12.4 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăSpecialÎn căutarea spiritului sărbătoresc

În căutarea spiritului sărbătoresc

De la celebrarea Naşterii, la sărbătoarea contemporană a cadourilor, a exuberan­ţei comerciale şi a bucuriei lunii, serbarea Crăciunului a făcut o trecere treptată, păstrându-se fondul de veselie.

Fiecare an ne întoarce treptat către redescoperirea magiei Crăciunului, dar poate că niciodată nu avem timpul să ne aplecăm cu atenţia necesară asupra descifrării sale, atraşi în vârtejul cumpărăturilor, al invitaţiilor şi pregătirilor.

Şi totuşi, cine este străvechiul Moş aducător de cadouri şi care este misterioasa lui conexiune cu Iisus a cărui naştere o sărbătorim? De ce pregătim tradiţionalele mâncăruri? Care este raţiunea schimbării cadourilor, ce înseamnă obiceiul colindatului? Împodobitul bradului – o tradiţie nelipsită – este oare legat de naşterea lui Christos?

Tradiţionalul sfârşit de an este perceput ca o degradare treptată a timpului, urmată de o renaştere, iar întregul cortegiu de datini se leagă de asigurarea unei bune treceri în noul timp „renovat”: facem curat în case şi în suflete, sărbătorim sfârşitul postului cu pregătiri culinare tradiţionale, dăruim şi primim cadouri pentru a pecetlui armonia familială şi deschidem uşa colindătorilor care ne anunţă cu veselie Naşterea.

Darurile de Crăciun sunt interpretate ca o replică simbolică a darurilor aduse de magi pruncului iar colindele aduc creştinilor marea veste a naşterii lui Iisus.

Dintotdeauna bradul a fost privit ca un simbol al veşniciei, iar la români a jucat un rol absolut special. În timpurile moderne, merele au fost înlocuite cu globuri. Alte podoabe care s-au adăugat ulterior au fost steaua ce orna vârful bradului, reprezentând călăuza magilor spre Bethleem – şi lumânările, care au fost înlocuite cu beculeţe electrice.

Transformate în spirit creştin, toate aceste vechi datini capătă o nouă şi vie strălucire, sărbătorind naşterea luminii şi speranţei.

Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiţie cu  semnificaţie aparte, un moment mult aşteptat de întreaga familie, în special de cei mici. În timpul sărbătorilor de iarnă, locul în care este aşezat bradul devine punctul de atracţie al locuinţei. Puteţi folosi un brad natural, mireasma sa, alături de cea a portocalelor, va întregi ambianţa. Se pot folosi globuri şi decoraţiuni multicolore pentru o amenajare veselă şi strălucitoare.

Bradul trebuie ales în funcţie de tipul de locuinţă de care dispuneţi (apartament sau casă), pentru a se încadra perfect în dimensiunile ei. Ideal ar fi ca acesta să nu fie nici prea mare, nici prea mic şi să aibă ramuri bogate.

Nu aşezaţi bradul lângă surse de căldură (şemineu, calorifer etc.). Locul ideal trebuie puţin retras, în afara zonelor de trafic, pentru a evita mişcarea sau răsturnarea lui. Dacă locuinţa are spaţii larg deschise, bradul poate fi amplasat într-o zonă centrală, dând astfel posibilitatea de a fi admirat din cât mai multe unghiuri. În cazul în care locuiţi într-un apartament de dimensiuni reduse, veţi fi condiţionaţi să alegeţi un brad mic. Există totuşi şi un avantaj: acesta va putea fi poziţionat în orice zonă a casei. Nu trebuie trecut cu vederea nici suportul pentru brad, care trebuie să fie stabil şi rezistent.

În cazul în care preferaţi un brad artificial cu structură metalică, nu folosiţi instalaţii electrice pentru decorare.

Împodobirea şi iluminatul bradului

Împodobirea bradului este cu siguranţă strâns legată de gusturile şi preferinţele fiecăruia. Cel mai important e să evitaţi supraîncărcarea acestuia. Un brad cu prea multe sau prea puţine decoraţiuni nu oferă o privelişte prea plăcută. Indiferent de obiectele decorative preferate – globuri, îngeraşi, beteală, instalaţii luminoase – acestea trebuie dispuse simetric, pentru a preîntâmpina răsturnarea bradului. Iată şi paşii de urmat pentru împodobirea şi iluminatul bradului.

Tăiaţi din partea de jos doi-trei centimetri când aşezaţi bradul în suportul său cu apă pentru a înlătura zona cu pori închişi şi a permite bradului să acumuleze cât mai mult fluid. Pentru a-l menţine cât mai mult timp sănătos şi verde, puneţi aspirină pisată în apa din suport.

– Nu treceţi cu uşurinţă peste episodul cumpărării unei scări, accesoriu util în împodobirea unui brad. Scările mai scumpe, de obicei sunt şi mai calitative. Îşi merită banii şi, în fond, este în joc sănătatea dumneavoastră.

– Este recomandat să fixaţi firele instalaţiei de brad de perete, şi nu de podea, acolo unde copiii se pot împiedica de ele. Cu atât mai mult, alegeţi ghirlande cu fire de alimentare mai lungi, astfel încât libertatea de poziţionare a firului în afara zonei de tranzit să fie maximă.

