Ieri a fost aproape imposibil sa parcurgi culoarele Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, care are sediul central la primul etaj al cladirii din Piata Amzei. Cele doua coridoare erau ocupate de sute de mamici, unele cu copii in brate sau in carucioare. Femeile erau foarte suparate ca sunt nevoite sa stea ore intregi la coada pentru a preda dosarul cu care au fost trimise de angajator, iar cand ajungeau la ghiseu li se spunea ca nu este complet sau ca trebuie completate declaratiile-tip. Fara predarea acestui dosar mamele care primeau pana acum indemnizatia pentru cresterea copilului sunt in pericol sa nu mai beneficieze de acest drept pana la implinirea varstei de doi ani a micutului. Este cazul unei mamici care isi tine fetita in brate, cu o mana, iar din cealalta mananca un covrig. „Nu vreau sa-mi spun numele, lucrez la un spital, dar nu vreau sa le fac greutati celor de acolo. Am venit de dimineata cu dosarul, dar adeverinta nu era completa, asa ca m-am intors la spital si acum, la pranz, am revenit”, spune femeia, asteptand cu rabdare la a doua coada.
Am ajuns cu multa greutate in biroul directorului executiv. Secretara vorbea in soapta, deoarece ragusise de cate lamuriri telefonice dadea. Exasperarea este nu numai a mamelor, ci si a personalului. Cele 10 salariate care primesc dosarele sunt nevoite sa respinga majoritatea. Intr-o zi se pot primi maximum 500 de dosare, din care doar 30 au actele in regula.
Directorul executiv al Directiei de Munca, Mihai Rapi, spune ca mamele nu au ce cauta, mai ales cu copiii in brate. „Legea spune clar ca angajatorii trebuie sa vina cu dosarele, nu beneficiarii indemnizatiei. Din pacate nu este prevazuta nici o sanctiune pentru acestia, asa ca le trimit pe femei”, precizeaza acesta. Aberant este si termenul dat de OUG 148/2005 care reglementeaza plata indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la 2 ani. Ordonanta a aparut in 10 noiembrie, iar normele metodologice au fost publicate in Monitorul Oficial abia in 4 ianuarie 2006. Este prevazut un termen-limita de depunere a dosarelor de 60 de zile de la publicarea OUG Ð adica 10 ianuarie. Daca avem in vedere ca zilele de 7, 8 ianuarie au fost zile nelucratoare inseamna ca in trei zile ar fi trebuit sa fie inregistrate de Directia de Munca cele aproape 25.000 de dosare de indemnizatie pentru cresterea copilului, cate sunt la nivelul Capitalei. Directorul Rapi spune ca dosarele se vor primi pana la sfarsitul lunii ianuarie. Angajatorii sunt rugati cu insistenta sa citeasca atat ordonanta, cat si normele metodologice care au anexate si formularele necesare, sau sa consulte siteul: www.ddfssbuc.org
Dosarele vor contine, in principal, urmatoarele documente in copie, certificate pentru conformitate cu originalul, de catre angajator: cererea de acordare a drepturilor inregistrata la angajator; certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie; buletinul (cartea de identitate); certificatul privind incadrarea copilului intr-un grad de handicap; adeverinta eliberata de casa de pensii din care sa reiasa indeplinirea conditiilor de stagiu de cotizare cerute de Legea 19/2000, situatia deschiderii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului si a duratei acordarii acesteia (pentru persoanele cu contract de asigurare si declaratia de asigurare sociala; declaratia pe proprie raspundere din care sa reiasa ca este unicul beneficiar al indemnizatiei si nu realizeaza alte venituri impozabile decat cele declarate; declaratia de la celalalt parinte ca nu beneficiaza de indemnizatie; adeverinta-tip eliberata de angajator (anexa 4); cerere anexa 1; dosar cu sina; adresa din partea societatii cu documentele cuprinse in dosar; delegatie sau imputernicire (din partea angajatorului) pentru persoana care depune dosarul (dosarele) pentru beneficiarul indemnizatiei de crestere si ingrijire copil.