Zeci de tone de imbracaminte si incaltaminte de contrabanda sunt distruse, zilnic, in cadrul fabricii de ciment Lafarge din Medgidia. Containere pline-ochi cu produse falsificate ajung aici, de unde marfa este preluata cu vola si aruncata intr-un tocator de dimensiuni uriase, care „macina” tot ceea ce intalneste in cale, dupa care resturile sunt arse.
Conferinta Internationala pentru Combaterea Contrafacerilor, care s-a desfasurat, timp de doua zile, in Constanta, s-a incheiat joi seara cu o distrugere de produse contrafacute. Aceasta a avut loc in cuptoarele fabricii de ciment Lafarge, partener al Directiei Regionale Vamale Constanta in astfel de evenimente. Marfa distrusa facea parte din produsele sechestate si confiscate de Vama Constanta in decursul anului 2006, pe baza Legii 344 privind protectia intelectuala. Gabriel Turcu, mandatarul firmelor implicate in aceasta actiune, a declarat ca distrugerea de marfuri este o dovada a faptului ca legislatia adoptata in acest domeniu, in pragul integrarii europene, a inceput sa dea roade. Acesta a explicat si de ce marfurile confiscate nu sunt oferite sinistratilor sau persoanelor care nu-si pot cumpara o pereche de pantofi sau o haina, chiar in conditiile unui pret extrem de scazut. „Aceste produse, dupa confiscare, sunt proprietatea statului roman. Ele sunt confiscate ca urmare a savarsirii unei infractiuni, iar produsele astfel rezultate nu pot fi folosite de stat in protectia sociala sau in alte demersuri umanitare, potrivit legii romanesti si legislatiei internationale”, a precizat Gabriel Turcu. Acesta a adaugat ca programele umanitare se pot face independent, atat de catre stat, cat si de catre companii private.
O alta actiune de distrugere de bunuri a avut loc ieri dupa-amiaza, la aceeasi fabrica din Medgidia. De data aceasta „protagonista” a fost Directia Generala a Finantelor Publice Constanta, care a „neutralizat” 19.000 de camasi, tricouri si pulovere care purtau marci contrafacute. Valoarea totala a celor 4,5 tone de produse a fost estimata la aproximativ doua miliarde de lei vechi. Reprezentantii DGFP Constanta au precizat ca marfa a fost confiscata in luna ianuarie, in portul Agigea. De atunci s-au purtat o serie de discutii cu titularii marcilor, pentru ca o parte din produse sa fie donate. Numai o mica parte au acceptat, fiind astfel donate marfuri in valoare de 300 milioane de lei catre sinistrati si biserici.
Potrivit statisticilor prezentate in cadrul conferintei, in Romania au fost confiscate, numai in acest an, peste sapte milioane de produse contrafacute. Daunele provocate statului si titularilor de marci se ridica la cateva milioane de euro. Pana ieri, la Lafarge se distrusesera peste 32 de tone de produse.