Avand o majoritate "absoluta si transparenta" in Parlament, pe cele doua partide mari din opozitie, ai caror lideri se intrec sa defileze din zori pana noaptea tarziu cu primarul Sibiului, nu ar trebui sa le preocupe viitorul lui Lucian Croitoru daca au de gand sa-l ingenuncheze pe Traian Basescu. Navigand prin tot felul de declaratii conform carora premierul desemnat isi pierde vremea umbland dupa cadre pentru noul guvern, in loc sa-si depuna mandatul la Cotroceni, asa cum s-a cerut si la intalnirea de ieri, fruntasii PSD si PNL nu fac decat sa raspandeasca teama de un posibil esec cauzat de incapatanarea presedintelui de a nu recunoaste majoritatea constituita nici dupa votul negativ ce ar putea fi dat premierului cotrocenist.
Ironiile badaranesti si jignirile lansate in valuri prin diverse locuri de catre unii lideri de partid, fosti demnitari in guvernele Boc si Tariceanu, care se gudura astazi pe langa omul lui Antonescu, sugereaza presiunea psihologica existenta in interiorul acestui grup de formatiuni politice, insuficient pregatite sa lupte cu un adversar care ameninta cu dizolvarea Parlamentului. Miza alegerilor prezidentiale este evidenta pentru toata lumea, chiar daca Geoana si Antonescu se chinuiesc sa demonstreze ca singurul lucru care ii intereseaza acum este formarea unui guvern cu Klaus Iohannis prim-ministru. Nimeni insa nu crede ca presedintele pesedist vorbeste sincer atunci cand spune ca primarul Sibiului este cea mai buna solutie si pentru PSD. Sau ca are incredere deplina in omul pe care liberalii vor sa-l mentina la Palatul Victoria daca Crin Antonescu va castiga alegerile si va ajunge seful statului. Nu are.
Aici regasim interesul de moment al unui partid care se "lipeste" de un personaj venit din administratie pentru a arata unitatea opozitiei in actiunea comuna indreptata impotriva lui Basescu. PSD nu putea rata apropierea de PNL, aflat in prima linie din momentul depunerii motiunii de cenzura, pentru ca risca sa se puna la dispozitia alegatorilor nemultumiti de guvernarea la care a fost parte timp de noua luni. Noua reteta a majoritatii urzite la repezeala a devenit colacul de salvare al social-democratilor pentru evadarea din zona acuzatiilor grele si intrarea in prima linie in demersul antipresedinte. O dovada elocventa este faptul ca Mircea Geoana vrea sa fie vazut ca lider absolut al acestei majoritati constituite, considerand ca fara prezenta PSD in acest comitet ad-hoc celelalte doua forte politice nu puteau sa emita singure pretentii la Cotroceni.
Il convoaca la Bucuresti pe Iohannis fara acordul lui Antonescu, in acest mod aratand ca el este seful grupului care se bate pentru formarea unui guvern de tehnocrati si, implicit, omul politc cel mai capabil sa conduca Romania in viitor. Din acest motiv ar vrea o noua runda de consultari in grup cu Traian Basescu, chiar daca stie ca seful statului nu-l va retrage pe Lucian Croitoru, respins ieri de opozitie, refuzand orice fel de interpretare a Constitutiei de catre partidele politice cu reprezentare parlamentara. Ca atare, nu este exclus ca seful PNL sa rabufneasca si sa-l traga de maneca pe tovarasul Geoana, reamintindu-i ca PNL este cel care a cerut oficial caderea Guvernului Boc, ca domnul Klaus Iohannis este nominalizarea proprie a liberalilor pentru a conduce noul guvern si, poate cel important lucru, faptul ca PSD nu ar trebui sa joace rolul de primadona a opozitiei din simplul motiv ca a batut palma cu Basescu in 2008 pentru a guverna impreuna cu PDL.
Cu alte cuvinte, prezidentiabilul Geoana ar trebui sa fie mai retinut in declaratii pentru a nu pune la incercare rabdarea PNL intr-un moment sufocat de iesiri publice necontrolate, lipsite de viziune politica pragmatica. Viclenia este evidenta, o vedem cu totii, calculul si efectul prevazut fiind refacerea imaginii PSD in randul masei de alegatori, concomitent cu promovarea iluziei colective a stabilitatii politice si sociale pe care, chipurile, numai acest partid o poate asigura in vremuri de criza. Surprinzator nu este totusi faptul ca Mircea Geoana da din coate sa demonstreze cine ii pune primul conditii lui Traian Basescu, ci acceptarea din nou de catre PNL a unei relatii nesanatoase cu un partid de stanga strain de doctrina liberalismului clasic. Aceasta conlucrare parazitara, chiar daca are un interes de moment, respectiv infrangerea lui Basescu prin orice mijloace, ar putea avea un efect daunator asupra convingerilor privind rolul PNL in evolutia viitoare a societatii romanesti.
Un partid de dreapta, care bate palma cu socialistii PSD-ului lui Ion Iliescu intr-un moment cand se pune problema reformarii statului din temelii, nu reprezinta altceva decat o abatere de la convingerile autentic liberale din viata politica adevarata. Pe social-democrati prea putin ii intereseaza descentralizarea administrativa, economisirea banului public sau franarea coruptiei atat de mult iubite de guvernarea Nastase. Pe liberali ar trebui insa sa-i intereseze. Nu pun aici la indoiala actiunea liberalilor de a forma un guvern condus de primarul Klaus Iohannis, poate este o alegere corecta si justificata, chiar daca pana astazi n-am auzit vorbindu-se despre idei de guvernare, in afara de amanarea creditelor la banci timp de un an, venita de la Geoana, ci doar investitia intr-un demers politic plin cu bascalii de autobaza intr-o perioada cand populatia vrea sa afle raspunsul la intrebarea ce urmeaza.
Am impresia ca avem de-a face cu doua probleme: prima – cea a rafuielilor politice si a confuziei de stat pentru care militeaza aproape toti liderii, inclusiv presedintele prin jocul de-a anticipatele. A doua este problema cetatenilor care redescopera din nou dezinteresul clasei politice pentru un regim de viata normal in aceasta tara. Un asemenea tratament mai poate stimula o prezenta mare la vot? Raspundeti dumneavoastra.