Vă simţiţi obosiţi, banii sunt puţini, aşteptaţi cu nerăbdare concediul iar apartamentul arată cam ponosit. Schimbarea paletei de culori, un refresh al pereţilor vă va energiza în mod sigur. Ce ar fi să renunţaţi să plecaţi în vacanţă şi, în schimb, să vă zugrăviţi singuri apartamentul? O muncă fizică poate fi chiar relaxantă şi nu pare foarte greu de dat cu bidineaua pe pereţi. Veţi vedea totuşi că sfaturile oferite de specialişti sunt absolut necesare.
Faptul că pereţii sunt cele mai vizibile elemente ale unei amenajări, plasează această operaţie în topul interesului proprietarilor. Acest fapt se poate transforma în motivul suficient (dar nu neapărat şi necesar) pentru a angaja specialişti în vederea efectuării acestor lucrări.
Am precizat că motivul menţionat mai sus nu este şi necesar, deoarece sunt mulţi proprietari care se încumetă să realizeze singuri zugrăvirea pereţilor. În funcţie de condiţiile din fiecare locuinţă, această operaţie poate fi făcută cu succes de oricare dintre dumneavoastră. Pentru ca ea să vă reuşească este suficient să respectaţi câteva reguli: Noi vă oferim 11 sfaturi practice de care să ţineţi seamă.
• De jur-împrejurul uşilor şi ferestrelor, pe pereţi, sau de jur-împrejurul podelei, aplicaţi o bandă adezivă, pentru a feri suprafeţele respective de pătarea cu vopsea.
• Înainte de a vopsi rama ferestrelor, aplicaţi un strat de săpun pe geam, în apropierea ramei, astfel încât, dacă atingeţi din greşeală sticla, aceasta să nu se murdărească.
• Dacă vopsiţi în bucătărie, în prealabil, aveţi grijă să spălaţi bine suprafeţele, pentru a înlătura urmele de grăsime.
• Un strat subţire de vaselină aplicat pe feronerie va împiedica pătarea acesteia în procesul vopsirii, simplificându-vă munca de curăţenie de după.
• Dacă folosiţi trafaletul, vopsiţi în „W“, după care uniformizaţi cu mişcări orizontale şi verticale. În acest fel, veţi obţine rezultate mai bune.
• Începeţi cu tavanul şi continuaţi cu pereţii.
• Pereţii se vopsesc de jos în sus, fără a întrerupe munca la jumătate. Continuaţi până la un colţ.
• Unghiurile pereţilor trebuie vopsite cu un trafalet de dimensiuni reduse sau cu o pensulă medie.
• Două straturi subţiri de vopsea constituie un finisaj mai bun decât cel într-un singur strat.
• Vopseaua ieftină nu reprezintă „o afacere bună“. Cumpăraţi o marcă mai scumpă, căci avantajele vor fi cu siguranţă mai mari: veţi vopsi mai mult, mai bine, iar finisajul aplicat îşi va păstra calităţile mai mult timp. În ceea ce priveşte aplicarea, vopseaua de calitate nu stropeşte şi nu lasă urme de pensulă. Adesea, un singur strat de vopsea superior calitativă este suficient, salvându-vă timpul şi scutindu-vă de efort. Finisajul se va decolora mai greu şi nu se va păta sau îngălbeni.
• Pentru a obţine o zugrăveală bună, în timpul aplicării, evitaţi acţiunea directă a razelor de soare şi temperaturile sub 10°C.