23.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialIJC il critica pe Chiuariu

IJC il critica pe Chiuariu

Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) a luat pozitie fata de interventia ministrului Justitiei pe langa raportorii Comisiei Europene, intr-un comunicat de presa primit la redactie.

"Initiativa pentru o Justitie Curata isi exprima indignarea fata de incercarea fara precedent a Ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a modifica Raportul Comisiei Europene privind evolutia masurilor de acompaniere in Romania dupa aderare, solicitand eliminarea unor concluzii pozitive din capitolul dedicat justitiei.

Astazi, 29.06.2007, presa din Romania prezinta detaliat documentul prin care Ministrul Justitiei cere in mod direct modificarea textului Raportului, vizand eliminarea referirilor pozitive la activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, a referirilor cu privire la tentativa de demitere a procurorului Doru Tulus si la cererea de demitere a directorului INM, Mihai Selegean. Acest document este o noua dovada a incercarilor de subminare a luptei impotriva coruptiei la nivel inalt in Romania. Prin argumentele cu care a incercat modificarea Raportului, domnul Chiuariu a ales sa mute lupta personala a politicienilor romani cu anchetele DNA pe masa Comisiei Europene, aducand grave deservicii tarii.

De-a lungul timpului, Ministrul Justitiei a criticat opiniile independente exprimate cu privire la starea justitiei (printre care si recentul raport al Initiativei pentru o Justitie Curata), pretextand ca acestea cauzeaza prejudicii de imagine Romaniei. Initiativa pentru o Justitie Curata considera ca imaginea Romaniei nu are de suferit din cauza semnalelor de alarma trase de societatea civila, ci, dimpotriva, din cauza unor actiuni si decizii guvernamentale, dintre care ultima este chiar tentativa domnului Chiuariu de a transforma Raportul Comisiei Europene intr-o arma in lupta unor politicieni cu recent castigata independenta a DNA.

Chiar daca domnul Chiuariu da vina pe expertii Ministerului Justitiei pentru formularea propunerilor de modificare a Raportului, Ministrul Justitiei este direct responsabil pentru orice forma de comunicare oficiala cu structurile Comisiei Europene. Ca urmare, Initiativa pentru o Justitie Curata cere Ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, sa-si asume responsabilitatea pentru greselile domniei sale si sa isi prezinte demisia, ca singur gest de onoare pe care poate sa-l mai faca."

Cele mai citite

Investiție de peste 800 de milioane de lei în modernizarea rețelelor de gaze

Guvernul a aprobat finanțarea a 18 proiecte în domeniul energiei și extinderea programului Creditul Fermierului Premierul a anunţat, în cadrul şedinţei de Guvern, că vor...

Președintele Biden și-a anulat întâlnirea de la Ramstein. Lovitură pentru sprijinul Ucrainei

Anularea călătoriei spulberă speranțele unui semnal puternic de sprijin al SUA pentru Ucraina Președintele american Joe Biden și-a anulat, marți, călătoriile în Germania și Angola,...

Primăria Capitalei, sancționată de Garda de Mediu pentru neimplementarea măsurilor de reducere a poluării

Primăria Generală a Capitalei a fost sancționată de Garda de Mediu pentru neîndeplinirea obligațiilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici, informează Rador. Comisarii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă