Egiptul, care în urmă cu cinci ani era una din cele mai căutate destinații de vacanță de către români, își revine din punct de vedere politic, iar într-un an-doi își va recăpăta afluxul de turiști, a declarat ambasadorul Egiptului la Bucureşti, Mohamed Alaaedin Aly Shawky Elhadidi, informează Mediafax.
„Legat de situația politică din Egipt, după cum știți, am avut două revoluții în trei ani. După cea de-a doua revoluție, am făcut o Constituție. Au avut loc și alegeri prezidențiale. Cel de-al treilea pas sunt alegerile parlamentare, care vor avea loc până la sfârșitul acestui an. Lucrurile se îndreaptă către normalitate, iar cea mai bună dovadă în acest sens este economia, întrucât economia a crescut cu 4% în acest an, comparativ cu anul trecut, când a cunoscut o creștere de 2%. Acest lucru arată că încrederea oamenilor revine și că Egiptul pe care românii îl cunosc își revine”, a afirmat Elhadidi.
Citește și: Gruparea Hamas nu mai e considerată teroristă în Egipt
Peste 14,7 milioane de turiști au vizitat Egiptul în 2010, numărul scăzând la 9,8 milioane în 2011. În anul următor, Egiptul a fost vizitat de 11,5 milioane turiști, dar numărul a scăzut din nou la aproximativ 10 milioane anul trecut.
„În acest an, în Egipt s-au înregistrat circa 11 milioane turiști, în creștere cu 70% față de anul trecut. Nu am atins, așadar, vârful de dinainte de revoluție, dar ne așteptăm ca într-un an sau doi să revenim la acel nivel și poate chiar să dublăm numărul turiștilor în viitor”, a spus Elhadidi.
Egiptul a înregistrat pierderi substanțiale în economie din cauza prăbușirii numărului turiștilor care au vizitat țara, însă acum lucrurile revin la normal, potrivit ambasadorului.
În urmă cu cinci ani, turismul reprezenta 11-12% din Produsul Intern Brut al țării.
„Recâștigăm încrederea oamenilor. Rata de creștere s-a dublat. Ca orice alt stat cu probleme, după o perioadă de decădere, de descreștere, recapeți încrederea tuturor. Suntem încrezători că într-o perioadă foarte scurtă de timp nu doar că ne vom întoarce la nivelul de dinaintea revoluției, dar chiar îl vom depăși. În luna mai am avut o conferință economică internațională în Sharm El-Sheikh, la care au participat mulți lideri din întreaga lume. Valoarea contractelor semnate la acest eveniment a depășit 100 miliarde dolari, pentru diverse proiecte, inclusiv energie. Iar oamenii aceștia nu ar fi pus în joc atâția bani dacă nu ar fi existat încredere, dacă lucrurile nu s-ar fi schimbat și dacă economia nu ar fi fost sigură”, a menționat ambasadorul Egiptului în România.
La rândul lor, agențiile de turism relansează operațiunile pe Egipt, fiind din ce în ce mai solicitate de turiști. Charterele către destinațiile de vacanță din Egipt fuseseră oprite în 2011.
„Relansăm charterele către Egipt din august, vor fi două chartere pe săptămână. Avem programe care pornesc de la 295 de euro de persoană, cu zbor inclus, două mese pe zi la un hotel de trei stele și pot ajunge la 500-600 de euro de persoană la hotelurile de cinci stele, all inclusive, șapte nopți, zbor inclus. Directorul nostru comercial este chiar din Egipt”, a declarat pentru MEDIAFAX Marius Pandel, directorul general al Christian Tour.
Având în vedere evoluţiile situaţiei de securitate din Egipt şi statele din vecinătate, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone şi oraşe din ţară, respectiv Ismailia, Suez, El Arish şi Rafah.
MAE recomandă cetăţenilor români care efectueză deplasări în Egipt să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească.
De asemenea, ministerul recomandă evitarea călătoriilor individuale în Egipt la Taba, Mănăstirea Sfânta Ecaterina şi oricare alte localităţi din Sinaiul de Nord. „Se pot efectua călătorii turistice în stațiunile Hurghada, Sharm el Sheikh și Dahab de la Marea Roșie, dar este recomandat să se limiteze la maxim excursiile opționale în afara stațiunilor”, arată atenţionarea MAE.