Astăzi va fi inaugurat un prim modul care reproduce, la dimensiuni de 16 pe 20 de metri, clădirea Bursei şi cea a Teatrului Papadopol.
Primăria Galaţi a lansat un proiect în cadrul căruia vor fi reproduse faţadele unor clădiri reprezentative din trecutul oraşului, cu mijloacele butaforiei utilizate la construirea decorurilor din industria cinematografică. Astăzi va fi inaugurat un prim modul care reproduce, la dimensiuni de 16 pe 20 de metri, faţadele unor clădiri emblematice, cum ar fi clădirea Bursei şi cea a Teatrului Papadopol. „Încercăm să aducem în memoria gălăţenilor clădiri care au fost reprezentative pentru Galaţiul de altă dată. Am reuşit să refacem faţada fostei clădiri a Bursei, bombardată în 1944, Casa Sacomanu, Casa Helder şi clădirea Teatrului Papadopol.
Intenţionăm ca aceste butaforii şi altele care vor fi construite pe viitor să rămână construcţii permanente, amplasate în zona platoului de la Sala Sporturilor, pentru a readuce în memoria gălăţenilor ce a fost odată”, ne‑a declarat primarul Galaţiului, Marius Stan.
Imobile emblematice
Clădirea Bursei se afla, alături de Palatul Navigaţiei, pe locul actualului sediu al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos. Imobilul Bursei de Comerţ şi Mijlocitorii de Schimb şi de Mărfuri Galaţi a fost inaugurat pe 4 iunie 1881 şi a intrat sub autoritatea Camerei de Comerţ. Casa Helder, a unui vestit bijutier din perioada interbelică, Maurice Helder, era vestită pentru ceasul care se afla în turnul acesteia. Inscripţia de pe cuveta ceasului se referea la vasul de luptă al Flotilei de Dunăre – „Monitoru Brătianu”, lansat la apă pe 19 septembrie 1907. Casa Sacomanu, era situată pe strada Domnească, lângă actualul sediu al Prefecturii Galaţi. A fost demolată în anii ’80, pentru ca în jurul sediului Judeţenei PCR să fie construit un campus al activiştilor, format din Blocul Cristal, Cantina Partidului şi o sală de conferinţe, numită „Fabrica de Aplauze”.
Teatrul în care a conferenţiat Caragiale
Teatrul Papadopol a fost construit în 1898, pe strada Braşoveni, de către Aristide Papadopol Calimah (1838-1917). În 1896, Primăria a cumpărat terenul necesar, dar nu a putut începe construcţia, din cauza lipsei de fonduri. Continuând această iniţiativă, Aristide Papadopol a construit teatrul care i-a purtat numele. Inaugurarea a avut loc pe 28 decembrie 1898, cu spectacolele „Fântâna Blanduziei” de V. Alecsandri şi „Alecsandri la Mirceşti” de V.A. Urechia, rolurile principale fiind interpretate de Constantin Nottara, Aristizza Romanescu şi Iancu Brezeanu. Pe 30 martie 1900, Ion Luca Caragiale, în cadrul singurei sale vizite la Galaţi, a susţinut o conferinţă la Teatrul Papadopol, în care şi-a prezentat ultimele lucrări: „La hanul lui Mânjoală”, „Cănuţă, om sucit”, „Boborul!”, „CFR”, „Baioneta inteligentă”. Publicul gălăţean l-a răsplătit pe maestrul dramaturgiei româneşti cu „foarte multe aplauze şi strigăte de bravo”.
„Teatrul închide crâşmele”
Propunerea de a se construi un teatru în Galaţi a fost susţinută şi de M. Kogălniceanu, care, vizitând Galaţiul, declara: „Faceţi a se construi teatrul! Ocupaţi-vă de lucrări serioase şi statornice pentru care vă vor binecuvânta urmaşii. Teatrul închide crâşmele şi cafenelele, dă nutriment spiritului”.