Specialiştii contactaţi de RL critică modul în care ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a organizat procedura de selecţie pentru conducerea DNA şi Ministerului Public.
Laura Ştefan, expert anticorupţie:
1. Dacă doamna ministru a agreat o procedură competitivă şi transparentă, aşa cum şi-a asumat premierul la Bruxelles, trebuia emis un ordin în acest sens. Nimic nu opreşte Ministerul Justiţiei să formalizeze procedura. Legea invocată de doamna ministru nu are niciun fel de impact în cazul
de faţă, neîmpiedicând emiterea ordinului – singurul care ar putea garanta imparţialitatea procedurilor.
2. Termenul pentru depunerea candidaturilor este de o săptămână – în opinia mea, o bătaie de joc la adresa magistraţilor serioşi care ar putea lua în calcul o asemenea candidatură. Practic sunt favorizaţi cei aflaţi pe lista scurtă a ministrului, care au ştiut din timp despre această modalitate de selecţie.
3. Foarte puţin din ceea ce a recomandat Comisia Europeană a fost luat în seamă. Lansarea procedurii înainte de întâlnirea cu comisarul Reding e un semn de impoliteţe agresivă.
4. În lipsa unei formalizări printr-un ordin a procedurii, nimeni nu poate garanta felul în care vor fi aleşi aceşti procurori. Răspunsul dat de ministrul Justiţiei e în sine extrem de evaziv.
5. Competenţele diferite (între CSM şi Ministrul Justiţiei) nu înseamnă izolare şi lipsă de comunicare. Acest mod agresiv de a se poziţiona faţă de celelalte instituţii ale statului va aduce prejudicii majore doamnei ministru.
Cristina Guseth, director Freedom House:
Multe dintre solicitările doamnei Catherine Day nu sunt luate în seamă de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Spre exemplu, solicitarea de a lua în calcul o „perioadă suficientă pentru depunerea candidaturilor, poate mai lungă decât cea necesară altor poziţii de conducere în procuratură”. În cinci zile, niciun candidat real nu va putea să-şi pregătească dosarul de concurs. Prin astefel de acţiuni pripite, doamna Pivniceru nu va reuşi să convingă Bruxelles-ul că este un profesionist de bună credinţă.