominal din toamna le va spala greselile comise inainte de 1989. Nu am ajuns in faza in care oamenii politici se retrag voluntar dintr-o activitate din considerente strict morale.

 

Portdrapelul nesimtirii va flutura mereu pe catargul oligarhiei imune, radicalizand o masa de alegatori uriasa la fiecare patru ani. Urmariti cum reactioneaza grupurile parlamentare atunci cand unul dintre oamenii lor intra in atentia justitiei si veti intelege din ce consta ansamblul de interese si cine le apara. Prin urmare, dincolo de alte conotatii, gestul ex-ministrului Culturii poate fi privit doar ca un simplu apel la clementa adresat unui electorat dispus, se pare, sa nu-i mai ierte pe cei care au acceptat sa serveasca interesele fostei Securitati. Spre deosebire de alti politicieni, Mona Musca a ales sa faca pasul inapoi, probabil, din doua motive. Primul ar fi ca "Dana" a inteles ca nu poate sa se intoarca in locul de unde a plecat intrucat nici ea nu crede ca exista cineva in masura sa spuna ca si-a ispasit pedeapsa si deci si-a recapatat demnitatea pe durata surghiunului in afara politicii. Al doilea motiv este teama de presiunea mediatica din perioada campaniei electorale, puternic intretinuta de adversarii inclusiv din aripa dura pedelista, ostila de la inceput reprimirii in PD-L a doamnei Musca.

 

Decat sa redevina, pe buna dreptate, tinta tuturor acuzatiilor din cauza etichetei de fost colaborator al regimului trecut, mai bine se da deoparte pana mai uita lumea de "Dana" si de angajamentul ei scos la lumina de CNSAS. Daca argumentele prezentate sunt valabile, inseamna ca politicianul in cauza ar putea fi crezut de ce a refuzat sa mai candideze la alegerile legislative. Restul de motive invocate, ma refer la neincrederea in sistem sau in partide, de care vorbea cu atata lehamite Mona Musca, nu merita nici un fel de atentie, fiind o retorica ieftina si, totodata, penibila. Cat timp a fost in sistem, fie ca liberal sau ca democrat-liberal, avand statut de parlamentar, n-am prea auzit de formularea unor critici la adresa civilizatiei politice de pe malurile Dambovitei. Atunci a fost un sistem bun? Cand a fost sincer omul politic Musca, atunci cand a ascuns, in calitate de senator, colaborarea cu securistii lui Ceausescu sau dupa ce i s-a descoperit dosarul de catre CNSAS, fapt pentru care a fost nevoita sa demisioneze?

 

Unde este bunul-simt, stimati cititori, pentru a putea lua de exemplu anuntul despartirii de politica facut de un politician compromis? Sigur, exista demnitari si mai patati, care trag cu dintii de scaunul de parlamentar. Unii dintre ei poarta eticheta politie politica lipita pe frunte. Altii flutura dosarele penale prin sedintele Camerei si Senatului, incercand sa demonstreze ca totul este o inscenare mediatica sau o gluma proasta a magistratilor DNA. Ca sa nu mai vorbesc de politicienii-dalmatieni, care se bat pentru a prinde un loc in colegiile uninominale, avand drept carte de vizita cerificatul de colaborator Secu. In talmes-balmesul politic actual exista semnale ca astfel de personaje duplicitare, beneficiind din plin de sustinerea prietenilor care si-au dat, la randu-le, doctoratul in degradare, vor trece pe sub bariera votului uninominal pentru a redeveni senatori sau deputati. Ma intreb ce autoritate morala mai poate avea un astfel de parlamentar atunci cand "judeca" probe in dosarele ministrilor penali, dezbatute ieri in Senat dupa ce Comisia juridica si-a dat avizul. Evident, nici una.

 

Acesti oameni ar trebui sa-si piarda dreptul de vot. Fie prin neparticipare la astfel de comisii, fie prin demisia din functie. Sunt patati, deopotriva, atat politicienii anchetati de DNA, cat si unii dintre cei care au avizat inceperea urmaririi penale. De ce nu aleg varianta demisiei? Iata cum motiveaza colegii demnitarilor corupti: "Pentru ca au un mandat politic in fata alegatorilor". Pentru o asemenea cauza putea sa revina in politica si doamna Musca. In numele mandatului, moralitatea se indreapta spre disolutie.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Nicușor Dan, mesaj de Crăciun: „Ne așteaptă un an complicat, dar suntem pregătiți să facem față”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis un mesaj de Crăciun pe rețelele sociale, în care a subliniat importanța sărbătorilor alături de familie...

Zgomotul misterios. „The Hum” afectează aproximativ 2% din populația globală

"The Hum" este un sunet misterios de frecvență joasă care afectează aproximativ 2% din populația globală. https://www.youtube.com/watch?v=WuSdzxhWpU0 Zgomotul misterios: "The Hum" Recent, acest fenomen a...

Accident aviatic în Kazahstan: 28 de supraviețuitori după prăbușirea unui avion al Azerbaijan Airlines

Un avion de linie aparținând companiei Azerbaijan Airlines, cu 67 de persoane la bord, s-a prăbușit în Kazahstan. Ministerul kazah al Situațiilor de Urgență...
Ultima oră
Pe aceeași temă