Anul școlar începe, luni, pe fondul unor decizii controversate ale ministrului Educației, Liviu Pop.
Aproximativ 2,3 milioane de elevi şi copii de grădiniţă din învăţământul preuniversitar vor începe luni cursurile anului şcolar 2017-2018. Dintre aceştia, 165.000 sunt elevi de clasa pregătitoare, iar aproape 400.000 sunt copii de grădiniţă.
Școlile încep în plin scandal determinat de lipsa noilor manuale de clasa a V-a care afectează în mod direct peste 170.000 de elevi. S-a găsit o soluție de compromis care a constat în elaborarea unui compendiu care cuprinde 15 materii și acoperă programa aferentă primelor opt săptămâni de școală.
Să distrugem ce nu putem corecta
Liviu Pop a amplificat această situație delicată. A decis să interzică auxiliarele didactice, peste noapte, și fără să își explice măsura. Culegerile sau manualele alternative ar fi putut ajuta profesorii în primele opt săptămâni de școală. Apoi, Liviu Pop a vrut să se asigure că situația nu se va mai repeta și a susținut că nu va mai organiza licitații, anunțând, pentru anul școlar 2018-2019, un manual unic pentru fiecare disciplină școlară. Măsura – care nu a fost încă legalizată – a fost amplu criticată de profesori, elevi și specialiști.
Ministrul Liviu Pop trebuie să înțeleagă că manualul este doar un reper în procesul de predare. El trebuie susținut de profesionalismul cadrelor didactice și trebuie să se bazeze pe dibăcia acestora de a găsi surse atractive – pe format digital, spre exemplu – de învățare.
Anul școlar debutează în plină campanie de restaurație, într-un moment în care ministrul Pop schimbă inspectorii școlari cu alții numiți pe criterii politice sau de prietenie. La Inspectoratul Școlar Sibiu a fost numit un coleg de facultate a lui Liviu Pop. Ioan Benga, fost parlamentar PSD, a devenit noul inspector şcolar general din Caraş-Severin. Consilierul local PSD, Lauriana Ailincuţei, a fost desemnat inspector școlar la Vrancea. Pe 18 august, prin fax și după orele de program, 13 inspectori școlari au fost informați de Liviu Pop că și-au pierdut postul. Inspectorii câștigaseră, prin concurs, un mandat de patru ani.
Sute de școli fără avize
O mare parte dintre şcolile şi grădiniţele din ţară sunt pregătite să-şi deschidă porţile pentru elevi, atât din punct de vedere al autorizării sanitare şi respectiv cea privind securitatea la incendii, cât şi al finalizării lucrărilor de reparaţii, igienizări. În continuare, sute de școli nu au obținut toate avizele de funcționare.
Mulți copii, în special din zona rurală, vor învăța în condiţii improprii, fără toalete corespunzătoare şi apă potabilă. Există deficienţe la capitolul cabinete şcolare, existând judeţe unde în nicio şcoală nu există un astfel de cabinet.
Într-un inventar realizat de Agerpres, printre județele cu cele mai multe școli fără avize de funcţionare ISU ori fără autorizații sanitare se numără: Argeș – 80 de clădiri, Bistrița-Năsăud – 20, Cluj- Napoca – 100, Brașov – 119, Botoșani – 180, Constanța – 32, Gorj – 80, Iași – 214, Vaslui – 304, Teleorman – 20% din toate clădirile, Vâlcea – 29.
În județul de baștină a lui Liviu Pop, „din evaluările efectuate în teren şi din documentaţia depusă de unităţile şcolare, rezultă că în proporţie de 73,80% starea şcolilor existente în mediul rural şi urban este corespunzătoare începerii cursurilor în condiţii bune“, susține Inspectoratul Școlar Maramureș. Una din patru școli din Maramureș – unde Pop a fost profesor și lider sindical – reprezintă un pericol pentru elevi. În urmă cu o lună, Liviu Pop recomanda părinților să nu își trimită elevii în școlile care nu au obținut toate avizele. În schimb, ieri, Liviu Pop a dat asigurări că toate unităţile din învăţământul preuniversitar vor începe anul şcolar 2017 – 2018, precizând și că primăriile sunt proprietarii clădirilor unde elevii învață. Liviu Pop a indicat spre cine să își verse furia părinții și elevii.
Cum arată anul școlar 2017-2018
Cursurile noului an şcolar însumează 167 de zile lucrătoare. Structura noului an şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018). Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).
Programul naţional „Şcoala altfel“ are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018.
Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar începe pe 14 mai. Prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat va începe în luna februarie, cu probele de evaluare a competenţelor, urmând ca în iunie să se desfăşoare probele scrise.