15.4 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăSpecialÎn martie împrospătaţi-vă decorul

În martie împrospătaţi-vă decorul

Este martie şi aveţi o nevoie nebună să vă împrospătaţi decorul, dar nu dispuneţi de un buget consistent? Veţi vedea că există şi alternative necostisitoare, apelând la câteva trucuri simple şi fără să renunţaţi la lucrurile pe care le aveţi.

Înlocuirea finisajelor sau a mobilierului nu reprezintă o soluţie tocmai viabilă. În plus, decopertarea pereţilor şi zugrăvirea lor presupun multă mizerie şi deranj, care nu se justifică dacă pereţii sunt curaţi. Un decor nou, cu eforturi şi costuri mici, poate fi obţinut apelând la câteva accesorii sau obiecte decorative noi. Vreţi să „încălziţi” sau să „îndulciţi” o cameră sau o zonă mai sobră a casei? Atunci aplicaţi pe un perete tapet cu model floral sau în culori pastelate. O altă idee de împrospătare a atmosferei este să recondiţionaţi obiectele mai vechi şi să le găsiţi o nouă utilizare. De exemplu, masa şi scaunele pe care le-aţi cumpărat cu ani în urmă le puteţi revopsi în culori vesele, chiar şi cu un spray. Puteţi alege o culoare pastelată şi apoi să personalizaţi obiectul cu ajutorul unui şablon cu diferite forme, cum ar fi bulinele sau dungile.

Însă nimic nu transmite mai bine ideea de primăvară ca florile. Un buchet de lalele, lăcrămioare, bujori, frezii sau zambile nu doar ne înfrumuseţează privirea, ci ne şi îmbie cu parfumul lor. Aşadar, introduceţi în decor aranjamente florale, pe care aşezaţi-le fie pe măsuţa de cafea din living, fie pe cea din dining.

Mizaţi pe textile şi imprimeuri vegetale

Acestea contribuie semnificativ la obţinerea unei atmosfere anume: veselă (textile cu model floral sau jucăuş), relaxantă sau romantică (materiale vaporoase sau în culori pastelate), sobră sau office (tonuri neutre). Important este să le alegeţi pe cele potrivite, cu imprimeuri şi texturi care să evidenţieze ceea ce doriţi să redaţi în amenajare.

Primăvara înseamnă culori vii, imprimeuri florale, ţesături vaporoase, accesorii şi decoraţiuni din materiale uşoare. Cu alte cuvinte, o atmosferă veselă, aerisită, plină de viaţă, care vă va binedispune cel puţin câteva luni pe an. Chiar dacă vorbim de lucruri mărunte, accesoriile sunt capabile să reîmprospăteze aspectul unui interior mai mult decât aţi putea crede. O sugestie binevenită este aceea de a înlocui draperiile cu unele noi, din materiale fluide. Pernele decorative şi pledurile sunt la fel de importante, deoarece ele completează şi personalizează întreaga amenajare. O perdeluţă veselă, chiar şi în bucătărie, poate schimba întreaga ambianţă.

În privinţa cromaticii, apelaţi cu încredere la verde, galben, turcoaz , roz pal şi chiar fucsia. Nu uitaţi că, anul acesta, culoarea la modă este verde smarald.

De menţionat ar mai fi faptul că, primăvara aceasta, mai mult ca oricând, asupra locuinţelor noastre îşi pun amprenta imprimeurile vegetale, dar şi cele inspirate din lumea necuvântătoarelor. Fructe, crenguţe, copaci, insecte, veveriţe, rândunici sau căprioare, toate acestea se regăsesc la nivelul accesoriilor, având rolul de a anima şi mai mult decorul. Un singur tablou cu detalii “gigantice” reuşeşte să dea viaţă unui perete gol şi unei camere simple. Scoateţi din scenariu şi coşul din răchită plin cu mere proaspete şi aţi ajuns la un decor fad, care nu are nimic de transmis. Întotdeauna, atenţia va cădea pe elementele inedite dintr-o încăpere, aşa că vă sfătuim să le aveţi în vedere atunci când plănuiţi o amenajare.

Accesoriile fac diferenţa

Chiar dacă vorbim de lucruri mărunte, accesoriile sunt capabile să reîmprospăteze aspectul unui interior mai mult decât aţi putea crede.

Pereţii albi şi goi creează o atmosferă rece şi neprimitoare. Cu ajutorul stickerelor, puteţi imprima unui astfel de ambient monoton şi impersonal un aer fresh sau ludic. Şi asta, cu un buget mic şi deranj minim. Magazinele de decoraţiuni pun la dispoziţie stickere ­monocolore, bicolore sau multicolore, cu modele diverse: de la motive florale sau simboluri chinezeşti până la figuri celebre (actori, cântăreţi etc.).

Când aveţi o locuinţă provizorie şi nu vreţi să investiţi mulţi bani în personalizarea decorului, vă sugerăm să puneţi accent pe accesorii şi obiecte de efect. Două-trei piese de mobilier (tabureţi, scaune sau fotolii) cu design aparte sau culori care să le scoată în evidenţă pot schimba radical ambianţa. De asemenea, o cameră amenajată în culori terne o puteţi “salva” cu ajutorul câtorva accesorii în culori puternice. De exemplu, într-un living în care predomină negrul şi griul, puteţi aduce câteva accente de culoare prin expunerea unor tablouri şi a unor pernuţe decorative aflate în contrast cu tapiţeria.

Cele mai citite

Marius Șumudică a decis! Cine îl va înlocui pe Cristi Săpunaru

Marius Șumudică a anunțat că Cristian Săpunaru, fundașul de 40 de ani al Rapidului, va fi înlocuit din cauza problemelor medicale cu care se...
Ultima oră
Pe aceeași temă