-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialImprumut extern pentru pensii

Imprumut extern pentru pensii

» Mai multi economisti spun ca bugetul este secat si ca Romania va ajunge sa se imprumute din ce in ce mai mult pentru a sustine pensiile.

» Presedintele Traian Basescu a indulcit anuntul ca fondul de pensii s-a prabusit: el functioneaza, dar se hraneste din greu cu bani de la buget.

» Liberalii spun ca e normal ca pensiile sa se alimenteze de la bugetul de stat. Mariana Campeanu, ministrul Muncii, recunoaste ca valurile de marire a pensiilor au fost politice si ca abia acum se cauta "suportul material".

Ministrul muncii, Mariana Campeanu, recunoaste ca masura maririi pensiilor cu aproape 50% a fost una politica si ca Guvernul, oricare ar fi el, trebuie sa gaseasca acum resursele necesare. "S-au luat niste masuri politice si ca atare trebuie sa se gaseasca acum si suport material", ne-a declarat ministrul liberal in legatura cu picajul pensiilor anuntat de presedintele Traian Basescu. Ea recunoaste astfel ca majorarile in val, promovate de liberali, nu au deocamdata vreo sustinere financiara in afara de vistieria publica. Totusi, Campeanu il contrazice pe presedinte: "Nu s-a prabusit sistemul, nu s-a intamplat nimic. Majoritatea tarilor din Europa de Vest subventioneaza pensiile de la bugetul de stat. Pensiile trebuie platite fie ca sunt bani, fie ca nu".

 

Fosta presedinta a Casei de Pensii mai spune ca daca PNL nu ar fi majorat pensiile, multi pensionari ar fi ajuns sa traiasca din ajutoare sociale de stat: "Deci tot de la buget ar fi venit banii!". Presedintele Traian Basescu a nuantat, in urma cu doua zile, o declaratie anterioara conform careia fondul de pensii de stat s-ar fi prabusit: "Anul acesta, pentru a se putea plati pensiile, s-au luat din bugetul de stat aproape 400 de milioane de euro, iar pentru anul viitor vor fi necesare cel putin 1,2–1,3 miliarde de euro pentru a se putea plati pensiile la nivelul actual. Fondul de pensii nu-si mai poate achita obligatiile si luam bani din bugetul de stat". Ministrul Mariana Campeanu spune insa ca "anul acesta nu s-a luat nici un leu de la bugetul de stat", dar recunoaste ca pentru 2009 cifra prezentata de Basescu este reala.

Paul Pacuraru, fostul ministru liberal al Muncii, nu este nici el ingrijorat: "Domnul Basescu nu spune absolut nimic nou! Fondul de pensii a fost finantat de la bugetul de stat timp de 14 ani, din ‘90 incoace. E normal ca atunci cand cresti pensiile foarte mult, fondul sa intre in deficit si sa nu le mai poata sustine". Intrebat cum va suporta bugetul majorarile de pensii promise, Pacuraru este senin: "Daca pensionarii sunt o prioritate, pensiile pot fi sustinute. Daca ne batem joc de ei si cumparam avioane si flote, atunci nu". Liberalul socoteste ca sustinerea pensiilor din bugetul de stat nu va fi un dezastru, ponderea fiind mai mica fata de anii din urma – un miliard de euro la un PIB de 40 de miliarde, fata de actuala situatie –, aproape doua miliarde la un PIB de 140 de miliarde de euro.

Fostul ministru al Finantelor Ionut Popescu de la PD-L ne-a declarat insa ca practica alimentarii fondului de pensii de la bugetul de stat nu este normala, dar a devenit impamantenita in Romania: "Acum 2-3 ani acest lucru nu era o normalitate, insa in ultimul an de cand cu maririle de salarii, a inceput sa fie asa. Cand se maresc pensiile mai mult decat este posibil, trebuie sa iei de la bugetul de stat. Varujan Vosganian este un om fermecator, insa lasa multa tristete in urma lui la minister". De altfel, Ionut Popescu a criticat aceasta dorinta de marire a pensiilor care nu se fundamenteaza pe un plan bine pus la punct: "Cand iei astfel de decizii, nu trebuie sa te gandesti ca ai bani luna aceasta si cealalta, trebuie sa te uiti ce se va intampla in cativa ani". Economistul Liviu Voinea mai adauga o cauza la picajul pensiilor: Pilonul II de pensii private obligatorii, care "a mancat din contributiile la fondul de stat, iar ponderea va creste anii urmatori, conform planului".

 

Voinea considera ca argumentele liberalilor sunt "simpliste" si ca este usor sa gasesti resurse atunci cand economia creste cu 9%. Dar acum Guvernul tocmai a recunoscut ca deficitul bugetar a depasit limita de 3% si galopeaza spre 4%. "Cata vreme totul e roz, pensiile pot fi acoperite si din buget, se gasesc bani. Dar acum nu mai sunt bani la buget, iar schema este ilogica: tu colectezi mai putin din asigurari, dar promiti ca dai mai mult", spune Voinea. Ionut Popescu sustine ca, in cazul in care aceasta practica va continua si anul viitor, cand criza economica se va resimti si mai puternic, "se vor crea deficite bugetare mari". In opinia finantistului, acest lucru inseamna ca statul se va imprumuta foarte mult, lucru ce va genera dobanzi foarte mari.

Tariceanu a ajuns la vorba lui Basescu
Presedintele Traian Basescu a respins initial legea de majorare a pensiilor cu aproape 50%, reprosandu-le liberalilor ca nu au fundamentat aceasta marire cu surse de finantare, asa cum ar trebui sa faca un guvern de dreapta. PSD a sustinut legea in Parlament, explicand ca, in spiritul doctrinei social-democrate de stanga, pensiile trebuie sustinute de bugetul de stat.
In sedinta de Guvern de joi, Cabinetul Tariceanu a decis prin ordonanta de urgenta sa amane o alta majorare a pensiilor, prevazuta de la 1 ianuarie 2009 pentru grupele I si II de munca, pana la 1 ianuarie 2010. Traian Basescu l-a felicitat ieri pe premierul Calin Popescu Tariceanu pentru aceasta decizie.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă