27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialImobile de milioane de euro restituite unor falsi proprietari

Imobile de milioane de euro restituite unor falsi proprietari

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a finalizat cercetarile intr-un dosar penal care a pus pe jar mai multi notari, avocati, executori judecatoresti si magistrati din capitala Banatului. Acestia sunt acuzati, direct sau indirect, de implicare in filierele prin care imobile in valoare de milioane de euro au fost revendicate si obtinute in mod ilegal.

Ancheta procurorului Constanta Carstea s-a intins pe parcursul a trei ani, perioada in care a colaborat cu autoritatile judiciare din Germania si Brazilia pentru probarea infractiunilor retinute in seama juristilor timisoreni acuzati de falsuri in acte publice si inselaciuni, ilegalitati specifice mafiei imobiliare. In ciuda recuzarilor repetate si a plangerilor penale facute impotriva sa, procurorul a finalizat ancheta si i-a trimis in judecata pe avocatul Ioan Lazar, 45 de ani, acuzat de inselaciune, uz de fals, instigare la fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata, tatal acestuia, Gligorie Ioan Lazar, 78 de ani, acuzat, de asemenea, de instigare la fals intelectual, uz de fals si inselaciune, Gheorghe Pop, 74 de ani, fost notar public, acuzat de fals intelectual, Fara Leahu Virgil, 50 de ani, cu antecedente penale, acuzat de instigare la fals intelectual, uz de fals si inselaciune, Ema Iezdimir, 48 de ani, trimisa in judecata pentru fals in declaratii, si Nicolae Remus Cinca, 65 de ani, notar public, care va raspunde penal pentru fals intelectual. Paradoxal, in urma cu doi ani, Parchetul National Anticoruptie, sesizat pentru cercetarea unor pretinse infractiuni de coruptie, a dispus „cu operativitate”, dupa cum specifica Constanta Carstea in rechizitoriu, neinceperea urmaririi penale fata de inculpatii trimisi acum in judecata.

„Cooperativa” din justitia timisoreana

Ancheta Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara s-a concentrat in special pe detalierea manevrelor juridice prin care au fost obtinute doua dintre cele mai impunatoare cladiri ultracentrale, care pe piata imobiliara sunt cotate la peste cinci milioane de euro. Prima dintre acestea, aflata in Piata Doicesti nr. 1, chiar vizavi de Palatul de Justitie, are o suprafata de 1.487 de metri patrati si este cunoscuta in opinia publica din Timisoara ca fiind cladirea ce gazduieste „cooperativa” din justitia locala. De altfel, mai multi notari, executori si avocati care si-au dat concursul, intr-un fel sau altul, la obtinerea acestui imobil de catre avocatul Ioan Lazar isi au birourile in incinta. In anul 1999, mostenitoarele fostului proprietar, Kuszmann Gabriela Maria si Procopetz Ganter Zeline Maria, ambele domiciliate in Germania, au facut o cerere catre statul roman pentru a fi despagubite pentru doua imobile avute din Timisoara, respectiv cel din Piata Doicesti si altul, de 472 mp, aflat pe strada Suceava. Cererea, depusa in baza Legii 112, a fost aprobata si mostenitoarele au fost despagubite, intrucat restituirea in natura nu se putea lua in considerare din cauza vanzarii apartamentelor catre chiriasi cu suma de 477.619.200 lei. Ulterior, in urma colaborarii cu Ministerul Bavarez de Stat si Justitie, s-a aflat ca cele doua mostenitoare fusesera despagubite si de statul german cu suma de 60.000 de marci. Intr-o declaratie de martor data in fata autoritatilor germane de catre Kuszmann Gabriela Maria si trimisa la Curtea de Apel Timisoara in data de 04.03.2005, aceasta recunoaste ca a vandut dreptul de mostenitor cu suma de 49.000 de euro unor persoane din Timisoara, care s-au deplasat special in acest scop in Germania, printre care l-a nominalizat pe avocatul Ioan Lazar. „Acesti oameni doreau de la noi o semnatura prin care noi sa renuntam la toate drepturile asupra caselor”, spune femeia in declaratie, dezvaluind o parte dintre demersurile facute de juristii timisoreni pentru acapararea casei. Ulterior, prin plasmuirea unor documente, casa este revendicata in justitia din Timisoara si, in cele din urma, obtinut dreptul de proprietate. Celalalt imobil, aflat pe strada Palanca nr. 1, a fost revendicat si obtinut tot pe calea justitiei, dupa ce avocatul Ioan Lazar, impreuna cu tatal sau si cu fratele geaman, s-a deplasat tocmai in Brazilia pentru a incepe operatiunea „improprietaririi”. Acolo a luat legatura cu mostenitorii numitei Iracema Moreira de Castro, pentru a fi mandatat sa revendice cladirea in instanta. Astfel, prin „manevre iscusite” si „fraudarea legii”, dupa cum se mentioneaza in rechizitoriu, au obtinut mai multe inscrisuri in scopul declansarii in Romania a procedurii succesorale. Acest lucru s-a si intamplat, la biroul notarului public Remus Cinca. In data de 13.05.2002, tatal avocatului Lazar a cerut Tribunalului Timis restituirea imobilului in natura, in cota de 1/1.

Parchetul continua cercetarile

Pentru a contura complexitatea anchetei, mentionam ca in dosar apar nu mai putin de 36 de martori, printre care executorii judecatoresti Cristian Jurchescu si Matei Sorin Romeo, notarii publici Elena Topala si Ioana Sichim, dar si directorul Directiei Patrimoniu de la Primaria Timisoara, Nicusor Miut. De asemenea, Directia Finantelor Publice Timis s-a constituit parte civila cu suma de 477.619.200 lei, adica suma cu care mostenitoarele cladirii din Piata Doicesti au fost despagubite in mod nelegal.
„In faza de urmarire penala, invinuitii au avut o conduita necorespunzatoare, incercand obstructionarea adevarului. Invinuitul Lazar Ioan a actionat premeditat pentru a impiedica aflarea adevarului si finalizarea urmaririi penale, formuland plangeri penale nefondate, cereri de recuzare, inclusiv plangeri penale impotriva procurorului”, se spune in rechizitoriu.
Procurorul Constanta Carstea a dezvaluit ca invinuitii nu au dat niciun fel de declaratii decat in prezenta avocatului Lazar. Fata de alti invinuti, printre care si cetatenii germani, ancheta a fost disjunsa in favoarea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Casatie si Justitie.

Cele mai citite

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...
Ultima oră
Pe aceeași temă