18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialImpreuna, dar cu cine?

Impreuna, dar cu cine?

Ce cariera nationala a facut cuvantul asta, dupa ce Alianta Civica l-a ales ca nod al devizei sale, in noiembrie 1990! Pentru cine nu-si mai aduce aminte: "Nu putem reusi decat impreuna". Acum il gasesti peste tot, la reclame pentru detergenti sau pasta de dinti, la negustori si la politicieni. Ultimul pe care l-am vazut arborandu-l e candidatul PSD pentru presedintie, care zice ca o sa "castige impreuna". Nu se stie impreuna cu cine, dar, oricum, ca boierul din "Mos Ion Roata si Unirea", se da solidar cu masele. Dar nu numai el practica acest sport extrem de profitabil. Cu sau fara cuvantul "impreuna" in sloganurile lor, toti politicienii intrati in campania aceasta electorala se dau de ceasul mortii de cat de mult ne iubesc si ce grijulii sunt ei cu soarta noastra si, fireste, a tarii. Caci "tarisoara" lui Catavencu a supravietuit, ba chiar Catavencu insusi i-a supravietuit – cum se caina acum vreo 60 de ani Pastorel Teodoreanu – creatorului sau.

 

Dar ca veni vorba de Pastorel, sa amintim si o alta epigrama de-a sa, azi uitata, desi se cam potriveste si prezentului nostru cum s-a potrivit prezentului sau chinuit de comunisti: "Din Banat pana la Iasi/Se resimte lipsa sarii,/Fiindca cei mai multi ocnasi/Au ajuns in fruntea tarii". Pe vremea aceea ocnasii erau scosi din ocna ca sa faca loc oamenilor onorabili, fiind chiar pusi in locurile acestora in societate. Acum insa e altfel. Cei care ne conduc sau foarte multi dintre ei ar merita, dupa cate au facut si fac, sa stea la racoare, marind productia de sare a patriei, dar au avut prevederea sa intre in politica, evitand astfel dreapta judecata.
Revenind la castigul dlui Mircea Geoana "impreuna" cu nu stiu exact cine, afirmatia este adevarata, pentru ca toti acestia, pesedisti, pedelisti, penelisti, udemeristi, peremisti, castiga impreuna, umar la umar, ei chiar "numai impreuna pot reusi", asa cum credeam noi, naivii anilor ‘90, ca o sa castigam batalia cu Securitatea, cu demagogia, cu sistemul ticalos. Ticalos, nu ticalosit, cum ii spune dl presedinte, dupa modelul, tot al anilor ‘90, cu "privatizat" in loc de "privat", caci lucrurile erau in desfasurare. Dar sistemul nu e ticalosit de ieri, de alaltaieri si de cand e el ticalos ii putem aplica atributul (care nu e totuna cu "atributia", cum crede mai nou toata lumea), acest atribut in toata stabilitatea sa criminala.

Cantecele mobilizatoare comuniste aveau alte formule decat pe simplul "impreuna". Ele spuneau "umar la umar" la inceput si "unitate de monolit" spre sfarsit, cand Ialta se cam sfaramase si astepta ssa fie luata de vantul Maltei. Sau "Nu sta pe ganduri/Intra in randuri,/Vino-ntr-un pas cu noi", ca-ntr-un cantecel despre tineretul "democrat". Toate aceste formule  indemnau, in fond, si ele la impreuna, numai ca impreuna spre raul tuturor. Azi, formula le-a fost furata inocentilor de la Alianta Civica de politicienii tot mai versati sau de consilierii lor, care stiu foarte bine ce inseamna masele fata de indivizi. Ca daca pe individ nu poti sa-l duci (sau educi) de nas chiar atat de usor, in schimb, masele sunt mai usor de manipulat si, in plus, ii manipuleaza ele pe nehotarati.

 

Am simtit eu insumi pe pielea mea, la Revolutie, ca sa zic asa, si in Piata Universitatii, cateva luni mai tarziu, ceea ce un teoretician din secolul trecut, daca nu cumva din celalalt, afirma apropo de psihologia maselor: ca-n mijlocul lor te simti aparat si aproape hipnotizat, incat faci tot ce fac si cei din jur, fara sa te mai gandesti la eventualele pericole pe care le-ai lua in calcul daca ai purcede la aceleasi actiuni de unul singur. Asadar, consilierii politicienilor de azi stiu ca, daca am merge toti impreuna, ca o masa imensa, vezi monolitul comunist, am fi mult mai usor de manipulat decat fiecare component al masei luat de unul singur.

Oricum, traim vremurile maselor. Populatia insasi a Pamantului nu mai prea permite comportamentele independente. Ca prea suntem multi ca sa mai putem lua seama la ce le trasneste prin cap catorva nebuni. Observati ca iesirea din rand e calificata, ca si pe vremea comunismului incepator, cu lozincile sale mobilizatoare, drept nebunie. si chiar e, pentru ca iti atrage oprobriul celorlalti, marginalizarea, si dracului se duc toate declaratiile despre drepturile omului, ale individului in fond.
In 1990 aveai de ales cu cine sa fii impreuna sau asa ni se parea. Acum, te uiti in jur si nu prea mai e alegere, caci toti par la fel, exact ca-n sloganurile securistice ale anilor ‘90.

Oricum,  formula electorala a dlui Geoana, "Invingem impreuna", se poate traduce astfel: invingeti dvs. pentru mine, ca o sa iau eu trofeul la urma. Idee care sta in toate capetele politice, temelia sistemului. Ticalos, ticalosit, la urma urmei, tot aia e. Efectele pentru noi, alegatorii, sunt aceleasi, oricum am pronunta cuvantul acesta urat ca si realitatea pe care o ascunde/dezvaluie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă