17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialIlie Floroiu, o legendă care dăinuie de 35 de ani

Ilie Floroiu, o legendă care dăinuie de 35 de ani

Ilie Floroiu, actual preşedinte la CS Farul, este o legendă vie a atletismului românesc. Astăzi, cu patru zile înainte de sărbătorirea a 35 de ani de la stabilirea recordului naţional la 5.000 de metri, veteranul va participa la o cursă demonstrativă de 1.000 de metri, pentru a marca evenimentul, mai ales că luna viitoare el va sărbători tot 35 de ani de când a stabilit şi recordul naţional la 10.000 de metri, într-o reuniune atletică găzduită de Praga, pe 29 august 1978, cu ocazia Campionatelor Europene. Neobişnuit de longevive, cele două recorduri au şanse mici să fie doborâte curând din cauza lipsei de talente reale pentru cursele de fond, dar recordmanul este sigur că odată ele vor fi doborâte.

„Este un sentiment de mare mândrie să deţin încă cele două recorduri, dar şi unul de tristeţe că nimeni nu a reuşit să le doboare în atâtea zeci de ani. Sunt sigur că până la urmă va apărea cineva care să le bată, pentru că aşa e natura umană, dar până atunci mă bucur de acest moment”, ne-a spus fostul mare fondist.

O carieră strălucitoare

Cartea de vizită a lui Floroiu este una rară pentru atleţii români care participă în probele de fond. Dublu medaliat cu aur la Universiadă (a câştigat cinci medalii în total), de 25 de ori campion al României, deţinător a 13 recorduri naţionale de-a lungul vremii, de 21 de ori câştigător al Balcaniadei, participant onorant la Jocurile Olimpice, atletul Floroiu a rămas în istoria atletismului românesc. Născut pe 29 noiembrie 1952 în Izvoarele, Tulcea şi „înfiat” de Constanţa, fostul mare sportiv spune că are un singur regret legat de trecut. „La cursa de pe 23 iulie am fost la câţiva metri de recordul european, dar am făcut o eroare de începător. Când am ajuns pe grătar (ultimii metri ai pistei – n.r.) am ridicat mâinile şi astfel am pierdut cele două secunde care m-au despărţit până la urmă de cea mai bună performanţă europeană a momentului. Mi-a părut rău apoi pentru că m-am considerat un fraier, chiar dacă acea performanţă a fost îmbunătăţită de mai multe ori după aceea”, îşi aminteşte Ilie Floroiu.

Astăzi, după cursă, câteva sute de prieteni sunt invitaţi la un restaurant pentru a sărbători cum se cuvine evenimentul. Îi vor sta aproape colegi de generaţie, scrimeri, canotori, artişti, membrii ai administraţiei locale şi centrale, pentru că vorbim despre o mare sărbătoare. „Mă simt onorat că toţi s-au gândit la mine în acest moment şi că mi-au acceptat invitaţia. Le mulţumesc celor care m-au sprijinit şi continuă să mă sprijine şi sper să ne revedem sănătoşi şi la următorul eveniment”, a încheiat fostul campion.

Cursă inedită

Evenimentul programat în această după-amiază de la ora 17.00 se anunţă unul cu adevărat inedit. Preşedintele CS Farul va alerga în echipamentul pe care l-a purtat la momentul stabilirii recordurilor pentru că a vrut să dea o notă de originalitate întregii sărbători. Fostul mare campion va purta aceiaşi pantofi, acelaşi şort, acelaşi maieu şi acelaşi număr de concurs (1601) pe care le îmbrăca şi în cursele din anii ’70.

Ilie Floroiu a alergat în peste 150 de curse de fond, maraton şi semimaraton în zece ani de carieră, o carieră care a debutat în 1971 şi s-a încheiat, din cauze medicale, în 1980.

 

350 de invitaţi are fostul mare atlet la sărbătorirea a 35 de ani de la stabilirea celor două recorduri

 

 

Cele mai citite

Răzvan Lucescu l-a transferat pe Lovren la PAOK!

Echipa românului Răzvan Lucescu, PAOK Salonic a reușit un transfer de marcă prin aducerea lui Dejan Lovren, câștigător al Ligii Campionilor și finalist al...

Încep audierile în cazul Manchester City! Campioana Angliei riscă sancțiuni devastatoare

Audierile așteptate cu mare interes în cazul Manchester City, legate de presupuse încălcări ale regulamentelor financiare ale Premier League, încep luni, 16 septembrie. Clubul...

Irina Rimes a povestit despre cearta pe care a avut-o cu Tudor Chirilă

Irina Rimes a vorbit recent despre conflictul pe care l-a avut cu Tudor Chirilă în sezonul trecut de la „Vocea României” și despre relația...
Ultima oră
Pe aceeași temă