6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialImbunatatirea serviciilor medicale la Spitalul Judetean

Imbunatatirea serviciilor medicale la Spitalul Judetean

Lucrurile incep sa „se miste” in ceea ce priveste cea mai mare unitate sanitara din judet. Dupa ce, in 2006, s-a reusit achitarea unei mari parti din arieratele catre furnizorii de servicii medicale, s-au facut noi achizitii, reabilitari partiale si multe altele, prioritatea conducerii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta este de a creste calitatea actului medical. Realizarile spitalului si planurile urgente pe 2007 ne-au fost prezentate pe scurt de managerul Ioan Tiberiu Tofolean.

Una dintre cele mai mari realizari ale anului care s-a incheiat a fost achitarea unei sume importante de bani reprezentand datoriile catre frunizorii de servicii medicale din anii 2005-2006. „Am preluat spitalul cu datorii in valoare de 154 miliarde lei vechi. Am avut un mare noroc deoarece unitatea a incheiat anul 2006 cu un excedent de 25 miliarde lei vechi. Cu ajutorul acestor bani am reusit sa achitam 32 miliarde lei vechi catre furnizorii nostri”, a declarat managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Ioan Tiberiu Tofolean. S-a asteptat aparitia hotararii de Guvern prin care datoriile vechi urmau sa fie achitate, insa aceasta a intarziat prea mult.

Buget marit

„Fondurile pe care le vom avea acum la dispozitie sunt mai mari cu 10-15 procente comparativ cu anul anterior, iar medicamentele vor fi cu 6% mai ieftine. In aceste conditii, avand in vedere ca vom dispune de mai multi bani, ne vom concentra mai mult pe cresterea nivelului serviciilor medicale, deoarece la acest capitol suntem cam deficitari. Asadar, vom reinvesti in calitate si in conditiile hoteliere”, a explicat directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. O alta problema este legata de aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare. Potrivit dr. Ioan Tiberiu Tofolean, in 2006 spitalul a reusit asigurarea necesarului in procent de 75%. Cu toate acestea, au existat cazuri cand s-a facut discriminarea intre pacienti si acest lucru nu mai tine de manager, ci de personalul medical. „Desi mi-a fost greu sa cred, am aflat ca, desi anumite materiale sanitare se gaseau in stocul spitalului, asistentele trimiteau bolnavii "mai instariti" sa le cumpere. Asa ceva nu este posibil. Am avut un caz cu fiul unui senator care avea nevoie de perfuzii. Desi unitatea le avea, acesta a fost trimis sa cumpere perfuzoare de la farmacia de peste drum. In acelasi timp, am tratat un om al strazii cu o hemoragie masiva, care ulterior a decedat. Acesta a avut nevoie de niste injectii extrem de scumpe – 1.000 de euro fiola – si a avut nevoie de 14 astfel de fiole. Nimeni nu l-a trimis sa cumpere – nici nu avea cu ce – si nu i s-a refuzat tratamentul, desi sansele sale erau minime. Astfel de "greseli" ne supara foarte tare, mai ales ca am facut tot posibilul sa avem aproape tot ce ne trebuie. Am rugat mereu pacientii sa vina si sa ne aduca la cunostinta daca li se cere sa cumpere ceva pe motiv ca spitalul nu are”, a explicat managerul Tofolean.

Renovarea si igienizarea saloanelor

In ceea ce priveste reabilitarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, situatia nu a decurs tocmai bine. In anul 2004, in cadrul controversatului program pentru reparatii capitale, nu s-a realizat decat imbunatatirea conditiilor in sectiile situate la ultimele trei etaje si aripa Tomis. „Aceste lucrari au fost sistate, iar bugetul pe 2006 nu a prevazut astfel de cheltuieli. Atunci am reusit sa purtam un dialog real cu reprezentantii autoritatilor locale si cei de la Ministerul Sanatatii. Toti au spus ca spitalul trebuie sa iasa de sub coloratura politica si sa functioneze in conditii de igiena”, a mai declarat managerul unitatii sanitare. Dr. Tofolean a mai spus ca, anul acesta, va demara o noua etapa de renovari si investitii.

Privatizarea partiala a sectiilor

Unul dintre planurile conducerii este constituit de o asa-zisa privatizare a catorva paturi din toate sectiile Spitalului de Urgenta, dupa modelul saloanelor rooming-in din cadrul Clinicii de Obstetrica-Ginecologie „I. Deja”. S-a gasit un investitor dornic sa investeasca in jur de 500.000-1.000.000 euro. Aceasta este, probabil, cea mai sigura modalitate de a obtine bani pentru reabilitarea saloanelor si cresterea conditiilor hoteliere. Din fonduri proprii, in 2006 s-a reusit achizitionarea catorva aparate de investigatii noi, absolut necesare spitalului, precum un bronhoscop pentru Sectia ORL si un ecograf. Cu toate acestea, este nevoie de aparate de anestezie – un astfel de instrument medical costa in jur de 50.000 de euro. Unitatea are o promisiune de la Ministerul Sanatatii, care va trimite, in perioada imediat urmatoare, doua aparate de anestezie noi, performante.

Milioane de euro pentru repararea aparatelor

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta cheltuie foarte multi bani cu asigurarea service-ului aparaturii existente. Spre exemplu, unitatea sanitara achita lunar 96.000 de euro doar pentru service-ul RMN (aparatul de rezonanta magnetica nucleara). Directorul Ioan Tiberiu Tofolean spune ca peste 100.000 de euro merg lunar la firmele ce asigura service-urile.
Exista, de asemenea, cateva aparate ce au trebuit scoase din uz si date spre casare deoarece fie sunt depasite, fie din cauza vechimii nu mai functioneaza si nu se mai gasesc piese de schimb. Spre exemplu, aparatul Roentgen a fost sigilat si inchis deoarece nu mai corespunde normelor. In prezent, trei ventilatoare se afla in reparatii. Dr. Ioan Tiberiu Tofolean este optimist si spera ca in 2007 sa realizeze tot ce si-a propus si sa creasca in acest mod calitatea actului medical, precum si conditiile hoteliere pentru confortul pacientilor.

Cele mai citite

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...
Ultima oră
Pe aceeași temă