Directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), Ilie Badescu, a transformat patrimoniul cultural si istoric al Craiovei in propria feuda. Uitat in acea functie din negura vremurilor comuniste, Badescu imparte spatiile, pe care ar trebui doar sa le administreze, dupa bunu-i plac, scotand imobile istorice la mezat ca pe mosia sa. El i-a facut cadou ginerelui sau un imobil vechi de peste o suta de ani, care apartinea de drept Liceului cu program sportiv "Petrache Triscu”.
Triscu a donat Craiovei averea sa
Imobilul cu pricina are o istorie mai aparte. Unul dintre boierii Craiovei, Petrache Triscu, in vreme ce era viceprimar al localitatii, in anul 1886, lasa prin testament primariei intreaga sa avere. "Toata averea mea mobila si imobila, cat se va gasi la inaintarea mea in viata, o leg Primariei orasului Craiova, pe care o institui de legatara universala a mea spre a o intrebuinta dupa cum dispun mai jos: (…) din restul fondului averii mele mobiliare si, la neajungere, din fondul caselor in care locuiesc in strada si suburbia Sfantul Dumitru pe care le va vinde legatara mea universala si va construi de catre aceasta un local de scoala comunala primara pentru baieti pe locul meu viran din acest oras, mahalaua Sfantul Hera, pe al carei frontispiciu va fi intotdeauna inscriptia: Scoala comunala Petrache Triscu-Mircea si sotia sa Maria …in aceasta scoala, instructiunea va fi publica si gratis”.
Au calcat in picioare testamentul
Ilie Badescu pusese de mult ochii pe minunata casa din curtea scolii. Cum a vazut-o eliberata, si-a pus la treaba oamenii din cadrul RAADPFL. Imediat dupa plecarea lui Pasarescu, ultimul locuitor al casei, trei functionare de la primarie l-au cautat pe succesorul acestuia, Alecu Mircea, caruia i-au cerut cheile de la imobilul respectiv. Acesta, fara sa-si dea seama ce se intampla, le-a dat cheile acestora… si date au fost. "Am ramas ca fraierul. Vazand ca nimeni nu mai spune nimic, am inceput sa bombardez primaria cu adrese prin care solicitam accesul la si in imobilul respectiv. Nu-mi raspundea nimeni pentru ca asa se lucra in primaria craioveana pe vremea lui Bulucea. Dupa ceva timp, primesc totusi un raspuns prin care mi se aducea la cunostinta faptul ca imobilul din curtea scolii noastre fusese repartizat in baza Legii 114/1996 si nu mai poate fi retrocedat unitatii noastre”, a spus Alecu Mircea, care i-a urmat lui Pasarescu la conducere. Lucrurile au inceput sa iasa la iveala. Adresa trimisa a fost semnata de Antonie Solomon, atunci viceprimar, acum primar.
Jaf pe relatia director-ginere
In mai 2001 au inceput jocurile de interese. A doua zi dupa ce a expirat contractul lui Pasarescu, ginerele lui Ilie Badescu, Grigore Cristian Marinel, a depus o cerere prin care solicita un schimb de locuinte. Ginerica intreprinzatoru' ceda un apartament dintr-un bloc din cartierul proletar "Valea Rosie”, solicitand in schimb imobilul construit din banii lui Petrache Triscu acum 113 ani. Bineinteles ca armata de functionari din subordinea lui Ilie Badescu au dat cu batul imediat pe document, aproband cererea ginerelui acestuia. Pentru a da o aura justificativa cererii, Ilie Badescu a trecut-o pe lista si pe cuscra sa, desi aceasta are casa sa. Jurista primariei craiovene, Nicoleta Miulescu – de mana cu Badescu -, a dat acordul final, "legiferand” manareala. Dupa acest prim pas, a urmat deznodamantul previzibil: Grigore Cristian Marinel a cumparat imobilul respectiv cu cateva milioane de lei.
In acest mod, un amarat de director de regie, a carui leafa anuala este de aproximativ 650 de milioane vechi, a reusit sa faca ce nu si-au permis nici comunistii care l-au pus in functia pe care o are si azi. Persifland un oras, sfidand cele mai elementare norme ale unui stat de drept, Ilie Badescu a dat tunul vietii sale: le-a facut cadou fiicei sale – purtator de cuvant la Regia de Apa din Craiova – si sotului acesteia – subordonat al socrului sau la RAADPFL – un imobil si un teren de o mie de metri patrati in buricul Craiovei, in valoare miliarde de lei. Dand dovada de un tupeu iesit din comun, in stilul directorilor comunisti, Badescu a aruncat in bataie de joc: "Si ce daca i-am dat ginerelui meu acea casa?! Era mai bine sa bagam tigani acolo?”.