10.8 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSpecialIn cautarea adevaratului PDL

In cautarea adevaratului PDL

Sunt inca dispus a crede ca Traian Basescu este realmente ingrijorat de clivajul dintre partide si societate – care tinde sa devina o veritabila prapastie din cauza caracterului nereprezentativ al formatiunilor politice. Daca recentele declaratii ale presedintelui nu s-au dorit doar simple gimmick-uri preelectorale, atunci cei responsabili de viitorul PDL vor trebui sa analizeze neintarziat, riguros si nesentimental starea de fapt a partidului. Depinde, pana la urma, in mare masura de Emil Boc daca istoria va judeca formatiunea pe care o conduce drept una cameleonica, ale carei trasaturi venale le-au surclasat pe cele virtuoase sau nu. Avand in vedere ca prim-ministrul nu este doar un simplu practician al politicii, ci o persoana care a predat ani buni stiinte politice, stau si ma intreb daca domnia sa chiar crede ca parasutarea unor ministri in judetele slab performante din punct de vedere al prizei partidului ajunge pentru a rezolva problema?!

In ultimele saptamani, partidul s-a remarcat exclusiv prin personaje de-a dreptul nocive pentru imaginea PDL. Deputatul gorjean Nicolae Stan il proslavea, cu putine zile in urma, pe defunctul Nicolae Ceausescu chiar in paginile acestui cotidian, istorisindu-si detaliat cariera din administratia publica demarata, cu aproape patru decenii in urma, ca sef de CAP. Cu o franchete dezarmanta, Stan a dat de inteles ca PDL reprezinta pentru el doar o barca de salvare pe care o va parasi negresit in momentul in care va considera ca a atins limanul. Vazandu-se cu sacii in caruta, respectiv in Parlament, banuiesc ca acel moment a sosit de-acum, drept care omul a si votat conform adevaratelor sale instincte politice – anume impotriva ridicarii imunitatii lui Adrian Nastase in dosarul "Zambaccian 1". Cel din urma are, desigur, obrazul suficient de gros pentru a accepta fara probleme bezelele retorice ale traseistilor politici, fie ei si atat de deficitari in materie de articulare si etica politica precum fostul sef de CAP.

 

Fitecum, proaspat demisionarul Nicolae Stan ramane o problema pentru PDL, electoratul formatiunii intrebandu-se, perfect indrituit, cum de a fost posibila ascensiunea unui asemenea individ, in conditiile in care Valea Jiului nu duce totusi lipsa de oameni cu adevarat verticali. Sa fi fost oare votantii lui Stan ademeniti financiar sau prin alte forme de mita electorala? si nu cumva a sosit vremea ca PDL sa reflecteze serios asupra existentei destulor alte bulibase politice intr-o serie de regiuni ale tarii, urmand sa decida pro sau contra tolerarii scabrosului fenomen? Sau poate ca e timpul sa pertracteze chiar posibiltatea unei fractionari, avand in vedere ca in actuala sa forma partidul nu poate impaca asteptarile in materie de cultura politica ale variilor regiuni?! Astfel, ar putea opta pentru un rol "dublu" – activand pe post de "Partid al Cetatenilor" intr-unele judete si in calitate de "Partid al Afaceristilor" intr-altele.

Cea mai grava problema de imagine a PDL o reprezinta insa scandalurile iscate in jurul actualului ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi, care, pe de o parte, a atribuit, fara licitatie publica, contracte de 600.000 euro, aferente organizarii unor manifestari prilejuite de Ziua Tineretului, unor firme de apartament – acelasi apartament – si cu actionariat comun, iar pe de alta, este suspectata a fi folosit 500.000 euro din bugetul ministeriului pe care il conduce pentru garantarea unei licitatii din Petrosani, oras in care edil este chiar sotul sau. Doamna Ridzi a uitat pesemne ca au trecut vremurile Rodicai Stanoiu si ale lui Tanase Joita – cand atat ministrul Justitiei, cat si procurorul general treceau cu vederea o sumedenie de actiuni ministeriale si mai alarmante. Ca atare, dupa denuntul prompt al PNL, actualul procuror general al tarii, Laura Codruta Kovesi, a anuntat deschiderea unei anchete a DNA.

Primele reactii ale PDL nu sugereaza ca partidul ar fi inteles dimensiunea prejudiciului adus imaginii sale. Iar daca seful de stat crede ca o simpla suspendare a doamnei Ridzi va fi suficienta pentru a calma indignarea publica, ma tem ca se insala amarnic. Nefasta, dar asidua implicare a ministrului Ridzi in campania electorala a domnisoarei Basescu – pornita, conform propriilor declaratii, sa cucereasca un fotoliu de europarlamentar in calitate de "independenta" – permite o singura concluzie: anume ca atat fiica presedintelui, cat si arivistii de provincie s-au folosit, pur si simplu, de partid ca de o trambulina pentru a-si atinge fiecare scopurile proprii. Traian Basescu ar (re)castiga simpatiile destulor cetateni daca si-ar ruga mezina, chiar si acum, sa se dedice unei alte cariere profesionale pe parcursul urmatorilor cinci ani.

 

Pesemne insa ca a decis ca poate suporta bine-mersi criticile formulate de societatea civila – la randul ei, laxa in privinta problemelor din propria ograda, unde ONG-urile ce compun Coalitia pentru un Parlament Curat s-au dovedit remarcabil de tolerante cu Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, ajuns ba pion al PNL, ba – mai nou – al PSD, adica al oricarei formatiuni dispuse sa-l includa pe lista potentialilor candidati pentru sefia Ministerului de Justitie.
O parte a presei a considerat, zilele trecute, ca Monica Macovei, Traian Ungureanu si Cristian Preda trebuiau sa fi luat atitudine in scandalul Ridzi. Circumspectia lor a fost, probabil, adecvata si oricum de inteles, dar nici ei nu vor putea ramane vesnic preocupati exclusiv de responsabilitatile lor europene. Dorinta de primenire a PDL trebuie sa vina de la varf – chiar daca pentru Traian Basescu gestul presupune pierderea sustinerii, in cadrul cursei prezidentiale, a unor nasi de Oltenia si a acolitilor acestora.

Cele mai citite

Conor McGregor și Logan Paul, acord preliminar pentru un meci demonstrativ de box!

Evenimentul spectaculos promite să atragă fanii MMA, boxului și divertismentului online, urmând să aibă loc în India. Conor McGregor, fostul campion UFC, a confirmat marți...
00:01:49

VIDEO. Imagini de la locul unde a fost asasinat Igor Kirillov

Igor Kirillov, generalul rus responsabil de protecția nucleară a fost ucis marți într-un atac îndrăzneț la Moscova, revendicat de Kiev – fiind cea mai...

Depresia o poți combate cu o creștere modestă a pașilor făcuți zilnici

Depresia poate fi combătută cu o creștere modestă a pașilor făcuți zilnici, arată un nou studiu. Un studiu recent sugerează că o creștere modestă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă