21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialIlie Sarbu: Romania ar putea pierde sute de milioane de euro pentru...

Ilie Sarbu: Romania ar putea pierde sute de milioane de euro pentru agricultura

Romania ar putea pierde in acest an sute de milioane de euro din cauza nefunctionalitatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), sustine senatorul Ilie Sarbu, vicepresedinte al Partidului Social Democrat.

 

 

Ilie Sarbu, fost ministru al agriculturii, precizeaza, intr-un comunicat difuzat Rompres, sambata, ca in urma unei misiuni de audit din partea Comisiei Europene, realizata la inceputul lunii septembrie, s-a constatat ca modulul de control administrativ al APIA nu functioneaza deocamdata, controlul pe teren se confrunta cu probleme din cauza supradeclararilor; controlul administrativ nu a fost demarat, Romania nu dispune de date statistice de calitate si nu are in acest moment un sistem integrat de administrare si control (IACS).

 

“In acest context, nu exista certitudinea ca Romania va putea demara efectuarea platilor la 1 decembrie. Si in ceea ce priveste pregatirea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Comisia a semnalat ca procesul de pregatire nu avanseaza”, afirma Ilie Sarbu.

 

El reaminteste ca o decizie definitiva in legatura cu activarea clauzei de salvgardare se va lua la inceputul lunii octombrie.

 

“Romania inregistreaza o intarziere de doua luni fata de momentul efectuarii misiunii de audit din luna iunie. Din pacate, chiar daca pana la inceputul lunii octombrie s-ar inregistra progrese semnificative, Comisia nu mai poate sa le constate, deoarece nu mai este prevazuta vreo alta misiune de audit – au fost deja trei, mai multe decat se prevazuse initial”, mentioneaza senatorul social-democrat.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Cine este Rareș Hopincă, învingătorul de la sectorul 2?

Sectoarele 2,3 și 4, partea de est a Bucureștiului, poetic denumite scutul de răsărit, vor fi conduse de Rareș Hopincă, Robert Negoiță și Daniel...

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă