Consumul de droguri printre tinerii de 14-21 de ani din Bucuresti a devenit organizat si stabil, in scoli, licee sau acasa. Pana in 2010, jumatate din ei vor deveni consumatori ocazionali de droguri, in special cele usoare.
Pana in 2010, intr-o familie cu doi copii, unul va ajunge sa foloseasca droguri, arata un studiu al Fundatiei pentru Apararea Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). Jumatate din tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 21 de ani vor fi consumatori ocazionali de droguri, in Bucuresti. Studiul arata ca distributia drogurilor in scolile si liceele din Capitala a devenit "institutionalizata, organizata si stabila" si ca nu mai exista discrepante intre scolile de top si cele de cartier decat in ce priveste calitatea si pretul drogurilor.
Sondajul FACIAS, realizat pe un esantion de 1.000 de tineri, elevi si studenti din Bucuresti carora nu li s-a cerut numele, arata ca 40% dintre acestia considera drogurile un mijloc de recreere. 35% din intervievati au consumat droguri, iar un sfert din ei ar dori sa incerce. 30% nu au raspuns acestor doua intrebari. Drogurile usoare, cum ar fi marijuana sau hasisul, ar trebui legalizate in opinia a 41% din respondenti, iar 31% nu au dorit sa raspunda la intrebare, in timp ce 57% dintre acestia nu se tem de dependenta. Tinerii intervievati au indicat ca principale motive pentru consumul de droguri anturajul (32%), depresia (21%) si inconstienta (15%). 41% din tinerii intervievati de FACIAS spun ca au prieteni care consuma droguri constant, iar 27% nu au vrut sa raspunda la intrebare. Chestionati daca drogurile conduc spre o moarte sigura, parerile au fost impartite aproape egal: 41% au spus da, 42% nu.
FACIAS observa ca refuzul de a raspunde la intrebarile sensibile, denumit "efectul tacerii", a atins la acest sondaj 10-15 procente, ceea ce inseamna ca rezultatele
ar putea inclina mai mult spre o pozitie favorabila drogurilor.