Din evidentele Institutului National de Statistica reiese ca romanii nu stiu sau nu mai vor sa faca nimic. De la muraturi de toate felurile, mancaruri preparate si pastrate la cutie cu mult conservant, pana la maturi din nuiele, totul poarta marca „import”. De unde credeti ca se aduc maturi de nuiele, tarnuri cum li se mai spune prin partea de sud a tarii? Marfa vine tocmai din Africa de Sud, Brazilia, SUA, dar si din San Marino, Republica Ceha, Franta, Olanda, Germania, Finlanda, Polonia. Mancare de fasole (iahnie) ni se ofera din Liban, Hong Kong, Franta, Regatul Marii Britanii, Olanda, Italia, Spania, dar si de la neamurile noastre din Republica Moldova. Totusi, cea mai mare cantitate importata anul trecut a fost din Ungaria, tara care ne-a alimentat timp de 11 luni cu vreo 92 de tone de conserve de fasole. Chinezii, vietnamezii, libanezii, etiopienii ne livreaza fasole boabe. Relatii comerciale bune avem si cu Kargazstanul. In ciuda faptului ca prin piete zace varza acra pe tarabe, romanii sunt atrasi de foile de varza acra de prin China, Germania, Austria, Ungaria, Olanda sau de pe unde or mai fi. In cea mai mare parte a restaurantelor din Bucuresti nu gasesti nici urma de varza romaneasca. Bucatarii spun ca varza de import are frunzele mai moi, usor de facut sarmale, si, mai ales, nu miroase. Dar si prin hipermarketuri se gaseste tot varza de import, varza pe care o cumpara „blocarii” care nu au unde sa tina butoiul cu varza. De faina si malai nici nu mai este cazul sa amintim. Mamaliga facem din malai cu continut de grasimi sub 1,5 la suta, malai mai gras sau mai putin gras obtinut din porumbul cultivat in Siria, SUA, Italia, Germania, Franta. Ungaria este in topul exportatorilor de malai catre Romania.