0 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialÎn apartamentele gălăţenilor, căldură ca-n „epoca de aur”

În apartamentele gălăţenilor, căldură ca-n „epoca de aur”

La Galaţi este posibil ca de pe 15-20 ianuarie să asistăm la o nouă sistare a încălzirii în sistem centralizat pentru zeci de mii de apartamente, cum s-a întâmplat în octombrie şi noiembrie, pentru că asociaţiile cu datorii nu numai că nu au reuşit să plătească o parte din restanţe, dar nici măcar nu au acoperit costurile încălzirii luna decembrie, condiţia în baza căreia a fost reluată furnizarea căldurii.

Factura pentru încălzirea Galaţiului în luna decembrie a fost de 14,2 milioane lei, dar în perioada 01–31.12.2013, furnizorul Apaterm SA a încasat de la toate asociaţiile de proprietari din oraş doar 3.463.336 lei.

Nivelul redus al încasărilor va bloca din nou sistemul, pentru că Apaterm SA nu va putea achita contravaloarea energiei termice furnizate în luna decembrie de Electrocentrale SA, iar această societate nu va putea achita către Romgaz SA Mediaş, contravaloarea cantităţii de gaze naturale necesare pentru producţia de energie termică în perioada următoare. Relaţia dintre Electrocentrale SA Galaţi şi Romgaz SA Mediaş funcţionează pe baza unei convenţii, potrivit căreia Electrocentrale trebuie să plătească în avans pentru cantitatea de gaze naturale necesare producţiei de energie termică. La începutul lui decembrie, Apaterm a achitat aproape 7 milioane de lei în contul facturii de aproximativ 13 milioane de lei din luna noiembrie, iar primarul Marius Stan a reuşit să obţină 10 milioane de lei de la fondurile de rezervă ale guvernului, bani folosiţi pentru deblocarea relaţiei contractuale Apaterm – Electrocentrale – Romgaz. Cu aceşti bani şi cele 3 milioane încasate pentru factura lunii decembrie, este asigurată funcţionarea sistemului până pe 15-20 ianuarie. Dacă nu vor fi achitate sume consistente, Romgaz va sista furnizarea gazelor către Electrocentrale şi sistemul de încălzire în sistem centralizat va intra în colaps.

Calorifere dezmorţite

Avertismentul a fost dat deja de Electrocentrale, care a redus parametrii agentului termic furnizat Apaterm SA. „Electrocentrale SA Galaţi a informat Primăria Galaţi şi SC Apaterm SA că, din cauza nivelului scăzut al plăţilor pe care asociaţiile de proprietari le-au efectuat către Apaterm în ultima perioadă, plăţi care nu au asigurat achitarea sumelor solicitate în avans de Romgaz Mediaş, este obligată să reducă parametrii de livrare a agentului termic primar pînă la volumul de 2.200 mc/ h, presiunea tur 3,6 bar şi temperatura maximă de 85 de grade Celsius”, se spune într-un comunicat al primăriei, în care se mai precizează că pentru a diminua impactul acestei măsuri asupra asociaţiilor bun-platnice, este aplicat un program de furnizare a căldurii. Agentul termic e furnizat cu temperatura de 42 de grade Celsius de la 59 de puncte termice care au arondate asociaţii de proprietari fără datorii, cu 38 de grade Celsius de la 46 de puncte termice care au arondate asociaţii de proprietari cu datorii şi cu doar 36 de grade Celsius de la punctele termice care au arondate asociaţii de proprietari cu datorii foarte mari. Programul de furnizare a apei calde este în intervalul orar 06.00 – 22.00, pentru punctele termice care au arondate asociaţii de proprietari fără datorii. Acum, chiar şi cu agent termic de 42 de grade Celsius, caloriferele gălăţenilor nu mai sunt fierbinţi, ci doar puţin dezmorţite, ca înainte de 1990.

Datornicii, ameninţaţi cu decuplarea

Primăria a anunţat măsurile care vor fi luate pentru a se preveni blocarea sistemului: „Pentru a nu pune în pericol furnizarea de agent termic la parametrii necesari bunei funcţionari a sistemului centralizat de termoficare către asociaţiile de proprietari care îşi achita consumul, Apaterm va merge pînă la a decupla asociaţiile de proprietari cu datorii care nu fac niciun efort în a achita facturile curente şi a-şi diminua datoriile”, se spune în comunicatul municipalităţii.

Sute de asociaţii sunt captive în datoriile istorice.

Potrivit evidenţelor Primăriei Galaţi, din cele 159 de asociaţii de proprietari avertizate în repetate rânduri pentru neplata facturilor la încălzire, 148 de asociaţii au achitat în cursul lunii decembrie, însumat, suma de 1,08 milioane lei, de 8 ori mai mare decât suma totală facturată acestor asociaţii pentru consumul lunii noiembrie, de  130.476 lei, însă suma achitată în luna decembrie reprezintă doar 1% din totalul datoriilor acestor 159 de asociaţii, care se ridică la peste 93 de milioane de lei. Alte 32 de asociaţii au reuşit ca, într-o singură lună, să îşi reducă datoriile – oricît de mari au fost acestea – cu procente situate între 5% şi 31%. Alte 25 de asociaţii au achitat sume de sub 1.000 de lei fiecare.

În total, aceste 25 de asociaţii cuprind aproape 1.400 de apartamente branşate la sistemul centralizat şi, însumat, în luna decembrie au achitat doar 12.000 de lei, nereuşind să îşi acopere consumul lunii noiembrie şi nici să îşi diminueze datoriile istorice.

Numărul asociaţiilor care nu au achitat niciun leu pentru facturile curente şi diminuarea datoriilor a scăzut de la 28 în cursul lunii noiembrie la 11 în cursul lunii decembrie. Însumat, datoriile pentru agent termic ale acestor 11 asociaţii se ridică la peste 2,67 milioane de lei. Alte 90 de asociaţii au achitat cel mult 5% din totalul datoriilor.

Cele mai citite

Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială. Pe cine va susține în continuare

Ludovic Orban a declarat la dezbaterea candidaților pentru alegerile prezidențiale de la Digi 24 că se retrage din această cursă și că o va...

Diego Simeone, la final de drum cu Atletico Madrid? Conducerea caută deja un înlocuitor

După aproape 13 ani pe banca tehnică a lui Atletico Madrid, Diego Simeone ar putea încheia colaborarea cu echipa de pe Metropolitano la finalul...

Geoană îi cere lui Ciolacu să se retragă din cursa prezidențială

Adevărata retragere din cursa pentru Palatul Cotroceni ar trebui să fie a lui Marcel Ciolacu, a afirmat, luni, candidatul independent Mircea Geoană, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă