Cum a ajuns un poliţist afgan cu un dosar imaculat să întoarcă armele împotriva colegilor săi şi să-i ucidă cu sânge rece? Este o întrebare care îi macină pe analiştii militari şi agenţii de informaţii implicaţi în conflictul din Afganistan. Cazul lui Ezatullah Wazirwai este prezentat în detaliu de BBC.
În noiembrie 2010, poliţistul de frontieră Wazirwal a ucis şase soldaţi americani în timp ce serveau un ceai împreună. Americanii veniseră în provincia Nangarhar să antreneze un grup de poliţişti afgani. Când Wazirwal le-a oferit ceai, au acceptat bucuroşi şi am pus jos armele. A fost momentul în care afganul a început să tragă în plin. Totul s-a întâmplat sub ochii fratelui său, şi el poliţist de frontieră, care a văzut cum Wazirwal a fost împuşcat mortal după ce i-a ucis pe soldaţii americani.
Nici până acum anchetatorii acestui caz nu au reuşit să găsească dovezi solide care să explice comportamentul lui Wazirwal, care adunase trei ani în serviciul poliţiei de frontieră şi devenise foarte popular printre colegii săi. Unii oficiali susţin că a fost rectrutat de către talibani, dar cei care l-au cunoscut exclud ferm această posibilitate.
Originile
Ezatullah Wazirwal s-a născut într-o comunitate de fermieri din districtul muntos Khogyani, în estul provinciei Nangarhar. Bătrânii din satul său şi-l amintesc tachinâdu-şi prietenii şi furând din grădinile vecinilor. Este vorba despre o localitate în care majoritatea prefera influenţa poliţiei şi a armatei faţă de protectoratul taliban, iar Wazirwal nu ar fi făcut excepţie.
Prietenii şi colegii spun că era sătul de implicarea talibanilor în treburile zilnice ale populaţiei civile. Şi că devenise o posibilă ţintă pentru talibani după ce, împreună cu fratele său, se alăturase poliţiei de frontieră – în primul rând pentru a scăpa de sărăcia extremă de acasă. Când a reuşit, şi-a mutat şi familia într-o altă zonă, tocmai pentru a-i feri pe cei dragi de braţul talibanilor.
Fata din Jalalabad
Ancheta a descoperit şi lucruri care au ţinut de viaţa amoroasă a lui Wazirwal. Acesta se îndrăgostise de o studentă din Jalalabad, pe care a urmărit-o cu încăpăţânare după ce s-au întâlnit într-o gelaterie. Ea l-a descris ca fiind voios, atent, politicos şi amuzant.
„Visa să-şi cumpere o casă în Jalalabad şi să se stabilească acolo împreună cu fata”, spune unul dintre prietenii săi, Mohammad Ebrahim. Într-un clip audio descoperit pe telefonul său mobil, Wazirwal o reasigura pe tânără că „nu sunt aşa cum crezi tu”. El adăuga: „Vin diseară să ne întâlnim. Am şi maşină. Am trăi fericiţi împreună”.
Pe acelaşi telefon, anchetatorii au descoperit cântece populare paştune, fotografii cu vedeta de Bollywood Aishwarya Rai şi materiale pornografice.
Cântece talibane
Însă printre melodiile de pe telefonul său se aflau şi imnuri ale talibanilor, unele fiind scandări hipnotice în dialecte vorbite în estul şi sudul Afganistanului, precum şi în zonele tribale din Pakistan.
„Eşti martirul Islamului. Te lupţi pentru religia Dumnezeului adevărat. El nu uită sacrificiile tale”, spunea un asemenea imn. Aceste mesaje speculează sentimentele sătenilor afgani, amestecând credinţa cu masculinitatea şi condamnând aşa-numitele rele ale Vestului.
„În zonele rurale şi sărace, oamenii sunt needucaţi, dar foarte religioşi. Talibanii le dau să asculte astfel de cântece şi-i pot recruta în acest mod”, explică unul dintre anchetatori. Odată atraşi, noii recruţi pot fi montaţi împotriva Vestului cu imnuri ca următorul, găsit de asemenea pe mobilul lui Wazirwal: „Dolarule, tu nu ai nicio ruşine! Ai trimis rachete asupra multor oameni, iar pe alţii i-ai cumpărat. Eşti foarte puternic, dar nu ai nicio ruşine, dolarule!”.
Starea de spirit
Totuşi, nici aceste descoperiri nu demonstrează foarte multe pentru că afganii pot să asculte cântece talibane fără să fie simpatizanţi ai insurgenţilor.
Dar există alte dovezi care ridică semne de întrebare despre comportamentul lui Wazirwal înaintea atacului. Tânăra din Jalalabad spune că nu o mai sunase de trei luni, iar Ebrahim menţionează că numeroasele conflicte cu miliţiile insurgente în timpul patrulărilor îl demoralizaseră. „Era foarte obosit, ura mâncarea pe care o primea la serviciu şi îi era dor de prietenii săi”, adaugă Ebrahim.
Vizita acasă
Dar anchetatorii cred că principalul indiciu cu privire la gestul lui Wazirwal îl reprezintă vizita pe care a făcut-o în districtul Khogyani cu doar trei zile înainte de a ucide. Acolo, el s-ar fi întâlnit cu unchii săi, care luptaseră alături de talibani.
Însă un alt prieten refuză să creadă că aşa s-a întâmplat. „Probabil l-au şantajat. Vă spun că Ezatullah nu era un taliban!”, garantează Mohammed Yasin.
Din multitudinea enigmelor acestui caz reiese însă o certitudine: cea mai mare provocare pentru ofiţerii afgani va fi în continuare să-i îndepărteze pe noii recruţi de influenţa talibană. Asta în condiţiile în care agenţii din serviciile de contraterorism cred că vor mai fi incidente similare, venite din simplul fapt că mulţi dintre soldaţi sunt originari din zone controlate de talibani.
Diferenţe culturale
Britanicii îşi aduc aminte că, la începutul secolului trecut, nu era un lucru nemaiîntâlnit pentru poliţiştii paştuni cu un comportament bun să tragă asupra consilierilor englezi. Totuşi, BBC ia în considerare şi diferenţele culturale, care pot fi fatale într-o asemenea zonă. Paştunii pot fi extrem de deranjaţi şi pot reacţiona foarte violent în faţa unor ironii, remarci nepoliticoase sau încercări de intimidare.