– Goana dupa pamanturi luate de la proprietarii de drept prin metode ilicite a ajuns, se pare, o boala nationala – Un judecator ispitit de averea unui vecin este acuzat ca si-a utilizat functia publica pentru a-si aranja un interes personal – Respectivul magistrat a fost sanctionat disciplinar de doua ori (in 2001 si 2005) de CSM si a avut un dosar la fostul PNA.
Fostul PNA a tratat cu un NUP surprinzator dosarul in care judecatoarea Rodica Arhip de la Tri-bunalul Galati apare acuzata pentru faptele grave de coruptie judiciara. Se pare ca sanctiunile CSM (ultima destul de dura) nu au insemnat nimic pentru magistratul Rodica Arhip. Pe langa abaterile grave disciplinare comise, Arhip detine si recordul (trist) al numarului de hotarari casate de instanta superioara (CA Galati). Acuzatiile aduse judecatoarei Arhip de catre justitiabilul Elena Penciu, bazate pe dovezi clare si inscrisuri oficiale, pot determina autosesizarea noului DNA. In plus, Parchetul CA Galati se poate autosesiza asupra abuzului in serviciu contra intereselor persoanelor, fapta pe care – potrivit plangerilor justitiabilului Penciu – judecatoarea Arhip ar fi comis-o.
„Interese personale”
Galateanca Elena Penciu s-a adresat instantelor galatene pentru a i se solutiona un proces ce viza un teren intravilan (destul de valoros) mostenit. Teoretic, actul de justitie trebuie sa fie corect, nepartinitor, lipsit de orice influenta. Practic insa, justitiabilul Penciu a constatat ce inseamna lacomia si imoralitatea unui magistrat. Elena Penciu declara urmatoarele pentru procurorii DNA: „Intamplarea nefericita a facut ca acest teren sa fie preferat si urmarit de aproape 10 ani si de doamna judecatoare Rodica Arhip, pe cand lucra la Sectia Penala de la Tribunalul Galati. Dansa are o casa in str. Serei nr. 34, fiind vecina cu terenul in discutie, atribuit tatalui meu (…) Desi a mai avut unele probleme de serviciu, fiind sanctionata de CSM, judecatoarea Rodica Arhip si-a urmarit unele interese personale cu ajutorul functiei, considerandu-se privilegiata. Sub acest „aspect”, judecatoarea Arhip mi-a propus, la un moment dat, sa-i cedez terenul in schimbul unui apartament, asigurandu-ma ca va rezolva dansa situatia mai repede”.
Razbunare prin… sentinta
Justitiabilul Penciu nu a fost de acord sa-si cedeze averea unui judecator corupt moral care, practic, punea la cale un veritabil „santaj judiciar” („nu ti se rezolva procesul daca nu-i oferi functionarului ceea ce-ti cere”; o situatie similara ca in afacerile penale ale primarilor Sechelariu si Vasile Lata – ambii arestati preventiv in dosare DNA). Elena Penciu relateaza: „Neprimind un raspuns sigur, judecatoarea Arhip a considerat mai avantajos sa se implice direct in rezolvarea problemei personale. Sentinta civila nr. 71/31.01.2002 a Tribunalului Galati este revelatoare in acest sens. Pentru a nu fi obligata sa ia in considerare documente care exprimau pozitia autoritatilor locale, judecatoarea Arhip l-a izgonit pur si simplu din sala de judecata pe delegatul primariei (…) Judecatoarea Arhip a ales interesul personal si a pronuntat sentinta nr. 71/2002, care cuprinde multe neconcordante. Insa Curtea de Apel Galati a casat sentinta si a trimis spre rejudecare dosarul, cu termen 19.03.2003”.
Dosar vanat
Ajuns iarasi la Tribunalul Galati, dosarul Elenei Penciu a fost realmente vanat de judecatoarea Arhip care voia, chiar prin incalcarea legii penale si normelor deontologice, sa puna mana pe terenul justitiabilu-lui. In mod normal si legal, acest dosar cu o decizie a judecatoarei Arhip, casata ca rebut de CA Galati, nu putea sa ajunga la rejudecare tot la acelasi magistrat. Justitiabilul Penciu credea ca traieste o farsa: „Dosarul este din nou urmarit si apare pe „solutie” iarasi judecatoarea Rodica Arhip (…) Am raspuns la apel si am facut un comentariu, spunand ca dosarul nu poate fi judecat de acelasi magistrat de doua ori si ca este un abuz.
La interventia mea categorica, judecatoarea Arhip – vadit iritata – m-a interpelat brutal: „Cine esti dumneata? Cum te cheama?”. Am raspuns politicos. „Ma numesc Penciu Elena. Ma cunoasteti bine. Dar nu puteti solutiona acest dosar trimis spre rejudecare, fiindca este vorba de o sentinta a dvs.””.
„Hatis de relatii”
Elena Penciu a suportat un tratament incalificabil: „Foarte nervoasa, judecatoarea Arhip, in sala plina, a inceput sa ma jigneasca dupa bunul plac, spunandu-mi ca sunt „obraznica, tupeista” si ca „de la o vreme toti ati devenit doctori in drept””. Disperat, justitiabilul Penciu face aceasta declaratie publica: „Va rog sa ma ajutati in a face lumina in acest caz ca sa scap de hatisul de relatii si interese tesut de judecatoarea Arhip Rodica”.
Intervievata de reporterul „R.l.” pe holul CSM (in ziua cand a fost sanctionata disciplinar), Rodica Arhip nu si-a recunoscut nici o culpa morala, penala sau deontologica. Mai mult, in fata plenului CSM (cand a vrut sa candideze pentru un post de judecator la Curtea de Casatie!), Arhip s-a prezentat ca fiind un exemplu de „cinste” si „profesionalism”. DNA si Parchetul CA Galati au cuvantul. Cine tolereaza coruptia din justitia galateana?