– Urmăriţi instrucţiunile de pe cutii pentru a vedea care este puterea consumată de instalaţia de iluminat. Evitaţi supraîncărcarea unui singur circuit sau a unei singure prize.

– Crengile se pot decora folosind două şiruri de luminiţe: unul colorat şi altul cu o singură culoare clară. Înfăşurarea se face simultan, în jurul crengilor adăugându-se lumini suplimentare acolo unde este cazul.

–  Se poate începe cu primul rând de luminiţe colorate. Acesta se înfăşoară pornind de la bază până la vârf. În acest mod, lumina va înfăşura tot trunchiul copacului şi nu numai crengile exterioare.

–  Alimentarea ghirlandelor se realizează într-o priză cu mai multe ieşiri, având grijă să ţinem minte în care dintre ieşiri am ­alimentat fiecare ghirlandă.

– Verificaţi dacă toate beculeţele ghirlandei sunt bine fixate în locurile lor.

– Dacă găsiţi dezizolări sau tăieturi ale cablurilor ghirlandelor, întrerupeţi imediat alimentarea acestora şi remediaţi defecţiunea în lipsa tensiunii.

– Pentru dezgolirea firelor electrice ale ghirlandelor şi refacerea montajelor, folosiţi un cleşte special. Nu este recomandat să folosiţi un simplu cuţit, deoarece există posibilitatea ca interiorul de metal să fie atins în momentul dezizolării cablului.

– Nu este recomandat să lăsaţi instalaţia bradului în funcţiune dacă în timpul sărbătorilor plecaţi de acasă. Deşi echipamentele sunt destul de sigure şi performante, nu strică niciodată să luăm o măsură de protecţie în plus.

Nu renunţaţi la decoraţiunile vechi!

Combinate cu cele noi, acestea vor da un farmec aparte aranjamentului. Este recomandat ca ornarea bradului să înceapă cu decoraţiunile mai mari, care vor fi aşezate în partea de jos şi să continue cu cele mici. Iar pentru ca atmosfera de sărbătoare să se simtă în toată casa, apelaţi la coroniţe şi aranjamente din crenguţe de brad şi lumânări.Ambalaţi ­cadourile în hârtie colorată şi aşezaţi-le sub brad – acestea vor reprezenta un decor  în sine. Decoraţi, de asemenea, uşile cu crengi de brad sau coroniţe şi nu uitaţi să puneţi steluţe atârnate lângă brad, dupa modelul şi în spiritul american.

Dacă staţi la casă, un decor de Crăciun foarte frumos se realizează atunci când atmosfera din interior se continuă cu cea din curte sau gradină, mai ales dacă aţi pregătit un iluminat de sărbătoare. În acest caz, ideal este să poziţionaţi bradul în faţa deschiderii vitrate, astfel încât să ofere o imagine frumoasă chiar şi de afară. O altă idee, dacă timpul este frumos şi spaţiul permite, este să decoraraţi bradul chiar în faţa casei, în grădină. 

Iluminatul de exterior

Folosirea luminii se poate face atât pentru interiorul, cât şi exteriorul casei. Este bine să păstraţi aceeaşi linie în consistenţa iluminatului cu stilul casei. La instalarea corpurilor de iluminat este indicat să urmăriţi arhitectura şi liniile casei. Dacă iluminatul arhitectural al casei este staţionar, atunci puteţi decora arbuştii casei cu ghirlande sau mici beculeţe. Este recomandat să nu folosiţi foarte multe de acest gen pentru a evita o supraîncărcare, iar ce este prea mult, strică. Menţineţi un echilibru între iluminatul casei, arbuştilor şi iluminatul solului. De exemplu, dacă iluminaţi arbuştii sau copacii din partea stângă, veţi fi nevoiţi să generaţi un iluminat şi din partea dreaptă. Luminile arată întotdeauna bine dacă înălţimea este variată. Încercaţi, deci,  să încadraţi un iluminat pentru sol, unul de înălţime medie şi altul cu corpuri pentru înălţime mare. Nu uitaţi aleea casei. Acest lucru poate fi făcut cu corpuri de iluminat încastrate în asfalt sau cu corpuri ornamentale tip «pitic de grădină», metode de amplasare ce realizează un ghidaj şi un volum al peisajului.

Este bine să ştiţi că senzorii de iluminat exterior, în combinaţie cu un întrerupător crepuscular ajută la economii de energie substanţiale.

Punctul de interes al casei este uşa de la intrare, aşa că majoritatea luminii trebuie focalizată în această zonă.

Cele mai citite

Nicușor Dan vrea ca referendumul local să înlăture ilegalităţile din urbanismul Capitalei

Unul dintre obiectivele referendumului local este să înlăture ilegalităţile din urbanismul Capitalei, a declarat primarul general al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan. "Una (dintre întrebări n.r.)...

CE vrea ca Ucraina să treacă mai repede la următoarea etapă a aderării la UE

În raportul anual privind extinderea UE, Comisia Europeană a apreciat miercuri că Ucraina ar trebui să treacă la următoarea etapă de negociere a aderării...

SUA presează China să intervină împotriva desfășurării militare a Coreei de Nord în Ucraina

Statele Unite au lansat o campanie diplomatică pentru a presa China să intervină împotriva desfășurării militare a Coreei de Nord în Ucraina. Consilierul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă