13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialIn 2005, peste 167.000 de misiuni pentru asigurarea ordinii publice

In 2005, peste 167.000 de misiuni pentru asigurarea ordinii publice

Jandarmeria Romana a executat in anul 2005 peste 167.800 de misiuni privind asigurarea ordinii publice, accelerand in paralel procesul de profesionalizare prin transformarea a 740 de posturi de „soldat si gradat profesionist” in posturi de „subofiter”. In cursul acestui an, peste 9.200 de posturi de militar in termen vor fi transformate in posturi de soldati si gradati profesionisti.

„Anul trecut, personalul specializat din structurile antiteroriste ale Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Romane a participat, in cooperare cu procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la actiuni de combatere a marii infractionalitati. Una dintre cele mai recente actiuni de acest fel a fost cea desfasurata la fabrica de tigarete „Anghelescu”. Si din acest considerent, Jandarmeria se situeaza pe ultimul loc in cadrul institutiilor Ministerului Administratiei si Internelor in ceea ce priveste contributia la negativitatea imaginii. Fara a inregistra vreo criza mediatica, Jandarmeria se situeaza in sondajul INSOMAR din luna septembrie pe locul trei, dupa Biserica si Armata, in ceea ce priveste increderea cetatenilor in institutiile publice”, a declarat general maior dr. Costica Silion, inspectorul general al Jandarmeriei Romane.
Jandarmii au participat si la peste 35 de actiuni de cercetare, documentare sau instrumentare a cauzelor in domeniul combaterii activitatii unor grupuri de crima organizata – cazurile Iskandarani, Genica Boerica, clanul Camatarilor etc.

Medalii ONU
„In serviciul pacii”

Jandarmeria s-a implicat in 2005 in executarea unor misiuni internationale, detasamentele de jandarmi dislocate in Kosovo executand peste 585 de misiuni. In semn de recunoastere a nivelului de pregatire si a rezultatelor obtinute in indeplinirea misiunilor de mare risc sub egida ONU, personalul detasamentului aflat in misiune a fost distins cu medalia „In serviciul pacii”. In ultima perioada, jandarmii romani au dejucat o tentativa de evadare din inchisoarea de maxima securitate Dubrava, pusa la cale de catre elemente kosovaro-albaneze. Pentru o actiune eficienta impotriva autorilor acestei actiuni, jandarmii au folosit armamentul din dotare. „Aproximativ 80 de jandarmi au participat la cursurile si stagiile de pregatire care au avut loc in Franta, Danemarca, Ungaria, Spania, Belgia, Germania, Slovacia, Turcia. Jandarmeria Romana a participat, in calitate de coorganizator, alaturi de Jandarmeria Nationala Franceza, Garda Civila Spaniola si Politia de Frontiera din Germania, la stagiul de antrenament pentru Forta de Politie Europeana. Stagiul a fost organizat in Centrul National de Antrenament al Fortelor de Jandarmerie din Saint-Astier. Pentru rezultatele foarte bune obtinute in indeplinirea sarcinilor si misiunilor incredintate, au fost acordate 2.911 recompense la 2.789 de cadre militare si personal contractual”, a mai spus Silion.
Din 2005, Jandarmeria Romana se poate lauda si cu o pagina de WEB. Pentru combaterea birocratiei in activitatea de relatii cu publicul a fost achizitionat un punct de informare electronica INFOMAT. Jandarmeria Romana participa si la Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...
Ultima oră
Pe aceeași temă