5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialIliescu a fost informat despre operatiunea "Distileria"

Iliescu a fost informat despre operatiunea „Distileria”

» Ion Iliescu, pe atunci presedintele Romaniei, nu a intervenit impotriva musamalizarii dosarului "Distileria"
(de trafic ilegal cu alcool), desi a fost informat de catre ofiterii SRI.

»Ion Stan, seful Comisiei parlamentare de control asupra SRI, era cureaua de transmisie a informatiilor de la SRI catre afaceristii PSD, dupa cum rezulta din rechizitoriul de trimitere in judecata a doi inalti ofiteri SRI.

» Gheorghe Florea – "Bere Bragadiru", cel care l-a insotit pe masonul rus Kondyakov la Tariceanu, facea parte din aceeasi retea de trafic ilegal cu alcool.

» Protagonistii retelei – generalul SRI Ovidiu Soare, deputatul PSD Ion Stan, Dorina Mihailescu (sef de departament la Guvernul Nastase), Mihai Anastasescu (afacerist), Gheorghe Florea (afacerist mason) – au reusit, in 2004, ingroparea cazului "Distileria".

"Romania libera" continua seria dezvaluirilor incepute sambata, prin publicarea unei parti din rechizitoriul de trimitere in judecata a inaltilor ofiteri SRI general Ovidiu Soare si colonel Gheorghe Dumitrache. In rechizitoriu exista unele referiri la actiunea SRI "Distileria" de monitorizare a contrabandei de alcool, demarata in anul 2000. "Romania libera" a intrat in posesia altor documente care completeaza informatiile din rechizitoriu. Este vorba, intre altele, de un raport trimis presedintelui Ion Iliescu in anul 2004, cu numarul de inregistrare 24664 (facsimil), intocmit de catre ofiterul de caz Adrian Radu si seful acestuia, colonelul Ion Stanescu. Potrivit raportului, in anul 2002, s-au generalizat "afacerile subterane" cu alcool la nivelul intregii tari (erau implicate peste 100 de firme din toata tara). In consecinta, colonelul Ion Stanescu, pe atunci seful SRI Prahova, a dispus punerea in miscare a intregului arsenal de mijloace de interceptare, filare si infiltrare a fenomenului, sub coordonarea ofiterului Adrian Radu. Din reteaua de trafic ilegal cu alcool si baturi alcoolice monitorizata faceau parte, intre altii, Gheorghe Florea ("Bere Bragadiru"), Mihai Anastasescu (MIKA Quatro SRL Campina, Metal Euroest Campina, SC Ceres SA Ploiesti, SC Elsid SA Titu, SC Casiron SA Turda etc.) si Ioan Niculae (Alcozim SA Zimnicea). Pentru interceptari au fost emise mandate legale. Din interceptari a rezultat faptul ca cei care erau suspectati de trafic cu alcool erau implicati si in afacerile "la negru" cu produse petroliere, folosite ca sursa de energie in procesul de fabricare a bauturilor alcoolice. In anii 2002-2004, patronatul de profil a evaluat ca statul pierdea anual peste 500 de milioane de euro din cauza mafiei alcoolului.

Ion Stan si Dorina Mihailescu, prietenii directi ai alcoolistilor

Notele informative ale echipei care monitoriza activitatile ilicite circulau pe urmatorul traseu ierarhic: capitan la SRI Prahova Adrian Radu – colonel Ion Stanescu (sef SRI Prahova) – generalul SRI Ovidiu Soare (seful Inspectoratului de Aparare a Constitutiei si Securitate Economica din centrala SRI) – Radu Timofte (seful SRI).
De pe acest traseu se pierdeau informatii catre membrii retelei de trafic ilegal cu alcool si produse petroliere. Din interceptari rezulta ca afaceristul Mihai Anastasescu ar fi primit informatii atat de la deputatul PSD Ion Stan, seful Comisiei parlamentare de control al SRI, cat si de la Dorina Mihailescu (sef de departament la Secretariatul General al Guvernului Adrian Nastase). Din probatoriu rezulta ca cel care transmitea informatiile catre deputatul PSD Ion Stan era chiar generalul Ovidiu Soare, fapt recunoscut chiar de catre acesta in rechizitoriu.

 

Conducerea PSD a trecut dosarul in rezerva

 

Cand ofiterii SRI care monitorizau cazul au ajuns in "inima" Guvernului Nastase si a Parlamentului Romaniei, conducerea SRI a fost determinata sa refuze prelungirea mandatelor de interceptare. In acest sens exista chiar o inregistrare a unei discutii in care Dorina Mihailescu il linisteste pe Mihai Anastasescu, asigurandu-l ca mandatul de interceptare nu va mai fi prelungit, fapt care s-a si intamplat. Ofiterii SRI care au lucrat la caz au fost pedepsiti. seful SRI Prahova, Ion Stanescu, a fost demis de la conducerea unitatii fara motiv si s-a pensionat. Ofiterul de caz Adrian Radu a fost mutat, la ordinul generalului Soare, la Directia Economica SRI Bucuresti. Pentru ca nu s-a "potolit" si a insistat sa lucreze la caz, a fost trecut in rezerva, pe motive inscenate (potrivit plangerii penale 61/P/2006 de la Parchetul General).
Dupa indepartarea celor doi, dosarul "Distileria" a fost inchis, fara sesizarea Parchetului, la ordinul aceluiasi general Ovidiu Soare. Ofiterii Ion Stanescu si Adrian Radu au incercat sa salveze cazul si s-au dus in audienta la consilierul prezidential Dan Iosif, care i-a sfatuit sa depuna un raport catre seful CSAT presedintele Ion Iliescu. Cei doi ofiteri au depus acel raport la administratia prezidentiala, la data de 16 august 2004, dar Ion Iliescu nu a luat nici o masura.

Puncte de vedere

Deputatul PSD Ion Stan sustine ca nu a avut niciodata informatii despre afacerea "Distileria" si ca nu este inculpat in vreo cauza penala, ci doar martor, situatie precizata si de Romania libera de sambata. De asemenea, domnia sa afirma ca atat Radu Timofte, cat si gen. Ovidiu Soare au negat ca ar fi dat declaratiile citate din rechizitoriu. De asemenea, Stan sustine ca va face plangere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva procurorului care a intocmit rechizitoriul.
Pe de alta parte, Radu Timofte ne-a declarat ca Ion Stan i-a spus ca SRI ii inregistreaza convorbirile telefonice. De asemenea, Radu Timofte ne-a confirmat ca a dat declaratii procurorului. "Nu-mi amintesc exact, cuvant cu cuvant, ce am declarat la Parchet", ne-a precizat Radu Timofte.
Generalul (r) Ovidiu Soare ne-a anuntat ca ne da in judecata deoarece am redat continutul unui rechizitoriu de trimitere in judecata. Actul de sesizare a instantei de judecata este unul public.
La telefonul domnului Ion Iliescu a raspuns ofiterul de serviciu de la sediul PSD, care ne-a anuntat ca nu se poate lua legatura cu fostul presedinte.
Dorina Mihailescu nu a raspuns la cele trei numere de telefon pe care le cunosteam noi.

Gheorghe Florea avea numarul de telefon "nealocat".

» Ofiteri SRI implicati
Raportul de inchidere a dosarului "Distileria" a fost semnat de generalul Adrian Tudor, fost sef SRI Prahova (cercetat penal, conform rechizitoriului), Marin Constantin, actualul sef SRI Prahova, Daniel Ciobanu, fost adjunct al sefului SRI Prahova (cercetati preliminar). Sorin Cosma, seful directiei economice, care a semnat in locul altei directii inchiderea acestui caz, Mirel Obreja, sef corp control SRI, Gheorghe Olaru, fost sef al directiei juridice si ofiterii de protectie Adrian Ilie si Adrian Senea sunt si ei cercetati preliminar. Soare a mai indepartat din SRI, pe langa Ion Stanescu si Adrian Radu (foto) , alti doi ofiteri care au lucrat la acest caz, pe ofiterii SRI Romica Cernica si Marius Soare (si-a sacrificat propriul var!). Ion Stanescu, fostul sef al SRI Prahova, a confirmat intamplarile atat in declaratiile date procurorilor, cat si pe un post TV.

» Scurgerile lui Stan Ion
Potrivit documentelor, "vectorul" (adica cel urmarit informativ) Mihai Anastasescu l-a sunat pe deputatul PSD Ion Stan (foto), seful Comisiei parlamentare de control al SRI, la data de 12.02. 2002, la ora 13.01. Ion Stan l-a anuntat pe Anastasescu de faptul ca toate telefoanele de la toate firmele sale sunt ascultate de SRI. In aceeasi zi, la ora 13.43, Mihai Anastasescu a sunat la o firma de-a sa si a atras atentia unei salariate ca toate telefoanele societatii sunt sub ascultarea SRI. Stan a avut informatiile, potrivit rechizitoriului, de la generalul SRI Ovidiu Soare. Stan a negat, dar gen. SRI Soare a confirmat, sustinand ca prin transmiterea informatiilor catre Ion Stan a facut preventie, fapta permisa de lege. Confirmari au existat si in declaratiile fostului sef al SRI Radu Timofte, care a sustinut ca "Ion Stan nu putea sa aiba aceste informatii decat din cadrul SRI sau de la beneficiarii informatiilor".

» Gheorghe Florea si masonul Kondyakov, in vizita la Tariceanu
Surse SRI din centrala au confirmat pentru "Romania libera" faptul ca din reteaua de contrabanda cu alcool "Distileria", monitorizata de catre ofiterii SRI Adrian Radu si Ion Stanescu, facea parte si Gheorghe Florea, prin firma sa "Bere Bragadiru". Potrivit documentelor, Gheorghe Florea se prezenta ca "om" al Guvernului Nastase si chiar utiliza, in anul 2002, un autorism B-07-GUV, care nu figura atunci inregistrat la Politia Rutiera. Notele SRI despre afacerile presupuse ilegale ale lui Florea au ajuns la Ministerul Finantelor si Garda Financiara, care au demarat controale la "Bere Bragadiru". Dosarul a fost musamalizat, iar Florea si-a inchis firma. Potrivit presei, Gheorghe Florea (sef prin masonerie) l-a insotit, la o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu, pe Alexandr Kondyakov (foto), Mare Secretar al Marii Loji a Rusiei, apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin.

» Implicarea Dorinei Mihailescu
Exista rapoarte de filaj potrivit carora Dorina Mihailescu, ca sefa la un departament al Guvernului Nastase, a reusit sa-l scoata din arestul preventiv pe Marius Clintea, asociatul lui Mihai Anastasescu in firma TAI-PAN SRL Campina. Ea a facut demersuri directe la parchete si instante. Mihailescu s-a intalnit pana si cu procurorii de caz (asa cum a procedat si secretarul de stat Doru Trifoi pentru eliberarea lui Mihai Lauruc, despre care "Romania libera" a relatat in numarul de sambata). La dosar exista inregistrari potrivit carora D. Mihailescu l-a asigurat pe afaceristul Anastasescu ca SRI va inchide dosarul "Distileria", fapt care s-a si petrecut la scurt timp. Dorina Mihailescu, fost deputat PSD de Prahova, este cercetata pentru luare de mita, transmitere de informatii cu caracter secret, inselaciune, trafic de influenta.

Cele mai citite

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă