2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialIn Irak, soldatii romani mor in TAB-uri

In Irak, soldatii romani mor in TAB-uri

Caporalul Ioan Grosaru a murit intr-un TAB cu sase romani la bord, care a trecut peste o mina artizanala, la Tallil, in Irak. Cinci au scapat, pana cand munitia a sarit in aer. Caporalul nu a mai apucat sa iasa. Cei sase fac parte din Batalionul 32 Infanterie "Mircea", din Timisoara, care a ajuns in Irak in luna august 2007. Caporalul Ioan Grosaru era necasatorit si mai luase parte la o misiune de razboi, in Afganistan in 2005.
Incidentul din Irak pare copiat la indigo dupa cel care a avut loc la inceputul lunii, in provincia Zabul din Afganistan. Atunci, sergentul major Aurel Marcu, 31 de ani, a murit in TAB-ul pe care il conducea si care, de asemenea, a trecut peste o mina artizanala.
In prezent, in principalele teatre de operatiuni sunt peste 1600 de militari romani: 597 in Irak, 867 in Afganistan si 148 in Kosovo. Daca echipamentul si armele le sunt furnizate pe filiera NATO, vehiculele de razboi sunt 100% "made in Romania" si multe dintre ele, cu varste de peste 25 de ani, fac parte din categoria "rable". In urma incidentului de ieri, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a anuntat achizitionarea de TAB-uri noi. Lupta dusa de Romania impotriva terorismului de pe meleaguri straine, in Irak si Afganistan, a fost platita scump pana acum. In Afganistan au murit in misiune cinci militari romani. In Irak, caporalul Grosaru este al doilea militar care moare la datorie. El a fost decorat post-mortem de Traian Basescu cu ordinul "Steaua Romaniei" in grad de cavaler si a fost avansat sublocotenent.

 

Transportorul amfibiu blindat se afla intr-o misiune de patrulare in regiunea Tallil – unde este cea mai mare baza aeriana americana din sud-estul Irakului – cand a trecut peste o mina artizanala. Din echipajul de sase soldati, cinci au reusit sa paraseasca vehiculul. Ultimul, caporalul Ioan Grosaru, 35 de ani, a fost surprins de explozia munitiei de razboi care se afla in TAB si a fost ucis. Cei sase fac parte din Batalionul 32 Infanterie "Mircea", din Timisoara, care a ajuns in Irak in luna august 2007. Cei cinci militari raniti – plutonierul Danut Nicola, sergentul-major Ilie Barbu, soldatul Sorin Popa, fruntasul Marius Iovi si sergentul-major Gabriel Badea – au fost transportati cu elicopterul in baza din Tallil, apoi patru dintre ei au fost trimisi la spitalul militar din Bagdad. Toti au suferit arsuri in urma exploziei. Caporalul Ioan Grosaru era necasatorit si mai luase parte la o misiune de razboi, in Afganistan, in 2005.

Incidentul din Irak pare copiat la indigo dupa cel care a avut loc la inceputul lunii in provincia Zabul din Afganistan. Atunci, sergentul-major Aurel Marcu, 31 de ani, a murit in TAB-ul pe care il conducea si care a trecut peste o mina artizanala. In prezent, in principalele teatre de operatiuni sunt peste 1600 de militari romani: 597 in Irak, 867 in Afganistan si 148 in Kosovo. Daca echipamentul si armele le sunt furnizate pe filiera NATO, vehiculele de razboi sunt 100% "made in Romania" si multe dintre ele, cu varste de peste 25 de ani, fac parte din categoria "rable". In urma incidentului de ieri, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a pus in sfarsit degetul pe rana, anuntand achizitionarea de TAB-uri noi: "Tehnica folosita de noi este uzata moral. TAB-urile sunt vechi, au diverse probleme legate de viteza, de aer conditionat. In ceea ce priveste protectia militarilor, blindajul exterior rezista foarte bine. Orice ameliorare a mijloacelor tehnice pe care le avem poate sa produca sanse mai bune pentru militari. De asta am si dispus achizitionarea unor TAB-uri noi". Prima transa, de 31 de TAB-uri, a fost deja comandata in Elvetia, pentru 37,6 milioane de euro, conform declaratiei ministrului.

Lupta dusa de Romania impotriva terorismului de pe meleaguri straine, in Irak si Afganistan, a fost platita scump pana acum. Numai in Afganistan au murit in misiune cinci romani: sergentii Iosif-Silviu Fogorasi si Mihai Anton Samuila in 2003, sergentul Narcis sonei in 2005, soldatul Ionel Dragusanu in 2006. In 2007, la inceputul acestei luni sergentul major Aurel Marcu si-a pierdut viata, iar alti patru romani au fost raniti.
Primul militar roman care si-a pierdut viata in Irak a fost caporalul Bogdan Hancu, in aprilie 2006. Anul acesta, in aprilie, patru militari romani aflati la bordul unui TAB au fost raniti langa Tallil.
In urma cu o saptamana, doi ofiteri romani au fost raniti langa Bagdad dupa ce baza militara in care se aflau, Camp Victory, a fost tinta unui atac cu racheta.

Soldatii si politica
Retragerea trupelor romane din Irak a fost o tema des speculata politic. In vara anului trecut, premierul Calin Popescu Tariceanu a explicat ca PNL a luat decizia de a retrage trupele romanesti din Irak "in urma unei analize atente a situatiei". Ministrul Apararii de la data respectiva, Teodor Atanasiu, a fost insarcinat sa ceara in CSAT retragerea trupelor. Ambasada SUA si cea a Marii Britanii au solicitat imediat autoritatilor lamuriri cu aceasta propunere-surpriza.
Presedintele Traian Basescu nici nu a vrut sa auda de o asemenea initiativa si a convocat a doua zi o sedinta CSAT. Votul de dupa a aratat ca doi ministri liberali, Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu, au votat pentru pastrarea trupelor in Irak. O data cu instalarea lui Teodor Melescanu in fruntea Ministerului Apararii, problema retragerii din Irak a fost lasata pe plan secund. V. Burla

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă