4.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialIMAX – Reinventarea filmului

IMAX – Reinventarea filmului

Personaje care ies din ecranul cinematografului, ca si hologramele pe care le-ati vazut in filmele SF, o imagine imensa si culori intense, precum si senzatii tari la scenele de actiune. Acestea sunt principalele caracteristici ale unei proiectii de film IMAX. Din toamna avem un astfel de cinema si in Bucuresti.

Ar fi visat fratii Lumiere in 1895 ca in mai putin de o suta de ani filmul va putea fi urmarit pe un ecran gigant cat jumatate de teren de fotbal? Probabil ca nu. Ar fi visat ei ca sunetul va putea fi captat in acelasi timp cu imaginea sau ca pelicula va prinde culoare si nu vor fi filmele numai alb-ne­gru? Probabil ca visau la asta, dar cu siguranta nu s-au gandit ca totul se va intampla atat de repede din momentul in care ei au inventat aparatul de filmat capabil sa inregistreze imagini in miscare. Cert este ca in 2009 (la 114 ani dupa prezentarea inventiei fratilor Lumiere), filmele au devenit tridimensionale (3D) sau chiar 6D (senzatii tari incluse). In acelasi timp, cinematograful incearca sa se reinventeze, in incercarea de a nu-si pierde publicul – acesta din urma din ce in ce mai atras de ideea de "home entertainment" – prin noi tehnologii. Anul 2009 se pare ca este anul IMAX (Image MAXimum), tehnologie care – cel putin pentru moment – nu poate fi reprodusa in sufrageria de acasa, nici macar daca locuiti intr-un castel si aveti cateva mili­oane de euro disponibili. Pentru ca, oricum am socoti, nimeni nu are un perete cu o latime de 22 de metri si inaltime de 16 metri. Cert este ca, din acesta toamna, un astfel de ecran gigant va fi adus la Bucuresti, unde compania Cinema City va deschide prima sala IMAX din Romania, in mall-ul care se va inaugura in cartierul Cotroceni.

Tehnologie deloc noua
IMAX-ul pare, la o prima vedere, a nu fi ceva extrem de complicat. Primul lucru care deosebeste un film IMAX de unul "standard" este tipul peliculei folosite. Astfel, pentru noua tehnologie se utilizeaza o pelicula cu o diagonala de 70mm, in timp ce pentru celelalte, una de numai 35mm. Ecranul gigant pe care se realizeaza proiectia este cel de-al doilea element important pentru o buna vizionare a filmelor, cu o dimensiune aproximativ egala cu cea a unei jumatati de teren de fotbal (sau inalt cat o cladire de opt etaje), are o forma curbata pentru a cuprinde vederea periferica a tuturor celor care vizioneaza. Aranjamentul scaunelor in forma de amfiteatru aduce fiecare spectator in centrul actiunii si, cu ajutorul ochelarilor IMAX polarizati, imaginile par sa paraseasca ecranul si sa pluteasca in incapere. Efectele 3D sunt posibile datorita peliculei de film speciale de 70mm.

Si, desi majoritatea dintre dumneavoastra, cititi pentru prima data aceste "specificatii" ale tehnologiei IMAX, ea nu este nici pe departe o noutate. Primul film IMAX a fost prezentat in anul 1970 in cadrul unei expozitii care s-a desfasurat la Osaka. Un an mai tarziu se deschidea la Toronto primul cinematograf permanent IMAX. La inceput, noua tehnologie nu aducea decat o ima­gine mai mare, o rezolutie si o calitate a culorilor net superioara filmelor produse pana atunci. Prima pelicula care a folosit efectele 3D a fost realizata in anul 1985 si a fost, evident, tot un scurtmetraj.

IMAX la Bucuresti
Inaugurarea salii Cinema City Romania este prevazuta pentru luna octombrie 2009, in cadrul mall-ului AFI Palace Cotroceni. Sala va face parte din primul megaplex (cinematograf cu mai mult de 12 sali) din tara. Sala IMAX va avea 400 de locuri, iar proiectii se vor face pe toata durata zilei, dupa cum ne-au asigurat reprezentantii Cinema City. Acestia au spus ca in prima parte a zilei vor putea rula documentare scurte, destinate mai ales elevilor, care pot folosi noua tehnologie pentru a intelege mai bine anumite fenomene ce se intampla in jurul lor. Dupa amiaza si seara, ar putea rula filme de lungmetraj. Intrebata daca exista deja cateva titluri achizitionate spre proiectie, Corina Gonteanu, marketing manager la Cinema City Romania, ne-a spus ca momentan se discuta cu distribuitorii de film si ca o selectie propriu-zisa nu s-a realizat inca.

Cand a venit vorba de bilete nici unul din reprezentantii companiei nu a putut spune cu exactitate cat va costa biletul. Inaintand suma de 50 de lei pentru un adult, un reprezentant a spus ca suma este putin cam mare. Cert este ca un bilet la IMAX nu va costa 25 de lire sterline precum la Londra, dar se poate apropia de 7,5 euro – valoarea unui bilet in capitala Spa­niei, Madrid. O parte din filme ar putea fi dublate in limba romana, deoare­ce subtitrarile pe o pelicula 3D ar putea fi mai greu de citit. In acelasi timp, compania evalueaza si ideea de a introduce oche­lari 3D mai mari pentru cei care poarta ochelari de vedere. Insa, momentan toate acesta sunt numai proiecte pe hartie.

Ploaie si vant in 6D
Pana se deschide noul cinematograf IMAX puteti incerca un altfel de cinema, acela unde nu numai ca personajele ies din ecran, dar puteti simti aceleasi lucru ca si ele – de la ploaie si vant, pana la mirosul apei marine sau al padurilor montane. Am incercat si noi aceste "senzatii" in singura sala 6D din tara (des­chi­sa in Bucuresti la The Light Cinema – Sos. Progresului 151-171, tel. 021.369.97.97). De fapt, este impropriu spus cinematograf pentru ca este vorba de o mica sala, cu un ecran de sase metri lungime si patru metri inaltime si 40 de locuri. Noi am nimerit la un documentar in care personajul principal se da cu bob-ul… de fapt personajul sunteti dumnea­voastra. Si fotoliul se misca odata cu imaginea – stanga-dreapta, dreapta-stanga – si la un moment dat te mai trezesti si cu cativa stropi pe fata… adica zapada. Deci, 6D inseamna o imagine 3D a peliculei, senzatii de miscare oferite cinefilului (prin balansarea fotoliului), senzatii olfactive, auditive si tactile. In momentul de fata sunt patru filmulete, cu o durata intre 5 si 15 minute fiecare. Pretul per fiecare filmulet este cuprins intre 8 si 15 lei.

Filme IMAX pe alese
Daca aruncam un ochi la industria cinematografica vom constata ca nu a stat cu mainile in san asteptand mai intai ca tehnologia sa evolueze. Astfel, marile studiouri cinematografice au realizat filme sau parti din filme (20-25 minute) care sa poata fi vazute in salile IMAX. Daca, in 2008, majoritatea filmelor prezentate in IMAX 3D au fost animatii – "Kung Fu Panda", "Madagascar: Escape 2 Africa" si "Fly Me to the Moon" – anul acesta numarul lor va fi depasit de filmele cu actori in carne si oase. Anul a inceput deja cu "Night at the Museum: Battle of the Smithsonian" si noul "Star Trek: The Future Begins". Va continua cu "Spider-Man 4", " Watchmen" si " Harry Potter and the Half-Blood Prince" (partial in 3D – mai precis, doar 22 de minute din film). La capitolul animatii, in 2009 pe ecranele IMAX se vor putea urmari animatiile "A Christmas Carol" si "Monsters vs. Aliens".  Se anunta o vara interesanta in ceea ce priveste lansarile de filme pentru cinematografele IMAX, asa ca oferta din toamna de la Cinema City nu are cum sa fie saraca.

Cele mai citite

Issouf Macalou a semnat cu Universitatea Cluj

Clubul de fotbal Universitatea Cluj a anunțat oficial transferul atacantului ivorian Issouf Macalou, un jucător experimentat care a evoluat până acum exclusiv în Franța....

Salariu impresionant oferit de Dinamo lui Ionuț Nedelcearu! Transferul rămâne incert

Dinamo București încearcă să îl aducă pe stoperul Ionuț Nedelcearu înapoi în Ștefan cel Mare, oferindu-i un salariu impresionant, dar șansele de realizare a...

Jumătate dintre companiile românești atrag finanțări europene. Firmele mari, cei mai activi beneficiari

Puțin peste jumătate dintre companiile românești (51%) au reușit să atragă finanțări prin programe europene sau scheme de ajutor de stat, conform unui sondaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă