» Lideri ai patronatelor din diverse domenii spun ca somajul va lovi si in 2010 industria usoara, constructiile, metalurgia si petrochimia. Procedura somajului tehnic a fost pana acum colacul de salvare impotriva disponibilizarilor masive.
» Angajatii, patronii si statul aveau fiecare mai putin de pierdut din aceasta ecuatie decat daca oamenii ar fi fost concediati: angajatul era trimis acasa cu 75% din salariu si nu renunta la relatia cu angajatorul, patronul nu inchidea afacerea si nu renunta la contracte, iar statul trebuia sa suporte costurile asigurarilor sociale.
In luna februarie, randurile somerilor s-ar putea imbogati cu 200.000 de oameni din mediul privat, pentru ca Guvernul nu a oferit, deocamdata, nici o alternativa la procedura somajului tehnic, care nu mai poate fi folosita de la inceputul anului, conform legii. Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, a spus ca reprezentantii patronatelor au avertizat ca nu au alta solutie decat sa dea oamenii afara. "Sindicatele au fost avertizate de angajatori. Daca nu se rezolva cu legislatia, metalurgia, constructia de masini, industria usoara, petrochimia si constructiile vor fi cele mai afectate", ne-a explicat Hossu. Procedura somajului tehnic nu exista legiferata in Romania pana anul trecut, modelul fiind preluat din Germania. Angajatii, patronii si statul aveau fiecare mai putin de pierdut din aceasta ecuatie decat daca oamenii ar fi fost concediati si firmele inchise: angajatul era trimis acasa cu 75% din salariu si nu renunta la relatia cu angajatorul, patronul nu inchidea afacerea si nu renunta la contracte, iar statul trebuia sa suporte costurile asigurarilor sociale. Legea a fost facuta insa cu efect limitat: somajul tehnic este valabil si poate fi folosit pana la 1 ianuarie 2010. In momentul de fata, patronii incearca sa evite trimiterea in somaj prin concedii anticipate de odihna sau fara plata.
Anul trecut, greul somajului provocat de criza economica a fost suportat aproape in intregime tot de mediul privat, aminteste Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. "si anul acesta cred ca va fi la fel. Privatul nu are de unde sa se imprumute, ca statul. N-are FMI, nu are Comisie Europeana, nu are de unde sa-si acopere pierderile", ne-a spus Parvan, care spune ca aceleasi domenii afectate anul trecut de criza vor fi la fel de impovarate si in 2010. In metalurgie si petrochimie, de exemplu, o mare parte a combinatelor si-au trimis oamenii in somaj tehnic. Uzina Dacia Renault a recurs la aceasta masura, pastrandu-si astfel mare parte din angajati pentru vremea cand comenzile au inceput sa curga.
Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale din Industria Usoara, spera totusi ca textilele, confectiile si pielaria sa nu mai aiba pierderi atat de mari ca anul trecut: 60.000 de someri si o scadere a productiei cu 30%. "Speram sa nu fim campioni la reducerea numarului de oameni. Totusi, piata nu are cum sa creasca, puterea de cumparare este mica, iar produsele ieftine si proaste au invadat piata", ne-a spus Grapini. Disponibilizarile nu au cum sa nu apara in lipsa comenzilor si a lichiditatilor de pe piata. Industria usoara romaneasca este in plus si foarte vulnerabila, lucrand mai mult in sistemul lohn si bazandu-se pe producatorii externi, in contextul in care nume grele din domeniu, precum Puma sau Hugo Boss, au anuntat ca isi restrang productia. "N-ai comenzi, n-ai ce sa pui in loc. Il trimiti pe om acasa", explica Maria Grapini.
Nici in constructii, domeniu care a scazut cu aproape 20% anul trecut, nu se anunta vremuri senine. "Vom avea someri in constructii in 2010. Pentru noi e foarte importanta perioada de iarna, pentru semnarea contractelor la lucrari pe care sa le atacam din primavara. Asta nu s-a prea intamplat. Nu prea vom avea de lucru", ne-a declarat Adriana Iftime, presedinta Patronatului Societatilor din Constructii. Piata constructiilor este afectata de lipsa investitiilor si de faptul ca bancile acorda cu mare greutate credite. Statul nu s-a grabit nici el sa combata criza prin investitii, iar anul acesta pare si mai greu: de exemplu, suma alocata in 2010 pentru reabilitarea termica a blocurilor este cu 60% mai mica decat in 2009, conform Adrianei Iftime. "Suntem foarte dependenti, din pacate, de finantarile externe si de investitorii straini", mai spune Iftime. Ea da exemplu sectorul constructiei de autostrazi, unde absorbtia de fonduri structurale va fi anevoioasa, pentru ca "Romania trebuie sa vina cu partea de cofinantare, iar din discutiile cu ministrul Berceanu nu a rezultat ca dispune de asemenea fonduri".